Stewia (Stevia rebaudiana)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: herbata lub stevia ( stewia )

Post »

Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z zamówionymi nasionkami stewii na alleegr.. ale nie napalam się zbytnio na to że coś wyjdzie bo jak już ktoś wspominał - nasiona z alleee nie wschodzą a poza tym sam sprzedawca w opisie ujął to na swój sposób: "Naturalną cechą stewii jest mała zdolność do kiełkowania nasion!"
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Ja też chciałabym wiedzieć jak rozmnożyć stewię?

Czy stewia marnieje na zimę? Czy w cały rok ma zielone listki?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

stachs, to znaczy że sprzedający z góry zastrzega,że nie ponosi odpowiedzialności jak nic nie wzejdzie ;:224 . Dobre ;:172
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Więc zamiast korzystać z takich źródeł, lepiej kupić nasionka Vilmorinu.
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p

Post »

Niestety zanim dowiedziałem się że nasiona z Vilmorinu są pewne to dokonałem zakupu na allee od niekoniecznie pewnego sprzedawcy. Na szczęście to tylko 5 zł a dodtkowo dostałem cesarskie drzewo szczęścia jako gratis (pewnie też nie wschodzi :) )
a propos Vilmorinu - w których sklepach są te nasionka?
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Stachs , obserwuję, że ostatnio coraz więcej sklepów ogrodniczych bierze nasiona z Vilmorin.
Mój znajomy, który prowadzi taki sklep twierdzi, że nasiona od nich są lepszej jakości niż pozostałych firm (mieli ledwie pojedyncze zwroty albo wcale).
Możesz też zamówić w ich firmowym sklepie internetowym lub innych dobrych sklepach (z dobrą opinią).
Pozdrawiam
Jerry
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Ja też 2 lata temu kupowałam nasiona na allegro i udało mi się kilka sztuk wyhodować,lecz potem zamówiłam sadzonki i okazało się że była to dużo słodsza odmiana i o lepszym wigorze.Z tej właśnie odmiany robiłam sadzonki.Smolkastewia ma cały rok zielone listki,ale trzeba ją przed zimą przyciąć,aby nie zakwitła i bez potrzeby się nie osłabiała.Zimą ma delikatniejsze i bledsze listki,ale gdy tylko słońce mocniej zaświeci z dnia na dzień jest coraz mocniejsza.
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Dziękuję za info. A jak ja rozmnażać?
Adam-Opole
50p
50p
Od: 21 sty 2013, o 12:41

Post »

smolka pisze:Dziękuję za info. A jak ja rozmnażać?
Przeczytaj cały wątek, uszczykuje się kawałek rośliny, do ukorzeniacza i do wcześniej przygotowanego podłoża. W szybkim skrócie :)
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam :)
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Re: Stewia

Post »

Ja po pół roku zrezygnowałam z uprawy stewii :roll: . Powodem było to, że przyciąga ona wszelkie robactwo z prędkością światła :cry: . Niestety nie mam warunków, aby trzymać ją w izolacji od innych roślin, a mam ich w domu coraz więcej :lol: . Ciężko było mi też dojść do odpowiedniego podlewania w zimie, albo zalana, albo usychała :p . Raz zrobiłam z niej syrop i powiem szczerze, że nie wyczułam posmaku goryczy (o którym często się czyta), natomiast herbatka z łyżeczką syropu nie była na pewno słodsza niż posłodzona łyżeczką cukru :roll: . Być może to wina jakichś błędów w uprawie :?: Niestety niesamowite przyciąganie przez stewię szkodników spowodowało, że więcej się na nią nie zdecyduję. Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p

Post »

To bardzo ciekawa uwaga z tymi szkodnikami. Z moich zakupionych na allee nasion wzeszła jedna roślinka :D jak na razie jeszcze baardzo malutka ale poczekam cierpliwie może coś się jeszcze pokaże..
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06

Post »

Ja miałem stewie faktycznie była słodka, tyle że straciła smak podczas kwitnienia. :oops:
seba1304
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lut 2013, o 16:56

Post »

JA założyłem bloga o stevi, jak na razie jest terchę mało informacji ale będe starał się dokładać. Właśnie kupiłem nasiona i wszystko sfotografuje i wstawie zapraszam do śledzenia i pisania co powinienem napisać. ****blogspot.com ;:138

Jasne :wit zapraszamy ,pisz na forum, zdawaj relację jak Ci idzie a my będziemy śledzić Twoje poczynania i komentować wpisy.
Zapraszamy ... blogów nie reklamujemy na forum...
KaRo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”