Zanim zakwitną na balkonie i w ogrodzie .
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zanim zakwitną na balkonie i w ogrodzie .
Fioletowy Agroleaf Power 12+52+05.
-- 26 lut 2016, o 07:36 --
Stosuję go dolistnie w stężeniu 1%
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takie ogromne ilości rozsad, to strasznie dużo pracy.
A wszystkie roślinki sadzonkujecie, czy wysiewacie z nasion?
A wszystkie roślinki sadzonkujecie, czy wysiewacie z nasion?
-
- 200p
Pracy tutaj zawsze więcej niż możliwości przerobowe. W większości sadzonki są kupowane, także sporo siewek- pozwala to dokładnie zaplanować wielkość i czas produkcji, oraz ograniczyć nakłady na własną robociznę. (Siewki to małe roślinki z nasion, sadzonki to rośliny zrobione najczęściej z zielonych pędów lub podział) Wiele roślin objętych jest licencją, zwłaszcza ciekawsze nowości. I tak z pelargonii najwięcej sprzedaje się długopędowa, czerwona odmiana VILLE DE PARIS, tej odmiany dorabiamy sporo mniejszych (czytaj tańszych) roślin.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Dzięki, szkoda tylko, że nie występuje w formie płynnej.szczytnica38 pisze:Fioletowy Agroleaf Power 12+52+05.
-
- 200p
No tak, łatwiejsze dozowanie w małych miarkach. Marzec to miesiąc, w którym bardzo dobrze ukorzeniają się zielne sadzonki. Tak to robimy:
Z wyrośniętych rośli matecznych pobieramy sadzonki ok. 4-6 cm długości
pędy obcinamy ostrzami skalpela, listki zostawiamy 1-2 wyrośnięte, następnie do przygotowanej palety rozsadowej wtykamy do pierwszego dolnego listka. Można dodać ukorzeniacz do roślin zielonych, chociaż nie jest to konieczne.
Całość nakrywamy perforowaną lekką folią
Po tygodniu, dwóch także w pochmurne dni folię ściągamy
W ten sam sposób rozmnażamy inne rośliny balkonowe jak werbeny, petunie kaskadowe, dalie i inne. Tylko folia musi przykrywać sadzonki do momentu wytworzenia korzeni.
Z wyrośniętych rośli matecznych pobieramy sadzonki ok. 4-6 cm długości
pędy obcinamy ostrzami skalpela, listki zostawiamy 1-2 wyrośnięte, następnie do przygotowanej palety rozsadowej wtykamy do pierwszego dolnego listka. Można dodać ukorzeniacz do roślin zielonych, chociaż nie jest to konieczne.
Całość nakrywamy perforowaną lekką folią
Po tygodniu, dwóch także w pochmurne dni folię ściągamy
W ten sam sposób rozmnażamy inne rośliny balkonowe jak werbeny, petunie kaskadowe, dalie i inne. Tylko folia musi przykrywać sadzonki do momentu wytworzenia korzeni.
Pierwszy raz widzę tak zrobione sadzonki pelargonii, nie wiedziałam, że tak można.Ja zawsze tnę nieco dłuższe, ale zawsze 1 cm pod węzłem liściowym i usuwam liść z tego węzła.
Bardzo lubię zaglądać do tego wątku, dla mnie bardzo interesujące oglądać rośliny w czasie produkcji, chyba bardziej niż już kwitnące na balkonie.
W piątek widziałam już bratki w sprzedaży, ale nie kupiłam, bo czekam na drobnokwiatowe.
Bardzo lubię zaglądać do tego wątku, dla mnie bardzo interesujące oglądać rośliny w czasie produkcji, chyba bardziej niż już kwitnące na balkonie.
W piątek widziałam już bratki w sprzedaży, ale nie kupiłam, bo czekam na drobnokwiatowe.
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
Witam wszystkich
Mam pytanie do szczytnicy lub kogoś dobrze zorientowanego
Chciałabym je rozkrzewić,czy są na tyle duże żeby uszczyknąć im czubek?
Czy jest szansa,że zakwitną w tym roku?
Szczepki zrobiłam z takiej ubiegłorocznej rośliny,czy ona będzie ładnie kwitła w tym roku,czy raczej jest do wyrzucenia?
Przyrosty są dosyć długie,czy można z nich jeszcze robić szczepki?
Dziękuję wszystkim za sugestie i rady
Mam pytanie do szczytnicy lub kogoś dobrze zorientowanego
Chciałabym je rozkrzewić,czy są na tyle duże żeby uszczyknąć im czubek?
Czy jest szansa,że zakwitną w tym roku?
Szczepki zrobiłam z takiej ubiegłorocznej rośliny,czy ona będzie ładnie kwitła w tym roku,czy raczej jest do wyrzucenia?
Przyrosty są dosyć długie,czy można z nich jeszcze robić szczepki?
