Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
Siej, zamiast się o przymrozki już martwić.
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zasiałam 31 sierpnia - też zapomniałam, ale wrzesień ma być ładny, jak popada będzie ok.
Pozdrawiam
Roma
Pozdrawiam
Roma
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sądzę osobiście, że rzodkiewka ma to do siebie iż urośnie na prawie każdej glebie. Oczywiście, gdy wzejdzie należy pamiętać o przerwaniu jej. Następnie trzeba ją doglądać, odchwaszczać etc...
A na końcu delektować się jej pikantnym smakiem
A na końcu delektować się jej pikantnym smakiem
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Lepiej siać od razu rzadko zamiast przerywać. Ja siałam niedawno tak co 1,5-2cm. Wzeszła pięknie i teraz już jej się kulki czerwone robią Rośnie w oczach !!
Taka wrześniowa jest fajna, delikatna jak wiosną.
Taka wrześniowa jest fajna, delikatna jak wiosną.
Re: Robaczywa rzodkiewka
U mnie rzodkiewka posiana na wiosnę jest zawsze robaczywa nie nadaje się do spożycia .Drugi raz sieje na jesieni i ta jest zdrowa i ładnie rośnie.
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
Może siejesz ją bezpośrednio na obornik który dajesz wiosną?
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Moja też zawsze robaczywa wiosną, jedynie w szklarni zdrowa.
Za to teraz mam gotową właśnie, przepiękną, zdrową rzodkiewkę. U mnie w gruncie tylko we wrześniu zdrowa rzodkiewka bez oprysków. A jak chrupiąca i delikatna...
Temat zamykam, do kontynuacji zapraszam tutaj Rzodkiewka - jak uprawiać?
moderator
Za to teraz mam gotową właśnie, przepiękną, zdrową rzodkiewkę. U mnie w gruncie tylko we wrześniu zdrowa rzodkiewka bez oprysków. A jak chrupiąca i delikatna...
Temat zamykam, do kontynuacji zapraszam tutaj Rzodkiewka - jak uprawiać?
moderator
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy jeszcze urośnie rzodkiewka
Czy jeszcze urośnie rzodkiewka jak bym jutro zasiał. mam włókninę to bym mógł ewentualnie przykryć
Re: Czy jeszcze urośnie rzodkiewka
Ja posiałem jako poplon po ogórkach rzodkiew japońską. No i rośnie, a to roślina pokrewna rzodkiewce. Ale ja mam ją już wyrośniętą a Ty masz dopiero zamiar siać. Żeby więc odpowiedzieć na Twoje pytanie trzeba by wiedzieć kiedy przyjdzie zima, a to już zadanie dla wróżki.
Re: Czy jeszcze urośnie rzodkiewka
Nie widzę informacji z jakiego regionu Polski jesteś. Posiałem rzodkiewkę tydzień temu, ale w inspekcie, bo przy nocnych temperaturach raczej nie spodziewałbym się u siebie sukcesu siejąc pod chmurką.marcinek123 pisze:Czy jeszcze urośnie rzodkiewka jak bym jutro zasiał. mam włókninę to bym mógł ewentualnie przykryć
Jak masz nadwyżki w ziarenkach, to siej... Najwyżej zaliczysz porażkę, a przy okazji zdobędziesz wiedzę na przyszłość.
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Ja posiadam 31 sierpnia i wczoraj zaczęłam zbiór pierwszych , jeszcze niedużych sztuk. Tak wiec powyżej miesiąca. U ciebie byłby to koniec listopada. Chyba minimalne szanse ze zbierzesz. Mozna jedynie liczyć na anomalie pogodowe.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
hmmm... chyba, że ta 17-dniowa?
Z racji, że takową posiadam, a odmian rzodkiewek mam sporo, to wysieję garstkę i zobaczymy ;)
Ziemio! - drżyj - rozpoczynam kolejny sezon
Z racji, że takową posiadam, a odmian rzodkiewek mam sporo, to wysieję garstkę i zobaczymy ;)
Ziemio! - drżyj - rozpoczynam kolejny sezon
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Nie dopisałem chyba wcześniej, że moje rzodkiewki posiane w inspekcie przykrywam włókniną, a pokrywa górna jest obecnie non stop otwarta. Sam jestem ciekaw, czy coś z tego będzie?