dochodzę do tego samego wniosku i chyba trzeba będzie je przełożyć do 2 pudełek. Tym z dołu będzie trudniej teraz się wydostać. Dzięki za informację! Pogoda kiepska tylko do piątku, potem już słoneczniephrix pisze:JaKama doczekałaś się
Od siebie tylko dodam, że kokony powinny być przechowywane w sposób rozłożony podczas przechowywania zimowego i wystawiania. Najlepiej aby były w jednej warstwie to poprawia wentylację i żywotność murarki.
MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
postaw domek, może przylecą?mati04150 pisze:Czy ma ktoś kokony na sprzedaż? Ile czasu wygryzają się pszczółki z trzciny?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2012, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ile czasu wygryzają się pszczółki z trzciny?
Pozdrawiam Maciej
nie wiem, ale chyba tak samo jak te z kokonów? Ciepło im to wychodzą?
-
dziękuje za info.JaKama pisze:nie wiem, ale chyba tak samo jak te z kokonów? Ciepło im to wychodzą?
Pozdrawiam Maciej
Proponuje wyciągnąć murarki z rurki. Jeżeli zaczną się pierwsze budzić ze snu te z tyłu, a te z przodu jeszcze nie , to te ostatnie nie mają żadnych szans na przeżycie !mati04150 pisze:Ile czasu wygryzają się pszczółki z trzciny?
Myślałam, że rozmawiamy o tych pszczołach, które żyją naturalnie w trzcinie nie jestem ekspertem, ale może dać im luz i co silniejsza to przeżyje? Naturalna selekcja to się chyba nazywa
Pogoda u nas zdechła a już było tak ciepło i przyjemnie.. jakiś śnieg zapowiadają! Masakra!
Pogoda u nas zdechła a już było tak ciepło i przyjemnie.. jakiś śnieg zapowiadają! Masakra!
-
Chyba masz racje.
Pozdrawiam Maciej
Zaraz pewnie zajrzą fachowcy to doradzą masz gdzieś blisko jezioro lub staw?
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kokony zawsze lepiej wyciagnąc z rurek likwiduje się wszelkie pasożyty przy tym i trochą pomagamy przy wygryzaniu
-
sparks25 pisze:Kokony zawsze lepiej wyciagnąc z rurek likwiduje się wszelkie pasożyty przy tym i trochą pomagamy przy wygryzaniu
W monecie kiedy ja kupowałem pszczoły to nie było kokonów tylko były trzciny z kokonami. Ale jak mi się coś uchowa to zrobię tak ja ty piszesz.
Pozdrawiam Maciej
Czy samce po wykluciu nocują w rurkach (okolicy rurek), czy byle gdzie? Pytam, bo mi się coś wykluło (są dziury w kokonach) ale nic nie lata. Wiem, że samce wychodzą na tydzień-dwa przed samicami.