Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
A jakie środki stosowałeś? Bo mnie się (chyba) udało Mildexem wyleczyć swoje krzaki. Po tych deszczach się zobaczy. 25 lipca będzie dokładnie 14 dni od oprysku
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mildex mówisz? Byłam własnie drastycznie prześwietlić z liści krzaki. Pozostawiałam tylko kilka na krzaku. Każdy z niewielkim sladem plesni oberwałam. Prysnę dziś czymś-czymś co może pomóc (poradźcie!!!). I na tym moja rola się chyba kończy. No jeszcze mogę się modlic o pogodę.
Ale to nie jest srodek na pleśń. Ja się pozbyłem zarazy ziemniaczanej albo altenariozy, bo już się pogubiłem trochę w tej identyfikacji chorób.
- nemezja
No własnie, tak mi się wydawało jak wyczytałam teraz o nim. Ale kto tam wie.
Wklej jakieś fotki, to nasi niezawodni, kochani specjaliści Ci powiedzą co to jest. I jak już będziesz wiedziała co to za cholera, to będzie wiadomo czy leczyć czy wyrywać.
Po co się martwić na zapas.
Po co się martwić na zapas.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do wykazu srodkow ochrony dorzucilabym jeszcze SIGNUM 33WG, dziala systemicznie, zapobiegawczo i interwencyjnie. W dodatku tlucze szara plesn, co moze zastapic oprysk Topsinem np po deszczach.
P.S. forumowicz , mialam na mysli Ekonom 72 WP (jest zapobiegawczy), ale widze, ze zdazyles kolor czcionki poprawic.
W ub. roku, w czerwcu zamiescilam na forum tabelke -sciagawke podstawowych srodkow ochrony, niestety nie potrafie jej teraz odnalezc. W tej chwili jest czesciowo nieaktualna o Tattoo, no i przybylo pare nowych preparatow.
P.S. forumowicz , mialam na mysli Ekonom 72 WP (jest zapobiegawczy), ale widze, ze zdazyles kolor czcionki poprawic.
W ub. roku, w czerwcu zamiescilam na forum tabelke -sciagawke podstawowych srodkow ochrony, niestety nie potrafie jej teraz odnalezc. W tej chwili jest czesciowo nieaktualna o Tattoo, no i przybylo pare nowych preparatow.
Pozdrawiam! Gienia.
- nemezja
Krzych już to zrobiłam i siedzę tu od rana czekając na zlitowanie i złotą radę.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Moze wieczorkiem wpadnie Kozula to na pewno Ci pomoze. Moze do tego czasu zrob oprysk z wywaru ze skrzypu, na pewno nie zaszkodzi a moze pomoc.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- nemezja
Chodzi o to, że czas się liczy, bo skoro oberwałam liście, to porobiły się "rany" i nowe miejsca potencjalnej infekcji .
Więc przyzywam Was fachowcy i specjaliści.
Czekam cierpliwie i z nadzieją.
Więc przyzywam Was fachowcy i specjaliści.
Czekam cierpliwie i z nadzieją.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Kurcze, nie podobaja mi sie te czarne plamy na lodydze na pierwszym zdjeciu. Polecialabym srodkiem, ktory zwalcza zaraze i szara jednoczesnie. Niestety nic Ci nie doradze, bo niczego jeszcze nie stosowalam.
Moze wybierzesz cos z tego linka co podawal forumowicz.
Moze wybierzesz cos z tego linka co podawal forumowicz.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- AniaAnia
- 50p
- Od: 14 mar 2011, o 22:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gieniu! Oto Twoja tabelka, zapisana przeze mnie jakiś czas temu:gienia1230 pisze: W ub. roku, w czerwcu zamiescilam na forum tabelke -sciagawke podstawowych srodkow ochrony, niestety nie potrafie jej teraz odnalezc. W tej chwili jest czesciowo nieaktualna o Tattoo, no i przybylo pare nowych preparatow.
Pozdrawiam,
Ania
Ania
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gieniu, Twoją tabelkę przesłałam Ci na mailagienia1230 pisze:(...)W ub. roku, w czerwcu zamiescilam na forum tabelke -sciagawke podstawowych srodkow ochrony, niestety nie potrafie jej teraz odnalezc. W tej chwili jest czesciowo nieaktualna o Tattoo, no i przybylo pare nowych preparatow.
edit: O! widzę, że już jest
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
Ja dziś wykonałem na swoich pomidorach gruntowych oprysk siarczanem magnezu ...forumowicz pisze:Roztwór od 0,5 - 1,0 %. Oznacza to, że na każdy litr trzeba dać 0,5 do 1 dkg.
Pozdrawiam
Minęło juz 3 godz i nie pada , (ale czarne chmury już nadciągają ) więc oprysk powinien wchłonąć ...
Zastosowałem (1dkg nawozu na 10 l wody ) .... nie wiem czy dobrze ?