Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
pomidory siew i rozsada sezon 2012 cz3
Witam , kupiłam pod tunel parę rozsad pomidora Hektor f1 czy ktoś uprawiał tą odmianę? Stenia N
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
11krzych dzięki za bardzo pozytywnego posta . Ręce i mnie swędziały duuuużo wcześniej dlatego po słowach teściowej miałam nawet chwilę zwątpienia, że przegięłam w drugą stronę i wysiałam zbyt późno.
P.S. Jestem kobietą
forumowicz ja podobnie jak jaroufo podlałam swoje pomidory Florovitem- pokręciłam przy zakupie. Miałam w planach jechać do ogrodniczego i kupić Biopon, bo Bio Florinu u mnie nie ma. Widzę, że proponujesz jeszcze superfosfat i ta opcja najbardziej mnie zaciekawiła, ponieważ dzięki temu uzupełnię tylko brakujące składniki.
Piszesz, że można nim podlać od razu po Florovicie...
Mam jednak wątpliwość, czy z kolei nie przeleję swoich roślin. Na tą chwilę mają wilgotne podłoże. Czy lepiej wstrzymać się aż trochę przeschnie (u mnie to jakieś 3 dni), czy brak fosforu wyrządzi więcej szkód niż ewentualne przelanie i podlać od razu?
Pozdrawiam
P.S. Jestem kobietą
forumowicz ja podobnie jak jaroufo podlałam swoje pomidory Florovitem- pokręciłam przy zakupie. Miałam w planach jechać do ogrodniczego i kupić Biopon, bo Bio Florinu u mnie nie ma. Widzę, że proponujesz jeszcze superfosfat i ta opcja najbardziej mnie zaciekawiła, ponieważ dzięki temu uzupełnię tylko brakujące składniki.
Piszesz, że można nim podlać od razu po Florovicie...
Mam jednak wątpliwość, czy z kolei nie przeleję swoich roślin. Na tą chwilę mają wilgotne podłoże. Czy lepiej wstrzymać się aż trochę przeschnie (u mnie to jakieś 3 dni), czy brak fosforu wyrządzi więcej szkód niż ewentualne przelanie i podlać od razu?
Pozdrawiam
"W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie."
- picadero
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2012, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pytanie do forumowicz czy można zamiast superfosfatu użyć coś takiego: http://www.akwanawozy.com.pl/pkat/4/fosfor-po4.html bawię się w akwarystykę i mam tego sporo
Życie zaczyna się na .... działce i kończy hmm .... na działce
Poczekać aż trochę przeschnie. Przelanie na tą chwile jest gorsze od niedoboru fosforuPlum pisze:Na tą chwilę mają wilgotne podłoże. Czy lepiej wstrzymać się aż trochę przeschnie (u mnie to jakieś 3 dni), czy brak fosforu wyrządzi więcej szkód niż ewentualne przelanie i podlać od razu?
Pozdrawiam
Picadero
Do rozsady nie można. Za dużo potasu. Nawóz ten byłby b. dobry do dolistnego oprysku owocujących pomidorów i ogórków pod folią z niewielkim dodatkiem mocznika.
Pozdrawiam
Do rozsady nie można. Za dużo potasu. Nawóz ten byłby b. dobry do dolistnego oprysku owocujących pomidorów i ogórków pod folią z niewielkim dodatkiem mocznika.
Pozdrawiam
- efrank
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hm, wy już macie całkiem spore rozsady, a ja dopiero co wysiałam... Żółte mam wprawdzie już całkiem-całkiem:
...ale reszta się dopiero "rodzi"...
...ale reszta się dopiero "rodzi"...
Moja działeczka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54063
efrant - pomidory pikuje się po same liścienie!!!!!
Pozdrawiam,Małgorzata
Już powinnaś pikować. Twoje pomidory mają odpowiednią wielkość jak na dzień 19 kwietnia. Akurat takie są jakie mają być. Popatrz na sadzonki magdy1975, są piękne ale jeżeli to jest przeznaczone do gruntu, to wyobraź sobie jak one będą 15 maja wyglądały.efrank pisze:Hm, wy już macie całkiem spore rozsady, a ja dopiero co wysiałam... Żółte mam wprawdzie już całkiem-całkiem:
Masz mocno wybiegnięte, pikuj po same liścienie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
efrank i zapewnij im więcej światła .
Tak na moje oko, to zapewni im na pewno więcej światła bo będzie musiała je popikować w coś wyższego niż te malutkie doniczki, ponieważ są bardzo wybiegnięte (proponuję standardowo - kubki 0,5 litra).chudziak pisze:efrank i zapewnij im więcej światła .
No i kaloryfer na noc zakręcamy a na dzień odkręcamy albo i nie. Zbyt wysoka temperatura też ma wpływ na wybieganie.
- efrank
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję! Nie wiedziałam, że się pikuje po liścienie Jutro już będą w dużych pojemnikach stać!
Moja działeczka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54063