PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.
- jacekbielsko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
A Ty myślisz że tak łatwo zrobić zdjęcie gdy mama w pobliżu Chodź i spróbuj
Chodziło mi o to byś już nie niepokoił ptaków podczas lęgów . Grozi to porzuceniem gniazda , szczególnie gdy robi się to przy gnieździe w którym są jaja .
- jacekbielsko
Aha. to musisz powiedzieć moim kosom i drozdom aby się osiedlały dalej jak metr od domu, bo niestety się nie dam rady wyprowadzić póki co
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku! Na niemalże wszystkich forach fotografii przyrodniczej obowiązuje zakaz wystawiania zdjęć ptasich gniazd. Chodzi o taki kodeks honorowy, że jeśli lubisz ptaki i lubisz robić im zdjęcia, to należy robić to tak, żeby ich nie niepokoić. Nie podchodzić ich, nie zbliżać się do jaj i piskląt, nie straszyć. Pokusa jest duża, ale należy sobie dać z tym spokój
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- jacekbielsko
No właśnie dlatego takie te zdjęcia niewyraźne że robione ze ścieżki i z okna na piętrze. Jeszcze raz powtarzam Nie wyprowadzę się bo nie mam gdzie. Co zrobię, że jedno gniazdo jest na drewutni, drugie na kracie od róży, a trzecie w tui obok ścieżki, a wróble 2 metry nad ławką? gadajcie z ptakami nie ze mną. Pan kos sobie czyści pióra siedząc 1,5 obok huśtawki na tarasie na której siedzę. Myślisz, że im przeszkadzam ? w zeszłym roku było tak samo i wszystkie ptaszki dochowały się potomstwa.
- takasobie
Jacku! Ja tez mam kilka gniazd w ogrodzie. Poruszam się w nim normalnie. Czasami siedzę i je obserwuję! Ale ...NIE ROBI SIĘ ZDJĘĆ GNIAZD! I TYLE!
Próbowaliśmy Ci wytłumaczyć dlaczego!
Jest jeszcze inny powód! Ktoś, kto zobaczy zdjęcie gnazdka pomyśli, że też takie chce mieć, bo to takie fajne! I okaże się mniej ostrożny jak Ty i nieszczęście gotowe.
Próbowaliśmy Ci wytłumaczyć dlaczego!
Jest jeszcze inny powód! Ktoś, kto zobaczy zdjęcie gnazdka pomyśli, że też takie chce mieć, bo to takie fajne! I okaże się mniej ostrożny jak Ty i nieszczęście gotowe.
Miłka
- jacekbielsko
A jak siedzisz i obserwujesz i masz aparat przy sobie to z tego miejsca co siedzisz możesz zrobić zdjęcie? A skoro są kamery w gniazdach online, to też błąd? Jak ktoś to zobaczy, to weźmie drabinę i pójdzie oglądać bociany?
- takasobie
Widzę, że musisz postawić na swoim! I nie dasz sobie nic powiedzieć. Wiesz o co chodzi a się spierasz.
Zdjęcia ptaków robię jakiś czas i nauczyłam się, że nie za wszelka cenę. Wiele zdjęć okupiłam wielogodzinnym oczekiwaniem w bezruchu prawie. Dlatego ptak w ogrodzie często podchodzi do mnie, nie ja do niego. Pleszki podchodziły do mnie na metr, a ja siedziałam pod świerkiem na taborecie. Poczytaj w necie o zasadach fotografowania ptaków, naprawdę warto!
Zdjęcia ptaków robię jakiś czas i nauczyłam się, że nie za wszelka cenę. Wiele zdjęć okupiłam wielogodzinnym oczekiwaniem w bezruchu prawie. Dlatego ptak w ogrodzie często podchodzi do mnie, nie ja do niego. Pleszki podchodziły do mnie na metr, a ja siedziałam pod świerkiem na taborecie. Poczytaj w necie o zasadach fotografowania ptaków, naprawdę warto!
Miłka
- jacekbielsko
Czyli jak zrobiłem zdjęcie z tego okna na zoomie to źle?
A myślisz, że to ja zbliżam się do ptaków, a nie one do mnie
Uploaded with ImageShack.us
A myślisz, że to ja zbliżam się do ptaków, a nie one do mnie
Uploaded with ImageShack.us
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
@takasobie, o ile zrobienie takiego zdjęcia (nawet z odległości 5m, z maksymalnym zoomem, może nawet przez szybę) jest bardziej stresujące dla karmiących rodziców niż rozmowa, praca w ogrodzie, czy, jak to napisałaś, normalne poruszanie się gdy ptaki buszują 1,5m od Ciebie?
Zdrowy rozsądek przede wszystkim - obserwujemy i focimy ptaki tak, żeby ich nie niepokoić
Przepisy że np. nie należy robić zdjęć gniazdom z pisklętami są z myślą o tych, którzy za wszelką cenę chcieliby dorwać się do gniazda albo młodych żeby mieć fotę, szczególnie jakiegoś rzadkiego ptaka. Oczywiście żaden miłośnik przyrody tak nie zrobi. Czasem będzie godzinami siedział w ukryciu, często w dużej odległości, a i tak nie zawsze się uda.
Zdrowy rozsądek przede wszystkim - obserwujemy i focimy ptaki tak, żeby ich nie niepokoić
Przepisy że np. nie należy robić zdjęć gniazdom z pisklętami są z myślą o tych, którzy za wszelką cenę chcieliby dorwać się do gniazda albo młodych żeby mieć fotę, szczególnie jakiegoś rzadkiego ptaka. Oczywiście żaden miłośnik przyrody tak nie zrobi. Czasem będzie godzinami siedział w ukryciu, często w dużej odległości, a i tak nie zawsze się uda.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Takie zdjęcia przecież są w atlasach ptaków i prędzej może być to argument za nie robieniem następnego podobnego zdjęcia, a nie zachęta. Z drugiej strony, pokazanie komuś dobrego zdjęcia ptaka zrobionego np. we własnym ogrodzie, może wzbudzić u kogoś zainteresowanie tym elementem przyrody, czasem zupełnie niedostrzeganym.takasobie pisze:Jest jeszcze inny powód! Ktoś, kto zobaczy zdjęcie gnazdka pomyśli, że też takie chce mieć, bo to takie fajne! I okaże się mniej ostrożny jak Ty i nieszczęście gotowe.
- jacekbielsko
Myślę, ze każdy ma swój rozum i będzie robił tak, aby naszym towarzyszom nie stało się nic złego.
Ja w każdym razie, aby nie jątrzyć sprawy wycofuję się z tego działu.
Ja w każdym razie, aby nie jątrzyć sprawy wycofuję się z tego działu.
- takasobie
Eeee! Jacek! Nie wycofuj się! Nie o to chodzi!
Walczę w wielu miejscach o zakaz publikowania zdjęć ptasich gniazd! Stąd i tu mój stanowczy sprzeciw! Dla zasady!
Ja szanuję i podziwiam każdego, kto kieruje obiektyw w stronę ptaków. To świadczy o umiłowaniu przyrody.
Ale z zdjęciami gniazd będę walczyć!
Walczę w wielu miejscach o zakaz publikowania zdjęć ptasich gniazd! Stąd i tu mój stanowczy sprzeciw! Dla zasady!
Ja szanuję i podziwiam każdego, kto kieruje obiektyw w stronę ptaków. To świadczy o umiłowaniu przyrody.
Ale z zdjęciami gniazd będę walczyć!
Miłka