Nawożenie rzędowe

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nawożenie rzędowe

Post »

Ten sposób nawożenia jest równie skuteczny co rzędowy jednak trudno jest obliczyć ilość nawozu pod roślinę i jest bardziej pracochłonny . Można to jednak obliczyć albo wychodząc z obsady krzaków na planowanej powierzchni albo z podanej zasobnosci podłoża. Chcąc uniknąć zasolenia należałoby jednak nie pakować nawozu do dołków lecz wymieszać wstępnie taki nawóz z rodzimą glebą w określonej proporcji i dopiero takim podłożem wypełniać dołki. Lub jeszcze inaczej. Rozcieńczyć wodą, przefermentować i taka gnojówką zaprawić dołki na 2 tygodnie przed przewidzianym sadzeniem. Błędem natomiast jest wypełnianie dołka obornikiem w momencie wysadzania rozsady ponieważ istnieje realna szansa uszkodzenia korzeni przez wydzielający się z nawozu amoniak .
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2012, o 23:21

Post »

forumowicz pisze:Czy masz jeszcze bastek76 jakieś wątpliwości ?
Po tym jak to opisałeś to już żadnychObrazek Po prostu brakowało mi tego:
przyjmuję/ w rozstawie rzędów co 0,7 m.
forumowicz na pewno kosztowało Cie to trochę czasu i energii z samego rana ale myslę, że twój tekst umożliwi to innym robić takie obliczenia we własnym zakresie, bo mi na pewno.
Serdecznie dziękujeObrazek"
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

bastek76 pisze: twój tekst umożliwi to innym robić takie obliczenia we własnym zakresie, bo mi na pewno.
Myślę, że i nadaje się na ściągę dla pobierających wiedzę rolniczą :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pabblo_Pl pisze: skoncentrowany nawóz naturalny, wyprodukowany z pomiotu kurzego,
Czy Ty aby dobrze odczytałeś skład tego nawozu?

Chodzi o potas, fosfor, magnez i wapń. W nawiasach są podane czyste składniki i to jest niewątpliwie błąd. Powinny być podane w formie tlenkowej. A to jest kolosalna różnica.
Skąd moja wątpliwość ? Stąd, że źródła podają skład kurzeńca taki oto :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomiot_ptasi

Jak widzisz w formie tlenkowej a liczby są podobne.
Pabblo_Pl

Post »

forumowicz pisze:
Pabblo_Pl pisze: skoncentrowany nawóz naturalny, wyprodukowany z pomiotu kurzego,
Czy Ty aby dobrze odczytałeś skład tego nawozu?

Chodzi o potas, fosfor, magnez i wapń. W nawiasach są podane czyste składniki i to jest niewątpliwie błąd. Powinny być podane w formie tlenkowej. A to jest kolosalna różnica.
Skąd moja wątpliwość ? Stąd, że źródła podają skład kurzeńca taki oto :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomiot_ptasi

Jak widzisz w formie tlenkowej.
Skład wiozłem z opisu aukcji ale jeszcze nie zdążyłem kupić, sprawdzę jeszcze i dam znać..

P.S

Znalazłem jeszcze taki 2 kg jak na moją wielkość to świat bo w tym roku mam tylko kawałek ziemi 2m2 1,2 szeroki na 1,7 długi..

DOSKONAŁE EFEKTY SZCZEGÓLNIE W PRZYPADKU ZIEM UBOGICH

Łatwość stosowania przy użyciu standardowych rozsiewaczy nawozów mineralnych.

Skład nawozu:

Sucha masa 90%

Substancja Organiczna 67%

Azot ogółem N 4,8%

Azot organiczny 3,8%

Azot amoniakalny N-NH3 1%

Fosfor P2O5 3,3%

Potas K2O 3,3%

Magnez MgO 1%

Siarczan SO4 0,5%

Sód Na2O 4,0 g/kg

Chlor Cl 0,5%

Wapń CaO 9,0 %

Żelazo Fe 1300 mg/kg

Miedź Cu 60 mg/kg

Mangan Mn 300 mg/kg

Cynk Zn 200 mg/kg

Bor B 35 mg/kg

Molibden Mo 2 mg/kg

Stosunek C/N 6

RVVC NL 7419 EEG zgodnie z wytycznymi WE NR 1774/2002

Edit :

Cena za 2kg to 6 zł
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Chyba znalazłem ten obornik. Rzeczywiście makroelementy nie są podane w formie tlenkowej . Ale myslę, że to błąd producenta
http://progrower.pl/bat-guano-obornik/1 ... nawoz.html
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To jest współczesna alchemia ;:oj