Dziękuję wszystkim za sugestie i rady
Mariola
Moim zdaniem nie ma jeszcze czego uszczykiwać, do wytworzenia korzeni potrzebna jest też pewna ilość części nadziemnej.Ja tego nie robiłam, bo bardzo to opóźniało kwitnienie sadzonek robionych wiosną.Jesienią sadzonkowane czasem uszczykiwałam, ale tylko gdy były zbyt długie.Sadziłam po prostu więcej sadzonek w skrzynce dawało podobny efekt.Te rośliny jeśli teraz sadzonkowane zakwitną na dobre gdzieś w lipcu.
-
- 200p
Wyciąganie się roślin powoduje zbyt mała ilość światła, nie do uniknięcia w warunkach parapetowej hodowli. Nie przeszkadza to potem we wzroście i kwitnieniu latem, jedynie czas kwitnienia przesuwa się o kilka tygodni. Sadzonki robione teraz na początku marca optymalnie zakwitną już w maju, każde uszczykiwanie przesuwa również kwitnienie o około 3 tygodnie, poprawia za to pokrój rośliny. Można uszczykiwać już w paletach po przerośnięciu komórki paletki.
mariolad Jeśli twoje szczepki przerosną ziemię w komórce paletki uszczyknij czubeczki roślin. Stare rośliny podlej nawozem, też przytnij wierzchołki i zobaczysz, że będą ładne.
mariolad Jeśli twoje szczepki przerosną ziemię w komórce paletki uszczyknij czubeczki roślin. Stare rośliny podlej nawozem, też przytnij wierzchołki i zobaczysz, że będą ładne.
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
Dziękuję ogromnie za rady
Korzonki już się pokazują na dnie paletki,więc jutro będę uszczykiwać
Stare pelargonie zaczęłam nawozić połową dawki co dwa tygodnie,może powinnam częściej?
Pokusiłam się po raz pierwszy na własną hodowlę pelargonii,bo będę ich sporo potrzebować
Niezależnie od tego ile uda mi się wyhodować to satysfakcja jest duża
szczytnica biję pokłony dla Twojej wiedzy i chęci dzielenia się nią
Dziękuję
Korzonki już się pokazują na dnie paletki,więc jutro będę uszczykiwać
Stare pelargonie zaczęłam nawozić połową dawki co dwa tygodnie,może powinnam częściej?
Pokusiłam się po raz pierwszy na własną hodowlę pelargonii,bo będę ich sporo potrzebować
Niezależnie od tego ile uda mi się wyhodować to satysfakcja jest duża
szczytnica biję pokłony dla Twojej wiedzy i chęci dzielenia się nią
Dziękuję
Mariola
-
- 200p
Nawożenie , zwłaszcza częstotliwość, trudno określić bez znajomości pozostałych parametrów uprawy. Ważne są: światło i długość dnia - im więcej to większe dawki nawozowe, temperatura - mocniej w ciepło, za to uważać w upały - lepiej wtedy częściej słabszym nawozem. Wpływ ma też wielkość pojemników uprawowych. Zanim trafią na balkon są uprawiane w małych doniczkach - też lepiej częściej, słabszym roztworem. Zawsze lepiej dać trochę za mało nawozu niż przedobrzyć.
-
- 200p
Wracając do wcześniejszego postu pora przedstawić postępy w ukorzenianiu:
Pelargonia po miesiącu zaczyna rosnąć do góry, listki i pędy robią się błyszczące. Po zaglądnięciu na system korzeniowy widać pierwsze korzonki:
Wiele roślin ukorzenia się jeszcze szybciej:
Za tydzień czeka multum sadzenia - podrosły też rośliny rabatowe: gazanie, petunie, lobelie, aksamitki i inne - trzeba je teraz z palet o 84 komórkach posadzić do doniczek:
Rośliny ze stycznia są już duże i nie mogą stać jedna koło drugiej - zostały porozkładane luniej:
Niektóre chcą nieśmiało zakwitnąć:
Pod sufitem wisi kilka ton doniczek wiszących:
Jeszcze moje ulubione:
Pelargonia po miesiącu zaczyna rosnąć do góry, listki i pędy robią się błyszczące. Po zaglądnięciu na system korzeniowy widać pierwsze korzonki:
Wiele roślin ukorzenia się jeszcze szybciej:
Za tydzień czeka multum sadzenia - podrosły też rośliny rabatowe: gazanie, petunie, lobelie, aksamitki i inne - trzeba je teraz z palet o 84 komórkach posadzić do doniczek:
Rośliny ze stycznia są już duże i nie mogą stać jedna koło drugiej - zostały porozkładane luniej:
Niektóre chcą nieśmiało zakwitnąć:
Pod sufitem wisi kilka ton doniczek wiszących:
Jeszcze moje ulubione:
Witam, podesłał mnie Zibi
Mam małe pytanie do znawcy a więc , pierwszy raz mam kwiaty wczesno wiosenne Jaskry, Stokrotki i Bratki. Kiedy zacząć je dogrzewać żeby były na marca? Jaskry dostały mi dziwnie biało kropkowatych liści i takich biało zielonych co to może być ?
Mam małe pytanie do znawcy a więc , pierwszy raz mam kwiaty wczesno wiosenne Jaskry, Stokrotki i Bratki. Kiedy zacząć je dogrzewać żeby były na marca? Jaskry dostały mi dziwnie biało kropkowatych liści i takich biało zielonych co to może być ?
Damian