Nawożenie rzędowe
Re: Nawożenie rzędowe
Ten sposób nawożenia jest równie skuteczny co rzędowy jednak trudno jest obliczyć ilość nawozu pod roślinę i jest bardziej pracochłonny . Można to jednak obliczyć albo wychodząc z obsady krzaków na planowanej powierzchni albo z podanej zasobnosci podłoża. Chcąc uniknąć zasolenia należałoby jednak nie pakować nawozu do dołków lecz wymieszać wstępnie taki nawóz z rodzimą glebą w określonej proporcji i dopiero takim podłożem wypełniać dołki. Lub jeszcze inaczej. Rozcieńczyć wodą, przefermentować i taka gnojówką zaprawić dołki na 2 tygodnie przed przewidzianym sadzeniem. Błędem natomiast jest wypełnianie dołka obornikiem w momencie wysadzania rozsady ponieważ istnieje realna szansa uszkodzenia korzeni przez wydzielający się z nawozu amoniak .
Po tym jak to opisałeś to już żadnych Po prostu brakowało mi tego:forumowicz pisze:Czy masz jeszcze bastek76 jakieś wątpliwości ?
forumowicz na pewno kosztowało Cie to trochę czasu i energii z samego rana ale myslę, że twój tekst umożliwi to innym robić takie obliczenia we własnym zakresie, bo mi na pewno.przyjmuję/ w rozstawie rzędów co 0,7 m.
Serdecznie dziękuje"
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
Myślę, że i nadaje się na ściągę dla pobierających wiedzę rolnicząbastek76 pisze: twój tekst umożliwi to innym robić takie obliczenia we własnym zakresie, bo mi na pewno.
Czy Ty aby dobrze odczytałeś skład tego nawozu?Pabblo_Pl pisze: skoncentrowany nawóz naturalny, wyprodukowany z pomiotu kurzego,
Chodzi o potas, fosfor, magnez i wapń. W nawiasach są podane czyste składniki i to jest niewątpliwie błąd. Powinny być podane w formie tlenkowej. A to jest kolosalna różnica.
Skąd moja wątpliwość ? Stąd, że źródła podają skład kurzeńca taki oto :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomiot_ptasi
Jak widzisz w formie tlenkowej a liczby są podobne.
Skład wiozłem z opisu aukcji ale jeszcze nie zdążyłem kupić, sprawdzę jeszcze i dam znać..forumowicz pisze:Czy Ty aby dobrze odczytałeś skład tego nawozu?Pabblo_Pl pisze: skoncentrowany nawóz naturalny, wyprodukowany z pomiotu kurzego,
Chodzi o potas, fosfor, magnez i wapń. W nawiasach są podane czyste składniki i to jest niewątpliwie błąd. Powinny być podane w formie tlenkowej. A to jest kolosalna różnica.
Skąd moja wątpliwość ? Stąd, że źródła podają skład kurzeńca taki oto :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomiot_ptasi
Jak widzisz w formie tlenkowej.
P.S
Znalazłem jeszcze taki 2 kg jak na moją wielkość to świat bo w tym roku mam tylko kawałek ziemi 2m2 1,2 szeroki na 1,7 długi..
DOSKONAŁE EFEKTY SZCZEGÓLNIE W PRZYPADKU ZIEM UBOGICH
Łatwość stosowania przy użyciu standardowych rozsiewaczy nawozów mineralnych.
Skład nawozu:
Sucha masa 90%
Substancja Organiczna 67%
Azot ogółem N 4,8%
Azot organiczny 3,8%
Azot amoniakalny N-NH3 1%
Fosfor P2O5 3,3%
Potas K2O 3,3%
Magnez MgO 1%
Siarczan SO4 0,5%
Sód Na2O 4,0 g/kg
Chlor Cl 0,5%
Wapń CaO 9,0 %
Żelazo Fe 1300 mg/kg
Miedź Cu 60 mg/kg
Mangan Mn 300 mg/kg
Cynk Zn 200 mg/kg
Bor B 35 mg/kg
Molibden Mo 2 mg/kg
Stosunek C/N 6
RVVC NL 7419 EEG zgodnie z wytycznymi WE NR 1774/2002
Edit :
Cena za 2kg to 6 zł
Chyba znalazłem ten obornik. Rzeczywiście makroelementy nie są podane w formie tlenkowej . Ale myslę, że to błąd producenta
http://progrower.pl/bat-guano-obornik/1 ... nawoz.html
http://progrower.pl/bat-guano-obornik/1 ... nawoz.html
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
To jest współczesna alchemia
Nawet gó..o przerobią na złoto
PS No i widzisz Pablo, tu jest O.K. Tu na forum też się zdarza czasem komuś nie odróżniać P od P2O5 i to nawet z wyższym wykształceniem19,90 zł brutto
Czyli ten drugi jest ok?forumowicz pisze:To jest współczesna alchemia
PS No i widzisz Pablo, tu jest O.K. Tu na forum też się zdarza czasem komuś nie odróżniać P od P2O5 i to nawet z wyższym wykształceniem19,90 zł brutto
Z tego co widziałem to zawartość podobna więc wyliczenia te same?