Nawet gó..o przerobią na złoto ;:306
19,90 zł brutto
PS No i widzisz Pablo, tu jest O.K. Tu na forum też się zdarza czasem komuś nie odróżniać P od P2O5 i to nawet z wyższym wykształceniem :D
Pabblo_Pl

Post »

forumowicz pisze:To jest współczesna alchemia ;:oj

Nawet gó..o przerobią na złoto ;:306
19,90 zł brutto
PS No i widzisz Pablo, tu jest O.K. Tu na forum też się zdarza czasem komuś nie odróżniać P od P2O5 i to nawet z wyższym wykształceniem :D
Czyli ten drugi jest ok?

Z tego co widziałem to zawartość podobna więc wyliczenia te same?
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Potas sie trochę zmieni.
1200x3,3/100 = 39,6 g/m2 wobec wymaganych 65 g/m2

Czyli tu starczy dodać 5 deko na m2 siarczanu potasu o zawartościj K2O 50%.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pabblo_Pl pisze:Czyli ten drugi jest ok?
Oba są dobre tylko, że na nawozach powinno pisać wyraźnie czy to czysty składnik czy tlenek. Tu nie ma miejsca na domysły.

bastek76 pisze:Czyli tu starczy dodać 5 deko na m2 siarczanu potasu o zawartościj K2O 50%.
To mi się podoba ;:215
Należy zawsze zwracać uwagę na to, czy wyniki analiz podawane są w formie pierwiastkowej, czy tlenkowej, np. P a nie tlenku - P2O5, K a nie K2O, bo są to inne wartości. Na przykład 1 kg P to tyle samo co 2, 291 kg P2O5, a 1 kg K to 1,205 kg K2O.
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.html
Pabblo_Pl

Post »

forumowicz pisze:
Pabblo_Pl pisze:na nawozie humus nie ma składu
Pewno w nawozie też ;:306

Choć mi podpadłeś , to Ci jednak przeliczę ten nawóz.

Punktem odniesienia jest azot, bo jego użycie w przeliczeniu na hektar jest limitowane do poziomu 170 kg/ha a poza tym jest go najwięcej spośród składników, którymi można zasolić glebę.

170 kg/ha to jest 17 g/m2. Odpowiada to użyciu x= 1700/4,8 = 354 g/m2 .Przy nawożeniu rzędowym będzie to więc 1,2 kg na 5 metrów bieżących rzędu

Sprawdzimy resztę składników.

Fosfor

1200x3/100= 36 g/m2 wobec wymaganych 32 g/m2. Jest pokrycie

Potas

1200x2,8/100 = 34 g/m2 wobec wymaganych 65 g/m2 . Brak pokrycia

Należy glebę zasilić dodatkowo siarczanem potasu w ilości 6 deko na m2 albo inaczej 60 dkg na 10 m2

Obornik granulowany należy rozsiać w rowku równomiernie. Siarczan potasu rozsiać po całości przed nawożeniem obornikiem
forumowicz chce zrobić tabelkę w exelu na przeliczanie oborniku i nawozu i mam pytanie co do x=1700/4.8 skąd wzięło się 1700?
Pierwszą część rozumiem z przeliczaniem ha na metr ale druga nie bardzo..

Poza tym jak wyliczasz fosfor to dajesz 1200x3/100 i wychodzi liczba gram na metr to czy azot nie powinien wyglądać tak 1700x4,8/100 na m2??

Jeśli mi pomożesz to zamieścimy na forum tabelkę gdzie wystarczy zmienić procenty a reszta sama się obliczy..

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pabblo_Pl pisze:mam pytanie co do x=1700/4.8 skąd wzięło się 1700?
z równania A x 4,8/100=17 po pomnożeniu obu stron przez 100 / aby zlikwidować ułamek/

będzie A x 4,8= 1700 a z tego A = 1700/4,8 .
Oczywiście po obu stronach równania jednostką jest g/m2.. A- to dawka obornika na m2

1,2 kg wzięło się z pomnożenia dawki azotu na m2 jaka z tego równania wynika i powierzchni miedzy sąsiednimi rzędami czyli 3,5 m2.
Pabblo_Pl

Post »

ok, czyli można przyjąć taką stałą?

prześle ci na maila tabelkę zerknij swoim okiem czy gdzieś nie ma babola..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”