Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

Czy ja mogę zachwycić się kolorami tulipanów na pierwszej fotce ;:oj
Śliczna kompozycja ;:138
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Asiu, kupiłam ;:138 Wczoraj też miałam okazję i nawet sporo taniej :lol:

Jolu, nie lubię być fotografowana, ale jak mus to mus :;230 . Dla siebie kupiłam właściwie wszystko, ale dla Janeczki miałam kupić dwie rośliny i nie było żadnej ;:185 .

Emko, tak jakoś misz-masz ładnie się ułożył :lol: . Ja też lubię takie kompozycje z tulipanów w odcieniach od bieli przez róż aż do fioletu. Moje kolory stanowczo :wink: .

Na spotkaniu było wspaniale choć gorąco (moja szyja wymaga zabiegów ratujących skórę :oops: ).

Kupiłam trzy jadalne jarzęby (dwie Granatnoje i Titan), drugą już brzozę Doorenboos, dwie kaliny Roseum i jedną Onondagę, hortensje - pnącą, Levanę i Brussels Lace (tę dzięki Babopielce, namówiła mnie ;:167 ) , dereń jadalny, dwa pigwowce (jeden z białymi a drugi z różowymi kwiatami) i jaśminowiec drobnolistny Superba i ... powojnik Krakowiak ;:oj :oops: :lol: . Aha, dla teściowej różę Comtess de Chambord :) . I od Wandzi dostałam przywrotnik :tan .

Przyjechałam do domu po 17.00 (po drodze w Wesołej musiałam jeszcze zakupy zrobić :lol: ), trochę posadziliśmy, zrobiłam oprysk na mszyce (moje rugosa były jedzone potwornie ;:202 ), przyszli goście, wieczorem padłam.

Dziś tylko jedno zdjęcie - niespodzianka od cl. Vino ;:oj

Obrazek

Musze lecieć ,będę wieczorem... albo jutro ;:219
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Pewnie tak się czujesz jak ja po weselu Już nie dla mnie całonocne hulanki , nogi już nie te , gorzej jestem zmęczona jak po pracy w ogrodzie . Czekam na relacje ze spotkania i na zakupowe szaleństwa. Szkoda że dla mnie się zakupy nie udały szczególnie wiciokrzw , ma mi pachnieć przy tarasie bo nie pachnące to mam znowu będą pięknie kwitnąć ale nie pachnieć
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aguś ,miło było mi poznać Cię wczoraj osobiście ,czas spędzony w fantastycznej atmosferze płynie chyba dwa razy szybciej ,bo nawet się nie spostrzegłam a już zrobiło się późno i trzeba było wracać do domu. Pierwszy raz byłam na takim grupowym spotkaniu i już teraz wiem ,że nie ostatnim. Dziękuje za miło spędzony czas ;:196
Serdecznie pozdrawiam Danuta
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agatko, za mało pogadałyśmy wczoraj, ale i tak się cieszę że się zobaczyłyśmy :) nawet nie byłam świadoma, że tak duże zakupy zrobiłaś... ja nastawiałam się na iglaki, ale ceny ostudziły mój zapał...
Serdeczności ;:167
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

No nieźle poszalałaś, ale pamiętam, że te zakupy (np. chyba jarząbów) sporo wcześniej zaplanowałaś:)
teraz poczekam na zdjęcia nowych hortensji... ;:333
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

cl. Vino. Czy to jest nazwa powojnika? Mój chyba drgnął :heja
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Francesca :wit
Fajowe zakupy zrobilas ;:63 nawet nie zdawalam sobie sprawy, ze hortensja pnąca ma takie odmiany... ;:224
Zazdroszczę fajnego spotkania, miło Cię było zobaczyć z dziewczynami w szale zakupów ogrdniczych :heja
Pozdrowionka ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak się ciesze, że mam na ulicy latarnie, mogę grzebać w ziemi do późnej nocy :twisted:
Przyszłam do domu o 22... ;:202 Planujemy małe malowanie parteru i trochę innych prac więc czasu mam bardzo mało; dzieci eksmitujemy jutro do Babci.

Janeczko, Ty się pewnie nie spaliłaś na weselu na raczka :lol: . jutro podskoczę zobaczyć czy pan Zalewski ze bliziutkiej szkółki nie ma tego Droppmore Scarlet.

Danusiu
, mnie też było bardzo miło ;:167 . Na pewno spotkamy się jeszcze nie raz, jak będę miała chwilę o normalnej porze :lol: to do Ciebie zajrzę ;:196

Wiem, Agusiu, że byłaś odrobinę rozczarowana ofertą; ja miałam swoją listę i kilka dodatkowych zachcianek w głowie i w sumie jestem zadowolona z wyniku, bagażnik zapełniłam w 100% :lol: . Musimy sobie jakieś spotkanie w Warszawie wymyślić ;:108

Justynko, trochę inne odmiany jarzębów planowałam, ale wzięłam co było dostępne i spełniało w jakimś stopniu moje kryteria; zależało mi na słodkich owocach. Zdjęcia jakiekolwiek dopiero jutro :lol: , choć muszę przyznać, że te hortensje bukietowe to już porządne krzaczyska w dużych donicach; jeszcze nie posadzone :roll: .