Potas sie trochę zmieni.
1200x3,3/100 = 39,6 g/m2 wobec wymaganych 65 g/m2
Czyli tu starczy dodać 5 deko na m2 siarczanu potasu o zawartościj K2O 50%.
1200x3,3/100 = 39,6 g/m2 wobec wymaganych 65 g/m2
Czyli tu starczy dodać 5 deko na m2 siarczanu potasu o zawartościj K2O 50%.
Oba są dobre tylko, że na nawozach powinno pisać wyraźnie czy to czysty składnik czy tlenek. Tu nie ma miejsca na domysły.Pabblo_Pl pisze:Czyli ten drugi jest ok?
To mi się podobabastek76 pisze:Czyli tu starczy dodać 5 deko na m2 siarczanu potasu o zawartościj K2O 50%.
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.htmlNależy zawsze zwracać uwagę na to, czy wyniki analiz podawane są w formie pierwiastkowej, czy tlenkowej, np. P a nie tlenku - P2O5, K a nie K2O, bo są to inne wartości. Na przykład 1 kg P to tyle samo co 2, 291 kg P2O5, a 1 kg K to 1,205 kg K2O.
forumowicz chce zrobić tabelkę w exelu na przeliczanie oborniku i nawozu i mam pytanie co do x=1700/4.8 skąd wzięło się 1700?forumowicz pisze:Pewno w nawozie teżPabblo_Pl pisze:na nawozie humus nie ma składu
Choć mi podpadłeś , to Ci jednak przeliczę ten nawóz.
Punktem odniesienia jest azot, bo jego użycie w przeliczeniu na hektar jest limitowane do poziomu 170 kg/ha a poza tym jest go najwięcej spośród składników, którymi można zasolić glebę.
170 kg/ha to jest 17 g/m2. Odpowiada to użyciu x= 1700/4,8 = 354 g/m2 .Przy nawożeniu rzędowym będzie to więc 1,2 kg na 5 metrów bieżących rzędu
Sprawdzimy resztę składników.
Fosfor
1200x3/100= 36 g/m2 wobec wymaganych 32 g/m2. Jest pokrycie
Potas
1200x2,8/100 = 34 g/m2 wobec wymaganych 65 g/m2 . Brak pokrycia
Należy glebę zasilić dodatkowo siarczanem potasu w ilości 6 deko na m2 albo inaczej 60 dkg na 10 m2
Obornik granulowany należy rozsiać w rowku równomiernie. Siarczan potasu rozsiać po całości przed nawożeniem obornikiem
Pierwszą część rozumiem z przeliczaniem ha na metr ale druga nie bardzo..
Poza tym jak wyliczasz fosfor to dajesz 1200x3/100 i wychodzi liczba gram na metr to czy azot nie powinien wyglądać tak 1700x4,8/100 na m2??
Jeśli mi pomożesz to zamieścimy na forum tabelkę gdzie wystarczy zmienić procenty a reszta sama się obliczy..
Pozdrawiam
z równania A x 4,8/100=17 po pomnożeniu obu stron przez 100 / aby zlikwidować ułamek/Pabblo_Pl pisze:mam pytanie co do x=1700/4.8 skąd wzięło się 1700?
będzie A x 4,8= 1700 a z tego A = 1700/4,8 .
Oczywiście po obu stronach równania jednostką jest g/m2.. A- to dawka obornika na m2
1,2 kg wzięło się z pomnożenia dawki azotu na m2 jaka z tego równania wynika i powierzchni miedzy sąsiednimi rzędami czyli 3,5 m2.
ok, czyli można przyjąć taką stałą?
prześle ci na maila tabelkę zerknij swoim okiem czy gdzieś nie ma babola..
prześle ci na maila tabelkę zerknij swoim okiem czy gdzieś nie ma babola..