Wiem doskonale to co napisałem, to tylko teoria, praktyka pokaże co z tego wyniknieGunnarSK pisze:To się dopiero okaże, i jak Loeb zaznaczyła, nie trzeba być za pewnym.
Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czasem warto zajrzeć do albumu niedawno zmarłego Dana McMurray (gruntu), kóry uprawiał pomidory Kozuli w Kanadzie:
https://picasaweb.google.com/1084211638 ... ECTION2011#
https://picasaweb.google.com/1084211638 ... ECTION2011#
pozdrawiam, Gunnar
Gunar dzięki za ten link ,to był prawdziwy pasjonat ogrodnictwa
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oto zdjęcia Megagroniastego Blane (numer 14/F4, bo nasiona pochodzą z zeszłorocznej akcji, a dopiero niedawno je wysiał).
W szklarni przed wysadzaniem:
W docelowym miejscu w gruncie:
Czy jeszcze ktoś miał takie plamki na owocach, i czy one mają znaczenie dla smaku?
Blane mieszka w stanie Mississippi, czyli dosyć daleko na południu, i to też może robić swoje.
W szklarni przed wysadzaniem:
W docelowym miejscu w gruncie:
Czy jeszcze ktoś miał takie plamki na owocach, i czy one mają znaczenie dla smaku?
Blane mieszka w stanie Mississippi, czyli dosyć daleko na południu, i to też może robić swoje.
pozdrawiam, Gunnar
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
chodzi Ci o te zielone przebarwienia??
A to nie normalne?
na moich były.. ale wydawało mi się to normalnym przebarwieniem..
A to nie normalne?
na moich były.. ale wydawało mi się to normalnym przebarwieniem..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Witajcie
Pierwszy raz siałam kozulki i w związku z tym moja prośba do Was, poradźcie jak mam prowadzić pomidora malinowego samokończącego. Zastanawiam się czy obrywać wilki itd. Wybaczcie, ale nie mam doświadczenia z tego typu sadzonkami, a nie chciałabym im zaszkodzić.
Pierwszy raz siałam kozulki i w związku z tym moja prośba do Was, poradźcie jak mam prowadzić pomidora malinowego samokończącego. Zastanawiam się czy obrywać wilki itd. Wybaczcie, ale nie mam doświadczenia z tego typu sadzonkami, a nie chciałabym im zaszkodzić.
Pozdrawiam
Zacytuję Ci to , co Ludwik napisał w innym wątku o samokończących .Na pewno Ci to pomoże w prowadzeniu Twoich.
ekopom pisze:Odmiana samokończąca wytwarza kilka gron (ze trzy) i aby dalej krzak mógł mieć grona kwiatowe, trzeba wyprowadzić pęd boczny. Jeśli poobrywamy wszystkie pędy boczne (wilki), to uzyskamy tylko kilka gron, krzak zakończy się wraz z wierzchołkiem.
Pozdrawiam,Małgorzata
Dziękuję Małgorzato
Jeżeli dobrze rozumuję to spokojnie mogę samokończące poprowadzić tak jak wysokie odmiany np. na dwa pędy?
Jeżeli dobrze rozumuję to spokojnie mogę samokończące poprowadzić tak jak wysokie odmiany np. na dwa pędy?
Pozdrawiam
beniu_4 - nie ma za co
Niskiemu samokończącemu możesz nie urywać żadnego wilka , no chyba ,że dojdziesz do wniosku , że owoce są mocno zacienione i przeszkadza to w dojrzewaniu. Wysokie samokończące można prowadzić na 2 -3 pędy , w zależności od tego , jaką ilością miejsca dysponujesz.
Niskiemu samokończącemu możesz nie urywać żadnego wilka , no chyba ,że dojdziesz do wniosku , że owoce są mocno zacienione i przeszkadza to w dojrzewaniu. Wysokie samokończące można prowadzić na 2 -3 pędy , w zależności od tego , jaką ilością miejsca dysponujesz.
Pozdrawiam,Małgorzata
I wszystko jasne, serdecznie dziękuję za wyjaśnienie
Pozdrawiam
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Prawie wszystkie moje sadzonki kozulkowych z serii 37 mają już pąki kwiatowe.
I w związku z tym mam pytanie do Ani - kozuli. Wiem, że 37/2 to typ generatywny i trzeba go sadzić z dobrze wytworzonym gronem, a jak z resztą z serii 37..., czy to typy zrównoważone i trzeba poczekać na pierwszy kwiat>?
I w związku z tym mam pytanie do Ani - kozuli. Wiem, że 37/2 to typ generatywny i trzeba go sadzić z dobrze wytworzonym gronem, a jak z resztą z serii 37..., czy to typy zrównoważone i trzeba poczekać na pierwszy kwiat>?
pozdrawiam, Anita