Madziu
, tak, to nazwa powojnika; dostałam go jako ponadplanowy gratis od Wędrowskich w ubiegłym roku (bo był i planowy, wynikający z liczby zamówionych sadzonek, wybrałam Paula Fargesa :wink: ).

Kasiu, Levana i Brussels Lace to odmiany hortensji bukietowych, po pnącej był przecinek :wink: ; z pnących znam odmianę Mirranda (pstre liście) i Cordifolia (drobniutkie sercowate).

Przez ten upał ogród nabrał przyspieszenia kosmicznego, tulipany mi przekwitną chyba w tydzień :roll: , zaczęły kwitnąc iryski pumila, niby-Hagley Hybrid ma pąki (zobaczymy co to, za wcześnie na HH, ale może jak był podpędzony... :? ). zakwitła Royalty...

Aha, dwa sprostowania, Superba kupiony przez mnie to oczywiście lilak nie jaśminowiec, a róża nazywa się Comte de Chambord, za szybko pisałam :lol:

Idę spać :oops: , jutro może do Was zajrzę ;:131 .

Wszystkiego dobrego ;:196
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

ja się powoli zakochuję w powojnikach i składam kolejne zamówienia ;:172 Ucieszyłam się, że jednak jest szansa na ich kwitnienie w moim ogródku :heja
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

I jak tam sadzenie ukończone? A może się opalasz? W W-wie zaczyna się burza. ;:131
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Francesca, moje powojniki z marketowych i internetowych zakupów tez szaleją, ale kilka pędów uschlo :-( Ernest Markham, Blue Explosion, Ville de Lyon i... Polish Spirit (?!!) wyglądają najsłabiej.. ;:218 kilka ma też pąki, może nawet juz kwitną... ;:224 jeśli nie uschly ;:202
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uff, sporo zrobiliśmy (malowanie w salonie z przyległościami ciągle czeka). Dziś doprowadziłam kotłownię (gazową :wink: ) do stanu używalności po miesiącach składowania w niej różnych różności, wywaliłam mnóstwo rzeczy i wstawiłam tam lodówkę od Teściowej - używana w dobrym stanie, ale mnie się czasami przyda, bo jak są goście to mam problem, żeby się pomieścić w mojej kuchennej - te w zabudowie są stanowczo mniejsze, nawet niektóre pojemniki z ciastem nie raczą wejść, nie mówiąc o garnkach porządnych gabarytów :evil: .

Madziu, powojniki nie są szczególnie problemowe w większości ogrodów, na pewno będą Ci ładnie rosły i kwitły :D

Jolu, nie wszystko posadziłam, ale mam też trochę innych rzeczy do zrobienia i w ogrodzie pracuję dorywczo. opalam się przy okazji :wink: (przypomniało mi się, jak kiedyś moja - mieszkająca na prawdziwej wsi - Babcia opowiadała, że pewne miłe panie pracujące na niwie kultury na szczeblu powiatu :lol:, zaprzyjaźnione z nią, zachwycały się Babci opalenizną; wtedy zaprosiła je na pole buraków :lol: ).

Kasik, może te pędy były nadłamane u podstawy? Powojniki raczej nie usychają bardzo szybko, choć lubią wodę. U mnie pąki mają też The President i Dr Ruppel - czyli w sumie cztery ;:224 .

Wczoraj zrobiłam zdjęcia, ale nie miałam możliwości ich pokazać, więc dziś dłuższy przegląd ;:173

Zaczynamy od Szmitów

Obrazek

Obrazek

Jaki krzew hortensji :shock:
Obrazek

Teraz następuje łagodne przejście do zakupów, pokażę hortensje:

Pnąca, przyzwyczaja się do miejsca docelowego, ale musi poczekać chwilę, pan glazurnik zrobi poprawki schodów
Obrazek

Levana
i Brusseles Lace też w donicach :oops:
Obrazek

Kwitnienie nabrało drugiej prędkości kosmicznej :lol:

Royalty
Obrazek

Białe narcyzy
Obrazek

Hiacynt - cudny, prawda? - nie pytajcie jaki, M. wyrzucił opakowanie zanim zapisałam :roll:
Obrazek

Pierwsze irysy :shock:
Obrazek

Lilaki
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ten ostatni to taki patyczek grubości ołówka i wysokości metra :wink:
Obrazek

Tak wygląda w całości moja większa trzmielina oskrzydlona
Obrazek

I na zakończenia pewna panna w czerwonej sukience w grochy :wink: