Stewia (Stevia rebaudiana)
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: herbata lub stevia ( stewia )
Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z zamówionymi nasionkami stewii na alleegr.. ale nie napalam się zbytnio na to że coś wyjdzie bo jak już ktoś wspominał - nasiona z alleee nie wschodzą a poza tym sam sprzedawca w opisie ujął to na swój sposób: "Naturalną cechą stewii jest mała zdolność do kiełkowania nasion!"
Ja też chciałabym wiedzieć jak rozmnożyć stewię?
Czy stewia marnieje na zimę? Czy w cały rok ma zielone listki?
Czy stewia marnieje na zimę? Czy w cały rok ma zielone listki?
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
stachs, to znaczy że sprzedający z góry zastrzega,że nie ponosi odpowiedzialności jak nic nie wzejdzie . Dobre
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Więc zamiast korzystać z takich źródeł, lepiej kupić nasionka Vilmorinu.
- stachs
- 100p
Niestety zanim dowiedziałem się że nasiona z Vilmorinu są pewne to dokonałem zakupu na allee od niekoniecznie pewnego sprzedawcy. Na szczęście to tylko 5 zł a dodtkowo dostałem cesarskie drzewo szczęścia jako gratis (pewnie też nie wschodzi )
a propos Vilmorinu - w których sklepach są te nasionka?
a propos Vilmorinu - w których sklepach są te nasionka?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Stachs , obserwuję, że ostatnio coraz więcej sklepów ogrodniczych bierze nasiona z Vilmorin.
Mój znajomy, który prowadzi taki sklep twierdzi, że nasiona od nich są lepszej jakości niż pozostałych firm (mieli ledwie pojedyncze zwroty albo wcale).
Możesz też zamówić w ich firmowym sklepie internetowym lub innych dobrych sklepach (z dobrą opinią).
Mój znajomy, który prowadzi taki sklep twierdzi, że nasiona od nich są lepszej jakości niż pozostałych firm (mieli ledwie pojedyncze zwroty albo wcale).
Możesz też zamówić w ich firmowym sklepie internetowym lub innych dobrych sklepach (z dobrą opinią).
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Ja też 2 lata temu kupowałam nasiona na allegro i udało mi się kilka sztuk wyhodować,lecz potem zamówiłam sadzonki i okazało się że była to dużo słodsza odmiana i o lepszym wigorze.Z tej właśnie odmiany robiłam sadzonki.Smolkastewia ma cały rok zielone listki,ale trzeba ją przed zimą przyciąć,aby nie zakwitła i bez potrzeby się nie osłabiała.Zimą ma delikatniejsze i bledsze listki,ale gdy tylko słońce mocniej zaświeci z dnia na dzień jest coraz mocniejsza.
Dziękuję za info. A jak ja rozmnażać?
-
- 50p
- Od: 21 sty 2013, o 12:41
Przeczytaj cały wątek, uszczykuje się kawałek rośliny, do ukorzeniacza i do wcześniej przygotowanego podłoża. W szybkim skróciesmolka pisze:Dziękuję za info. A jak ja rozmnażać?
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam
-
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 16:34
Re: Stewia
Ja po pół roku zrezygnowałam z uprawy stewii . Powodem było to, że przyciąga ona wszelkie robactwo z prędkością światła . Niestety nie mam warunków, aby trzymać ją w izolacji od innych roślin, a mam ich w domu coraz więcej . Ciężko było mi też dojść do odpowiedniego podlewania w zimie, albo zalana, albo usychała :p . Raz zrobiłam z niej syrop i powiem szczerze, że nie wyczułam posmaku goryczy (o którym często się czyta), natomiast herbatka z łyżeczką syropu nie była na pewno słodsza niż posłodzona łyżeczką cukru . Być może to wina jakichś błędów w uprawie Niestety niesamowite przyciąganie przez stewię szkodników spowodowało, że więcej się na nią nie zdecyduję. Pozdrawiam serdecznie!
- stachs
- 100p
To bardzo ciekawa uwaga z tymi szkodnikami. Z moich zakupionych na allee nasion wzeszła jedna roślinka jak na razie jeszcze baardzo malutka ale poczekam cierpliwie może coś się jeszcze pokaże..
Ja miałem stewie faktycznie była słodka, tyle że straciła smak podczas kwitnienia.
JA założyłem bloga o stevi, jak na razie jest terchę mało informacji ale będe starał się dokładać. Właśnie kupiłem nasiona i wszystko sfotografuje i wstawie zapraszam do śledzenia i pisania co powinienem napisać. ****blogspot.com
Jasne zapraszamy ,pisz na forum, zdawaj relację jak Ci idzie a my będziemy śledzić Twoje poczynania i komentować wpisy.
Zapraszamy ... blogów nie reklamujemy na forum...
KaRo
Jasne zapraszamy ,pisz na forum, zdawaj relację jak Ci idzie a my będziemy śledzić Twoje poczynania i komentować wpisy.
Zapraszamy ... blogów nie reklamujemy na forum...
KaRo