Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2
Re: Rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych
Mam tak samo. Dlatego przesadzam na wiosne. Trzeba kombinować! Inni nie dali rade to My damy
rose who grew from concrete
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja się poddać nie zamierzam...
Jutro porywam się z motyka na słońce i spróbuje zasiać kiwi z nasion wyjętych z owocu, był taki słodki jak rzadko się zdarza...i stąd ten szalony pomysł...widziałam nasiona do kupienia.. ale czy te z owocu też się nadadzą? Nie wiem, ale kto nie kombinuje ten nic nie ma..
Jutro porywam się z motyka na słońce i spróbuje zasiać kiwi z nasion wyjętych z owocu, był taki słodki jak rzadko się zdarza...i stąd ten szalony pomysł...widziałam nasiona do kupienia.. ale czy te z owocu też się nadadzą? Nie wiem, ale kto nie kombinuje ten nic nie ma..
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lis 2012, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te z owocu jak najbardziej można.
Pozdrawiam Adam.
- labka1
Dzięki.
Czy ktoś ma doświadczenie w takim wysiewaniu kiwi? Chętnie posłucham rad..
Czy ktoś ma doświadczenie w takim wysiewaniu kiwi? Chętnie posłucham rad..
-
- 0p - Nowonarodzony
nasionka wysiej na ziemię i lekko posyp ziemią. To spryskaj wodą i na doniczkę woreczek foliowy. I w okolice kaloryfera.
Pozdrawiam Adam.
- labka1
Wyczytałam ,że to kiwi sklepowe wzejdzie, ale nic fajnego nie urośnie raczej..jak hodują to tę odmianę do gruntu taka bez mechatej skórki.
Nie pamiętam tej nazwy...ale wygląda ciekawie i podobne lepsze w smaku.
Nie będę siała...może wiosna poszukam sadzonki tego drugiego. to jednak nie był fajny pomysł..muszę pomyśleć z czym tu jeszcze spróbować
Nie pamiętam tej nazwy...ale wygląda ciekawie i podobne lepsze w smaku.
Nie będę siała...może wiosna poszukam sadzonki tego drugiego. to jednak nie był fajny pomysł..muszę pomyśleć z czym tu jeszcze spróbować
-
- 0p - Nowonarodzony
To kiwi do gruntu musi być męskie i żeńskie aby były owoce. A to sklepowe w ogóle nie jest ładne. Mam 2letnie i jakiegoś szału nie ma. Obecnie to patyk bez liści.
Pozdrawiam Adam.
Re: Rośliny egzotyczne w domowych warunkach :)
Ja, hoduje głównie rośliny egzotyczne. Zacząłem się nimi fascynować z 5 lat temu... Od tego czasu z nasion wyhodowałem np: granaty,kiwi,marakuje,liczi,cytryny,mandarynki,figi,kasztany jadalne,winogrona. Przed wysiewem roślin istotne jest wymoczenie ich w ciepłej wodzie przez kilka godzin.Są, też takie pojęcie jak stratyfikacja i skaryfikacja. Stratyfikacji poddaje się np. winogrona.(do wilgotnego piasku i do lodówki aż zaczną kiełkować) A, skaryfikacji np. bananowce.(należy pilnikiem nieco spiłować łupinę nasion)
-- 23 lis 2012, o 10:57 --
Jakby ktoś miał jakieś pytanie do mnie to spróbuję odpowiedzieć, ps. nie udało mi się np. z nasionka wyhodować mango.
-- 23 lis 2012, o 10:57 --
Jakby ktoś miał jakieś pytanie do mnie to spróbuję odpowiedzieć, ps. nie udało mi się np. z nasionka wyhodować mango.
Ogólnie, bardzo dużo roślin egzotycznych kiełkuje z nasion w domu. Gorzej później z uprawą. Często bardzo szkodzi im, suche powietrze np. Kiwi,kawa arabska,bambus źle znoszą bliską obecność grzejników zimą.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
Napisz mi maxmar123,jak z owocowaniem tych egzotycznych cudów u ciebie,U mnie owocuje tylko cytryna,mam nieowocujące okazy bananowca,mandarynki,granata,awokado,wysiewałem bez powodzenia kiwi, butia capitata,arbutus unedo,fejhoa sellowiana,grawiola.
Z tego co czytałem cytryny wysiane z nasion sklepowych, nie owocują w przeciągu 25 lat, więc zamiast czekać, kupiłem sobie owocującą na allegro. Marakuja po 3 latach mi bardzo obwicie kwitła, wystarczy zapylić pędzelkiem i rosną owoce, granaty mi jeszcze nie owocowały choć mam je ok 4,5lat tak samo figi, może zbyt słabo o nie dbam. Kilka lat temu wyhodowałem melona. Miałem też rodzynki brazylijskie też miały dużo owców, z arbuzami 2 razy próbowałem a ale mi się nie udało, Zimny klimat na Warmii. Bawełna mi owocowała dość szybko, i jeszcze ostre papryczki... w internecie można znaleźć wiele fajnych i ostrych odmian np. habanero, ale z nimi lepiej ostrożnie .A tak to słabo z owocowaniem innych roślin... Czytałem że szybko owocują rośliny egzotyczne jak: granaty,figi,passiflory,kawa,oliwki,kumkwaty,ananas,tamarillo.
Od kiełkowania zależy też jakość nasion i to czy są świeże np stewia szybko traci zdolność kiełkowania lub synsepal. Z kiwi mi się udało, może nasiona były z nie dojrzałego dobrze owocu.
-- 24 lis 2012, o 14:48 --
Chodzi mi o twoje nasiona, że mogły być z nie dojrzałych owoców.
Od kiełkowania zależy też jakość nasion i to czy są świeże np stewia szybko traci zdolność kiełkowania lub synsepal. Z kiwi mi się udało, może nasiona były z nie dojrzałego dobrze owocu.
-- 24 lis 2012, o 14:48 --
Chodzi mi o twoje nasiona, że mogły być z nie dojrzałych owoców.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lis 2012, o 20:01
Witam. Orientuje sie ktos moze jak przezimowac mango?
Ja, bym wstawił w chłodne miejsce ok15C. zbyt obficie nie podlewał i nie nawoził. I tak do marca.