Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Ja też dałam ciała - nie wiem w jakim amoku dostałam przyspieszenia i wysiałam ogórki na rozsadę razem z pomidorami. Potem mnie oświeciło, ze powinnam to zrobić miesiąc później, no ale mleko się wylało. Sadzonki wyglądają obecnie tak:
Jest sens je ratować, wsadzić w większe doniczki i przetrzymać w domu do połowy maja czy spisać na straty i wysiać za 3 tygodnie jak bóg przykazał?
Jest sens je ratować, wsadzić w większe doniczki i przetrzymać w domu do połowy maja czy spisać na straty i wysiać za 3 tygodnie jak bóg przykazał?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak Bóg przykazał to trzeba wysiać jeszcze później niż połowa kwietnia.yasmeen pisze:...Jest sens je ratować, wsadzić w większe doniczki i przetrzymać w domu do połowy maja czy spisać na straty i wysiać za 3 tygodnie jak bóg przykazał?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Czyli te siup do kosza...?:(
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Do kosza szkoda.Siupnij je na kompostownik.
Dobrze, ze to zwykłe tanie odmiany ogórków są, bo inaczej to by mnie .... No ale za głupotę się płaci
Przynajmniej wiesz jak szybko wschodzą ogórki -nie ma złego co by na dobre nie wyszło.Pozdrawiam JoannA
To też prawda
A cukinie i dynie tez w terminie ogórków się wysiewa? Pytam, żeby znów nie dać ciała....
A cukinie i dynie tez w terminie ogórków się wysiewa? Pytam, żeby znów nie dać ciała....
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dynie około 15 kwietnia, cukinie ok. 20 kwietnia - oczywiście siane w domu do doniczek na rozsadę .
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Super informacje. Będę też po sznurkach je prowadzić. Oczywiście pospieszyłam się i wczoraj wcisnęłam podkiełkowane w ziemię do doniczek. Może je troszkę wychłodzę w temp. +10 st, to wzejdą z małym opóźnieniem??
Tymczasem rozejrzę się za Julianem (w niedalekiej Primaflorze) i wysieje jak radzicie za ok. miesiąc
Tymczasem rozejrzę się za Julianem (w niedalekiej Primaflorze) i wysieje jak radzicie za ok. miesiąc
Przechłodzić to możesz dopiero po wzejściu, bo inaczej nie wzejdą wcale.
-
- 50p
- Od: 1 mar 2014, o 22:11
Moje ogórasy aż tak się nie powyciągały . Ale już wiem chyba dlaczego: rozsadę trzymam przy dużym oknie w jadalnii. A najcieplej tutaj nie jest wieczorami. Może dlatego sadzonkom się nie spieszy . Przy takim tempie wzrostu to w maju będą w sam raz do gruntu .
Pozdrawiam
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
forumowicz taak właśnie to miałam na myśli. Jak tylko wzejdą, to troszkę je przechłodzę.
- jerrysia26
- 50p
- Od: 2 kwie 2014, o 18:03
Ja niestety zrobilam dokladnie tak samo. Malo tego podkrecilam termostaty na full. Upal w sypialni byl nie do zniesienia ale za to jaka radosc jak zobaczylam pierwszy listek mojego "ogoraska". hahahahah sama sie z sibie teraz smieje, bo najpierw powinnam poczytac co i jak a nie teraz zastanawiac sie co zrobic z moimi dlugasnymi rozsadami (zdjecia ponizej). No wlasnie, pytanie do specjalist forumowicz i nie tylko... pliss doradzcie co zrobic. Czy powinna przeniec palete do chlodnego miejsca, przesadzic do wiekszych pojemnikow czy juz wysadzic do gruntu? Problem w tym ze w NY pogoda nadal plata nam figle (wczoraj sniezyca a dzis upal). Mrozu jedna nie ma. Szkoda mi zmarnowac tyle sadzonek, tym bardziej ze wszystkie sa organic czyli eko (jezeli w ogole cos w tym kraju jest eko...)maalpunia pisze:Świetny temat i mnóstwo praktycznych porad dla takich żółtodziobów jak ja co wysiały ogróki do wielodonic już 01.03 po czym przepikowały i to wszystko z zamiarem sadzenia w gruncie w maju
Zostawię je z czystej ciekawości. Na całe szczęście mam jeszcze nasiona, za które zabiorę się oficjalnie na początku maja. Skiekuje, pożenię ze skorupkami z jajek i zobaczymy co z tego będzie .
Mam jeszcze jedno, zasadnicze pytanie. Chodzi mi o ziemie pod uprawe ogorka i innych warzyw. Ja jestem w trakcie zakladania warzywnika z kawalka starego trawnika. Jako ze jestem poczatkujaca "farmerka" doradzilam sie kobiety w lokalnym sklepie ogrodniczym. Poradzila mi zeby do tej ziemi ktora mam (troche gliniasta z kamieniami, ktore mam zamiar wybrac ile sie da) zmiksowac "nowa" ziemie(topsoil) wymieszana z kompostem organic(sweet peet). Prosze doradzcie czy jej propozycia jest ok czy moze cos jeszcze moge innego wymyslic zeby stary trawnik z powodzeniem sluzyl nam jako super warzywnik??? Chcialabym nawiezc obornikiem ale ta "ciemnota" amerykanska nawet pewnie nie wie co to jest i po co sluzy.
OK dziekuje bardzo wszystkim rodakom za cenne info i pozdrawiam z wciaz mroznego NY
Magda