Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aius Locutius pisze: EM nie wpływa na wzrost i rozwój roślin !!!
Ja tam nie wiem, ale...
Kupiłam w tym roku EM- farming i podlałam moje storczyki.
Po jakimś czasie zaczęły wypuszczać pędy kwiatowe.
Mam ich 10, z czego 6 właśnie ma pędy, a dwa już kwitną.
Nigdy się nie zdarzyło tak, aby tyle na raz miało pędy.
Zazwyczaj kwitły 2 - 3 jednocześnie, a storczykami zajmuje się już kilka lat.
Stosuje EM-y też na działce, ale czy tam to ma tak dobroczynny wpływ ?
Trudno mi coś na ten temat powiedzieć, może za jakiś czas...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak na razie to ja jestem ZA czyli jestem bardzo zadowolona . Nalałam ich sobie do kiszenia pokrzywy i do kompostu . Dobrze ,że się na nie zdecydowałam . Muszę spróbować ze storczykami gdyż mam takiego jednego zdechlaczka .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

A ja mojemu psiakowi dosypuję do karmy łyżeczkę (kupionego) bokashi.
Ostatnio się o tym dowiedziałam, że dobrze tak robić.
I spotkałam ludzi, którzy sami dodają je do jogurtu, bo to przecież
otręby ale nasycone EM-ami.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Popatrzcie, jaką wypowiedź znalazłam na naszym forum tutaj :D
adamza07 pisze:Sposób kompostowania trawy wynikł z potrzeby zagospodarowania innych odpadów.Na pierwszą warstwę poszły resztki z drewutni, drobne kawałki drewna i kora.Następnie warstwa trawy.Potem trociny lub wióry ze stolarni na przemian z trawą.Gdy czasem brakło wiórów,zastępowała je warstwa słomy.Suchy materiał był zawsze zwilżany wodą z dodatkiem mocznika nawozowego-pożywka dla bakterii.Świeżo skoszoną trawę układałem luźną warstwą do 10 cm.grubości.Przez kilka lat pryzma o pow.5 m2 urosła do wysokości 1,5m.
W ubiegłym roku pryzmę potraktowałem biologicznie,czyli mikroorganizmami EM-Farming.Co 50 cm.wbijałem metalowy pręt do spodu pryzmy.W otwory wlałem po 10 l.wody z EMi.Pryzma po wysypaniu warstwy trawy została solidnie udeptana.Minęły 3 tygodnie i :shock: ,wiekowa pryzma "usiadła" prawie 40 cm.Nie spodziewałem się takiego efektu po efektywnych mikro.:lol:
Kompost (pH 3,2) znowu trafi pod wrzosowate.
Pozdrawiam serdecznie
Aius Locutius
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2009, o 23:29

Post »

Może ktoś wreszcie odpowie mi na nurtujące mnie i innych forumowiczów pytania i przekona mnie do EM
Pytanie 2
Jak to jest że, EM zmniejszają zachwaszczenie lub działają chwastobójczo natomiast na roślinę uprawną wręcz przeciwnie pobudza wzrost, plonowanie rośliny, itd. Podkreślam że zarówno wiele chwastów jak i roślin uprawnych pochodzi z tych samych rodzin botanicznych np Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum) i Perz właściwy (Elymus repens) ?
Pytanie 3
Skąd wiadomo co dokładnie jest w butelce z EM poza wodą i melasą trzcinową jak wygląda proces kontroli jakości i jaka jednostka nadzoruje ten proces ?
Pytanie 4
Jakie szczepy bakteryjne znajdują się w EM ?

A tak z innej beczki Zastanawiam która z Was drogie forumowiczki piła by Em będąc w ciąży ??
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na wszystkie Twoje pytania odpowiedzi są na pierwszych stronach tego tematu.
Wystarczy poczytać.
Pozdrawiam.
Ola
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Może ktoś wreszcie odpowie mi na nurtujące mnie i innych forumowiczów pytania i przekona mnie do EM
Pytanie 2
Jak to jest że, EM zmniejszają zachwaszczenie lub działają chwastobójczo natomiast na roślinę uprawną wręcz przeciwnie pobudza wzrost, plonowanie rośliny, itd. Podkreślam że zarówno wiele chwastów jak i roślin uprawnych pochodzi z tych samych rodzin botanicznych np Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum) i Perz właściwy (Elymus repens) ?
ja zauważyłam, że raczej rosną chwaściory, ale rosną i moje rośliny
Pytanie 3
Skąd wiadomo co dokładnie jest w butelce z EM poza wodą i melasą trzcinową jak wygląda proces kontroli jakości i jaka jednostka nadzoruje ten proces ?
takie pytanie jest bardzo, że tak powiem medialne :), na dobrą sprawę można je postawić wobec każdego produktu, mimo, że na etykietkach piszą to i owo :wink:
Pytanie 4
Jakie szczepy bakteryjne znajdują się w EM ?
dla mnie jako użytkownika, który ma dość stosowania chemii ( w tym ogólnym pojęciu) nie jest to tak bardzo istotne,
najważniejsze, aby korzystnie oddziaływały na rośliny i ziemię,
już sam fakt , że cała ta mikstura przyjemnie pachnie zachęca mnie osobiście do zastosowania :) ( oczywiście nie jest to naukowe podejście,
ale musiałabym być mikrobiologiem aby w pełni ustosunkować się do składu mikstury EM, a jestem tylko potencjalnym odbiorcą,
który chciałby jakoś sensownie uprawiać swój kawałek ziemi)
Jest przecież zupełnie oczywiste, że ziemia to żywy organizm, więc trzeba się z nią obchodzić delikatnie,
żeby nie zniszczyć jej struktury

