Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.1
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Piwonia drzewiasta
Witam trafiłam na ten wątek przez przypadek i oczywiście zachwyciłam się piwoniami,już wcześniej mi się podobały ale teraz to już wpadłam w zachwyt .Zakupiłam wczoraj trzy "korzenie" tych kwiatów 1.PIWONIA CHIŃSKA JASNORÓŻOWA,tu gdzie powinna pisać odmiana tej piwonii pisze "różowa nasza" zapłaciłam za nią 7.5 , 2.PIWONIA CHIŃSKA JASNOWIŚNIOWA ,odmiana "KANZAS" wysokość 90 cm,CENA 11.50, 3.PEONIA ROSEA PLENA ,kolor biały wpadający w różowy,wysokość 55 cm,cena 7.50.
Wszystkie mają być o kwiatach pełnych Teraz pytania do ekspertów czy to są piwonie drzewiaste czy zwykłe? Czemu ceny są takie różne?kupowałam w jednym sklepie,była tam również piwonia za 27.50 którą też planuję kupić.I ostatnie pytanko czemu one są "chińskie"?Jako że jestem nowicjuszem w tej dziedzinie bardzo proszę o odpowiedź.
Wszystkie mają być o kwiatach pełnych Teraz pytania do ekspertów czy to są piwonie drzewiaste czy zwykłe? Czemu ceny są takie różne?kupowałam w jednym sklepie,była tam również piwonia za 27.50 którą też planuję kupić.I ostatnie pytanko czemu one są "chińskie"?Jako że jestem nowicjuszem w tej dziedzinie bardzo proszę o odpowiedź.
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te które wymieniłaś to "zwykłe" piwonie bylinowe.kasia_2721 pisze: Wszystkie mają być o kwiatach pełnych Teraz pytania do ekspertów czy to są piwonie drzewiaste czy zwykłe? Czemu ceny są takie różne?kupowałam w jednym sklepie,była tam również piwonia za 27.50 którą też planuję kupić.I ostatnie pytanko czemu one są "chińskie"?Jako że jestem nowicjuszem w tej dziedzinie bardzo proszę o odpowiedź.
Czemu różne ceny?
- bo różna jakość sadzonek/karp
- bo różne pochodzenie sadzonek
- bo różne odmiany
- bo mniejszy/większy narzut sprzedawcy
Przyczyn różnic cenowych jest mnóstwo.
Dlaczego chińskie? Bo z Chin pochodzą.
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
Bardzo dziękuję ,a czy ktoś z forumowiczów ma może jakiś sprawdzony sklep internetowy gdzie mogłabym nabyć piwonie drzewiastą ???
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
W moim odczuciu to nie jest roślina do kupowania przez internet.
Miałem kiedyś namiary na jakąś zaufaną szkółkę ale tam ceny zaczynały się od 100+ złotych.
Przez internet (Allegroo) możesz kupić tanio peonię krzewiastą w kłączach. Ceny są rzędu 12-15 złotych. Są dwa minusy. Po pierwsze długie czekanie na kwiaty. Może nawet kilka lat. I po drugie nie wiadomo czy kupujesz na pewno tą odmianę za która płacisz. Okaże się to gdy piwonia zakwitnie.
Wpisz w wyszukiwarkę na All np. "kamata" albo "souvenir de" i znajdziesz tanie piwonie krzewiaste. Przepiękne odmiany. Ale zakup jest obarczony ryzykiem o jakim piszę wyżej.
Druga opcja to zakup w Centrach ogrodniczych. I tutaj widzisz za co płacisz.
Uzupełnij w profilu skąd jesteś to pewnie ktoś poda ci jakieś namiary.
Miałem kiedyś namiary na jakąś zaufaną szkółkę ale tam ceny zaczynały się od 100+ złotych.
Przez internet (Allegroo) możesz kupić tanio peonię krzewiastą w kłączach. Ceny są rzędu 12-15 złotych. Są dwa minusy. Po pierwsze długie czekanie na kwiaty. Może nawet kilka lat. I po drugie nie wiadomo czy kupujesz na pewno tą odmianę za która płacisz. Okaże się to gdy piwonia zakwitnie.
Wpisz w wyszukiwarkę na All np. "kamata" albo "souvenir de" i znajdziesz tanie piwonie krzewiaste. Przepiękne odmiany. Ale zakup jest obarczony ryzykiem o jakim piszę wyżej.
Druga opcja to zakup w Centrach ogrodniczych. I tutaj widzisz za co płacisz.
Uzupełnij w profilu skąd jesteś to pewnie ktoś poda ci jakieś namiary.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
Re: Piwonie(peonie) i ich pielęgnowanie...
W moich piwoniach rośnie trawa Próbowałam się jej pozbyć mechanicznie, ale bez skutku. Czy istnieje jakiś środek który by zniszczył trawę, nie uszkadzająć piwoni ?
-
- 50p
- Od: 13 lis 2009, o 21:34
Niestety, ale nie ma cudownego środka.
Nam się zdarza pryskać Roundapem, ale wczesną wiosną, jak jeszcze nie ma żadnych pędów na ziemią.
Nam się zdarza pryskać Roundapem, ale wczesną wiosną, jak jeszcze nie ma żadnych pędów na ziemią.
Marysia
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Dziś zakwitła mi pierwsza piwonia !!!
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aleksandro, trawkę z piwoni i wokół wyrywam wczesną wiosną jak tylko się opuszcza, póki jeszcze kiełki małe. Później już nie da rady bo mogę połamać delikatne łodygi, a nuż mi się wyłamie łodyga z kwiatem!
Lorrie, u mnie rubra plena i alba plena (czerwona i biała majówka) kwitnie od dwóch tygodni. Do wazonu tych piwoni akurat nie ścinam, nie lubię ich zapachu, taki ciężki jakiś.
Lorrie, u mnie rubra plena i alba plena (czerwona i biała majówka) kwitnie od dwóch tygodni. Do wazonu tych piwoni akurat nie ścinam, nie lubię ich zapachu, taki ciężki jakiś.
Pozdrawiam! Gienia.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
marysia2009, gienia1230 dziękuje Wam . Próbuje wyrywać trawy wczesną wiosną, ale to stare karpy, i trawa niestety też stara, bardzo ma gęsty system korzeniowy, Jak ją dostałam jakoś tej trawy nie zauwazyłam no i teraz mam kłopot .
- Lorrie
- Kontakt:
Ta moja która zakwitła to sadzona w tym roku. Nie spodziewałam sie w tym roku kwiatów! Kupiona na All u Paeonia_pl
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Olu zobacz może większym widelcem ci się uda mnie się udało.
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
czyli potwierdza się teoria o odpowiednim sadzeniu nawet wiosennym.Ostatnio mocno dyskutowałam z panem sprzedającym nasiona.Tylko i koniecznie jesienią trzeba sadzić-przekonywał mnieLorrie pisze:Ta moja która zakwitła to sadzona w tym roku. Nie spodziewałam sie w tym roku kwiatów! Kupiona na All u Paeonia_pl
- Lorrie
- Kontakt:
Nieprawda. Sama mam kwitnące tegoroczne piwonie. Ale radości mi sprawiły! A widzę już i u innych odmian pąki ...!