haha, brawo, jestem pod wielki wrażeniem
ale chyba "nowonarodzony" nie da nam spokoju, dopóki nie odpowiem na jego pytania...
1) odnośnie zachwaszczenia
W każdej publikacji na temat użytków trwałych - a dokładniej łąk - znajdziesz informację, że niektóre rośliny nie preferują gleb żyznych o dużej zawartości próchnicy i strukturze gruzełkowatej (wiele chwastów, jak wiadomo, to element roślinności łąkowej). Dlatego jeżeli ktoś chce mieć piękną łąkę z dużą ilością kwiatuszków i ziółek to nie powinien przesadzać z nawożeniem (mineralnym i organicznym), bo inaczej po kilku latach może sama trawa pozostać w miejscu ukwieconej łąki. Po prostu nie wszystkie rośliny lubią takie same warunki, co dokładnie widać na przykładzie roślin kwasolubnych. Dzięki temu w przyrodzie tworzą się specyficzne ekosystemy...inną roślinność znajdziemy w lesie a inną na miedzy, jeszcze inna będzie porastała sawannę...to chyba zrozumiałe, odsyłam do fachowej literatury.
Drugi sposób na chwasty, to pobudzenie ich do wzrostu jeszcze wczesną wiosną (przed pierwszą uprawką)....gdy wzejdą wystarczy je usunąć mechanicznie i na pewno dzięki temu prostemu zabiegowi pozbędziemy się większej części problemu. Perz też jest łatwiej usunąć z gleby o rozluźnionej strukturze, o czym przekonałam się osobiście. Proces "wynoszenia się" niektórych chwastów może trwać drugie tyle, co proces sukcesji, wobec tego nie ma co porównywać pszenicy z perzem, bo jak wiadomo pszenicę wysiewa się co roku na nowo. W temacie uprawy pszenicy z EM proszę zgłosić się do dr Bojarczuka ze stacji doświadczalnej w Smolicach.
2) Preparat EM złożony jest z wody, mikroorganizmów i ich produktów metabolizmu melasy trzcinowej. Proszę sporządzić preparat przyżyciowy z preparatu lub zlecić to najbliższemu laboratorium i mikroskopowo ocenić obecność mikroflory (średnio 600 000 000 jednostek tworzących kolonie w ml). Nic prostszego.
3) skład EM-Farming (SCD EM Original) wraz ze zdolnościami enzymatycznymi wybranych grup:
Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus plantarum, Lactococcus diacetylactis, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Bacillus subtilis var natto, Saccharomyces cerevisiae oraz Rhodopseudomonas palustris.
Bacillus subtilis:
(hydrolazy polisacharydów): a-amylaza, arabinaza, celulaza, a-glukozydaza, dekstranaza, galaktanaza, b-1,3-glukanaza, liaza pektynowa, ksylanaza,
(hydrolazy peptydowe): subtilizyna, metaloproteinaza, esteraza, aminopeptydaza,
(penicylinazy): b-laktamaza
(nukleazy i fosfatazy): alkaliczna fosfataza, deoksyrybonukleotydorybonukleaza, 5-nukleotydaza, 3-nukleotydaza
(enzymy bakteriolityczne): endo-N-acetyloglukozoaminidaza, egzo-N-acetyloglukozoaminidaza, endo-N-acetylomuramidaza, amidaza N-acetylomuramylo-L-alaninowa
(inne): lipaza
Bakterie fermentacji mlekowej:
(enzymy szlaku EMP i HMP): izomeraza glukozo-6-P, fosfofruktokinaza, aldolaza, dehydrogenaza fosfoglicerynoaldehydowa, kinaza fosfoglicerynianowa, fosfogliceromutaza, enolaza, kinaza pirogronianowa, dehydrogenaza mleczanowa
fosfotransferaza,permeaza;
beta-galaktozydaza;
permeaza;
fosfo-beta-galaktozydaza,
dehydrogenaza glukozo-6-P, dehydrogenaza 6-P-glukonianowa, epimeraza P-rybozowa, fosfoketolaza,
ps. dla uściślenia: to nie są cytuję "szczepy bakteryjne", tylko skład jakościowy (rodzaj+gatunek). Nazwa szczepu (najczęściej jest to nr lub oznaczenie literowe) jest znana producentowi czystej kultury i nie ma ona w tym wypadku większego znaczenia. Produkt posiada świadectwo kwalifikacji IUNG i jest dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych, posiada atest PZH nr PZH/HT-2052/2006, podstawą kontroli jest audit wewnętrzny, za zgodność produktu z deklaracjami na etykiecie odpowiada producent....... i tyle mili Państwo.