A tak z innej beczki Zastanawiam która z Was drogie forumowiczki piła by Em będąc w ciąży ??
to już zupełnie trąci brakiem sensownych argumentów przeciw stosowaniu EM
i kieruje dyskusję na zupełnie inne tory, może raczej skoncentrujmy się na problemie poruszonym,
mianowicie stosowaniu EM - ów na działce w odniesieniu do roślin i ziemi;
dobrze by było aby oponenci przedstawili konkrety, miast uciekać się populistycznie brzmiących pytań

a tak nawiasem mówiąc, gdyby miało mi to pomóc to czemu nie ?wypić,
chyba to lepsze niż spiryt jaki serwują sobie co niektóre przyszłe mamy :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osobiście kosztowałam emy smakują niczego sobie .JOKAER przychylam się do Twojej odpowiedzi nieważne z czego ważne jest to żeby skutkowało . Ja raczej nie mam problemów z chwastami u mnie raczej rosną w znikomej ilości . Jeszcze nigdy nie miałam takiej cebuli jak w tym roku . Gdyby nie ślmaki była bym HAPPY
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

haha, brawo, jestem pod wielki wrażeniem :shock: :D :D

ale chyba "nowonarodzony" nie da nam spokoju, dopóki nie odpowiem na jego pytania...

1) odnośnie zachwaszczenia

W każdej publikacji na temat użytków trwałych - a dokładniej łąk - znajdziesz informację, że niektóre rośliny nie preferują gleb żyznych o dużej zawartości próchnicy i strukturze gruzełkowatej (wiele chwastów, jak wiadomo, to element roślinności łąkowej). Dlatego jeżeli ktoś chce mieć piękną łąkę z dużą ilością kwiatuszków i ziółek to nie powinien przesadzać z nawożeniem (mineralnym i organicznym), bo inaczej po kilku latach może sama trawa pozostać w miejscu ukwieconej łąki. Po prostu nie wszystkie rośliny lubią takie same warunki, co dokładnie widać na przykładzie roślin kwasolubnych. Dzięki temu w przyrodzie tworzą się specyficzne ekosystemy...inną roślinność znajdziemy w lesie a inną na miedzy, jeszcze inna będzie porastała sawannę...to chyba zrozumiałe, odsyłam do fachowej literatury.

Drugi sposób na chwasty, to pobudzenie ich do wzrostu jeszcze wczesną wiosną (przed pierwszą uprawką)....gdy wzejdą wystarczy je usunąć mechanicznie i na pewno dzięki temu prostemu zabiegowi pozbędziemy się większej części problemu. Perz też jest łatwiej usunąć z gleby o rozluźnionej strukturze, o czym przekonałam się osobiście. Proces "wynoszenia się" niektórych chwastów może trwać drugie tyle, co proces sukcesji, wobec tego nie ma co porównywać pszenicy z perzem, bo jak wiadomo pszenicę wysiewa się co roku na nowo. W temacie uprawy pszenicy z EM proszę zgłosić się do dr Bojarczuka ze stacji doświadczalnej w Smolicach.

2) Preparat EM złożony jest z wody, mikroorganizmów i ich produktów metabolizmu melasy trzcinowej. Proszę sporządzić preparat przyżyciowy z preparatu lub zlecić to najbliższemu laboratorium i mikroskopowo ocenić obecność mikroflory (średnio 600 000 000 jednostek tworzących kolonie w ml). Nic prostszego.

3) skład EM-Farming (SCD EM Original) wraz ze zdolnościami enzymatycznymi wybranych grup:

Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus plantarum, Lactococcus diacetylactis, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Bacillus subtilis var natto, Saccharomyces cerevisiae oraz Rhodopseudomonas palustris.

