Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
yasmeen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2013, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

Ja też dałam ciała - nie wiem w jakim amoku dostałam przyspieszenia i wysiałam ogórki na rozsadę razem z pomidorami. Potem mnie oświeciło, ze powinnam to zrobić miesiąc później, no ale mleko się wylało. Sadzonki wyglądają obecnie tak:
Obrazek

Jest sens je ratować, wsadzić w większe doniczki i przetrzymać w domu do połowy maja czy spisać na straty i wysiać za 3 tygodnie jak bóg przykazał?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

yasmeen pisze:...Jest sens je ratować, wsadzić w większe doniczki i przetrzymać w domu do połowy maja czy spisać na straty i wysiać za 3 tygodnie jak bóg przykazał?
Jak Bóg przykazał to trzeba wysiać jeszcze później niż połowa kwietnia.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
yasmeen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Czyli te siup do kosza...?:(
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Do kosza szkoda.Siupnij je na kompostownik. ;:306 ;:306
yasmeen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dobrze, ze to zwykłe tanie odmiany ogórków są, bo inaczej to by mnie .... ;:223 No ale za głupotę się płaci ;:124
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Przynajmniej wiesz jak szybko wschodzą ogórki -nie ma złego co by na dobre nie wyszło.Pozdrawiam JoannA
yasmeen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To też prawda :D
A cukinie i dynie tez w terminie ogórków się wysiewa? Pytam, żeby znów nie dać ciała....
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dynie około 15 kwietnia, cukinie ok. 20 kwietnia - oczywiście siane w domu do doniczek na rozsadę ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Super informacje. Będę też po sznurkach je prowadzić. Oczywiście pospieszyłam się i wczoraj wcisnęłam podkiełkowane w ziemię do doniczek. Może je troszkę wychłodzę w temp. +10 st, to wzejdą z małym opóźnieniem??
Tymczasem rozejrzę się za Julianem (w niedalekiej Primaflorze) i wysieje jak radzicie za ok. miesiąc :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Przechłodzić to możesz dopiero po wzejściu, bo inaczej nie wzejdą wcale.
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Moje ogórasy aż tak się nie powyciągały :shock:. Ale już wiem chyba dlaczego: rozsadę trzymam przy dużym oknie w jadalnii. A najcieplej tutaj nie jest wieczorami. Może dlatego sadzonkom się nie spieszy :). Przy takim tempie wzrostu to w maju będą w sam raz do gruntu ;:306 .
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

forumowicz :) taak właśnie to miałam na myśli. Jak tylko wzejdą, to troszkę je przechłodzę.
Awatar użytkownika
jerrysia26
50p
50p
Od: 2 kwie 2014, o 18:03

Post »

maalpunia pisze:Świetny temat i mnóstwo praktycznych porad dla takich żółtodziobów jak ja co wysiały ogróki do wielodonic już 01.03 po czym przepikowały i to wszystko z zamiarem sadzenia w gruncie w maju :;230 ;:223
Zostawię je z czystej ciekawości. Na całe szczęście mam jeszcze nasiona, za które zabiorę się oficjalnie na początku maja. Skiekuje, pożenię ze skorupkami z jajek i zobaczymy co z tego będzie :heja.
Ja niestety zrobilam dokladnie tak samo. Malo tego podkrecilam termostaty na full. Upal w sypialni byl nie do zniesienia ale za to jaka radosc jak zobaczylam pierwszy listek mojego "ogoraska". hahahahah sama sie z sibie teraz smieje, bo najpierw powinnam poczytac co i jak a nie teraz zastanawiac sie co zrobic z moimi dlugasnymi rozsadami (zdjecia ponizej). No wlasnie, pytanie do specjalist forumowicz i nie tylko... pliss doradzcie co zrobic. Czy powinna przeniec palete do chlodnego miejsca, przesadzic do wiekszych pojemnikow czy juz wysadzic do gruntu? Problem w tym ze w NY pogoda nadal plata nam figle (wczoraj sniezyca a dzis upal). Mrozu jedna nie ma. Szkoda mi zmarnowac tyle sadzonek, tym bardziej ze wszystkie sa organic czyli eko (jezeli w ogole cos w tym kraju jest eko...)

Mam jeszcze jedno, zasadnicze pytanie. Chodzi mi o ziemie pod uprawe ogorka i innych warzyw. Ja jestem w trakcie zakladania warzywnika z kawalka starego trawnika. Jako ze jestem poczatkujaca "farmerka" doradzilam sie kobiety w lokalnym sklepie ogrodniczym. Poradzila mi zeby do tej ziemi ktora mam (troche gliniasta z kamieniami, ktore mam zamiar wybrac ile sie da) zmiksowac "nowa" ziemie(topsoil) wymieszana z kompostem organic(sweet peet). Prosze doradzcie czy jej propozycia jest ok czy moze cos jeszcze moge innego wymyslic zeby stary trawnik z powodzeniem sluzyl nam jako super warzywnik??? Chcialabym nawiezc obornikiem ale ta "ciemnota" amerykanska nawet pewnie nie wie co to jest i po co sluzy.

OK dziekuje bardzo wszystkim rodakom za cenne info i pozdrawiam z wciaz mroznego NY
Magda
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”