Bacillus subtilis:
(hydrolazy polisacharydów): a-amylaza, arabinaza, celulaza, a-glukozydaza, dekstranaza, galaktanaza, b-1,3-glukanaza, liaza pektynowa, ksylanaza,
(hydrolazy peptydowe): subtilizyna, metaloproteinaza, esteraza, aminopeptydaza,
(penicylinazy): b-laktamaza
(nukleazy i fosfatazy): alkaliczna fosfataza, deoksyrybonukleotydorybonukleaza, 5-nukleotydaza, 3-nukleotydaza
(enzymy bakteriolityczne): endo-N-acetyloglukozoaminidaza, egzo-N-acetyloglukozoaminidaza, endo-N-acetylomuramidaza, amidaza N-acetylomuramylo-L-alaninowa
(inne): lipaza

Bakterie fermentacji mlekowej:
(enzymy szlaku EMP i HMP): izomeraza glukozo-6-P, fosfofruktokinaza, aldolaza, dehydrogenaza fosfoglicerynoaldehydowa, kinaza fosfoglicerynianowa, fosfogliceromutaza, enolaza, kinaza pirogronianowa, dehydrogenaza mleczanowa
fosfotransferaza,permeaza;
beta-galaktozydaza;
permeaza;
fosfo-beta-galaktozydaza,
dehydrogenaza glukozo-6-P, dehydrogenaza 6-P-glukonianowa, epimeraza P-rybozowa, fosfoketolaza,

:D ps. dla uściślenia: to nie są cytuję "szczepy bakteryjne", tylko skład jakościowy (rodzaj+gatunek). Nazwa szczepu (najczęściej jest to nr lub oznaczenie literowe) jest znana producentowi czystej kultury i nie ma ona w tym wypadku większego znaczenia. Produkt posiada świadectwo kwalifikacji IUNG i jest dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych, posiada atest PZH nr PZH/HT-2052/2006, podstawą kontroli jest audit wewnętrzny, za zgodność produktu z deklaracjami na etykiecie odpowiada producent....... i tyle mili Państwo.
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
wiesio-b
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2009, o 21:44

Mikroorganizmy

Post »

Witam wszystkich
Dokładnie przeczytałem wszystko co każdy napisał o stosowaniu EM i chcę sam podzieliś się swoimi doświadczeniami w tym temacie.
EM stosuje w sumie od 2 lat.Ponieważ uważam że podstawa dla zdrowia jest zdrowa żywność wiec postanowiłem ogród przydomowy uprawiac bez chemi,czyli żadnych oprysków.EM miały mi w tym oczywiście pomóc.
Czy pomogły?
UWAŻAM ŻE TAk.
A wiec :
-warzywa są dorodniejsze,na pomidororach po zastosowaniu EM5 atak grzyba został zatrzymanmy,
-drzewka owocowe są zdrowsze,bez chemi ,parch czy mączniak nie jest jakimś wielkim problemem
-brzydkie zapachy w chlewni po zastosowaniu Em zanikają
-probiotyk na bazie EM stosowany reguralnie ,ogranicza występowanie chorób
-moim zdaniem chwasty po zastosowaniu Em rosną bujniej,ale zgadzam sie że im gleba bardziej żyzna tym chwastów mniej
No cóż,EM trzeba stosować systematycznie,uważam że po jednym oprysku nie należy spodziewać sie cudów,jednak jest to chyba jedyne wyjście by mieć zdrową żywnośc bez chemi.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WIESIO brawo,brawo ,brawo jestem ZA
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

EM- y a moja morela

Post »

Dwa lata temu, a pewnie i wcześniej zaczęły chorować moje morelki.
W zeszłym roku na wiosnę był atak zgnilizny drzew pestkowych,
potem morele miały niesamowicie dużo wycieków żywicy,
praktycznie nie było grubszej gałązki bez nacieków, i teraz napisze co zrobiłam z nimi po kolei :
1- latem 2008 - pryskałam gnojówką pokrzywowo- skrzypową
2- jesień 2008 - opryskałam miedzianem
3- wiosna 2009 - opryskałam w fazie nabrzmiałego pąka miedzianem
4- po około 3 - 4 tygodniach, niestety nie zapisałam sobie dokładnie kiedy, opryskałam morele EM- ami

Nie wiem czy jest to zasługa tylko Emów, ale sama nie wierzyłam, nie ma w tej chwili żadnego wycieku żywicy,
wszystkie żywiczne guzki zniknęły jak za dotknięciem różdżki, jak na razie morele mają się dobrze, nie będę za dużo chwalić bo licho nie śpi :? :D
a byłam przygotowana, że w tym roku pewnie pójdą pod topór :(
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Z pozdrowieniami :)
Moje pomidorki (EM-Farming+gnojowica+gnojówka z pokrzyw):
Obrazek