Co w przypadku Adenium, szczególnie teraz w tym sezonie jest chyba kiepską radą?nicrum pisze:Na przędziorka dobra jest duża wilgotność. Wystarczy dobrze zraszać rośliny i przędziorek nie atakuje, nie nawidzi wody.
Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Adenium (róża pustyni) cz.6
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawsze można nakryć podłoże i nie będzie "nabierać wody"
Natura naszym najlepszym nauczycielem
- marlenka
- 500p
Dobry patent A przędziorki nie są też w ziemi?
-
- 100p
Przędziorki
Rośliny domowe często mogą być atakowane przez przędziorki, drobne roztocza o ośmiu odnóżach, długości nie przekraczającej 1 mm i barwie od żółtawozielonej do czerwonopomarańczowej. Poza kwiatami domowymi, mogą one atakować wiele różnych roślin ogrodowych. Obecność przędziorków objawia się w postaci żółtobiałych plam na liściach. Plamy z czasem obejmują coraz większą powierzchnię liścia, powodując jego zaschnięcie i opadnięcie. Może się również zdarzyć, iż liście zostaną osnute cienką pajęczyną. Rozwojowi tych szkodników sprzyja wysoka temperatura i suche powietrze. W uprawie w mieszkaniu przędziorki możemy zwalczać akarycydami, np. Karate 2,5EC lub Talstar 100EC. Można też opryskać preparatem Owadum domowe. Uwaga - opryski wykonujemy poza pomieszczeniami mieszkalnymi, np. na balkonie.
Rośliny domowe często mogą być atakowane przez przędziorki, drobne roztocza o ośmiu odnóżach, długości nie przekraczającej 1 mm i barwie od żółtawozielonej do czerwonopomarańczowej. Poza kwiatami domowymi, mogą one atakować wiele różnych roślin ogrodowych. Obecność przędziorków objawia się w postaci żółtobiałych plam na liściach. Plamy z czasem obejmują coraz większą powierzchnię liścia, powodując jego zaschnięcie i opadnięcie. Może się również zdarzyć, iż liście zostaną osnute cienką pajęczyną. Rozwojowi tych szkodników sprzyja wysoka temperatura i suche powietrze. W uprawie w mieszkaniu przędziorki możemy zwalczać akarycydami, np. Karate 2,5EC lub Talstar 100EC. Można też opryskać preparatem Owadum domowe. Uwaga - opryski wykonujemy poza pomieszczeniami mieszkalnymi, np. na balkonie.
- marlenka
- 500p
Zam ten fragment ale on nie wyklucza, że przędziorki mogą się rozwijać też gdzieś w ziemi. Ja swoją w razie czego, przezornie wywaliłam i dałam nową, następnie całość opryskałam Magusem.
-
- 100p
To poczytaj całość. Znajdziesz robole jakie mogą być w ziemi w doniczce
Pomóżcie!!
Niedawno pisałam,że parę listów na moim adenium zolknie a teraz jest ich coraz więcej !!! Prawie połowa...
Niedawno pisałam,że parę listów na moim adenium zolknie a teraz jest ich coraz więcej !!! Prawie połowa...
Ewa
-
- 100p
To napisz coś więcej. Stanowisko, temperatura, podlewanie, nawożenie, płodłoże, to są potrzebne parametry do ustalenia przyczyn tego schorzenia Twojego adenium. Możesz jeszcze fotkę podesłać.ewa84 pisze:Pomóżcie!!
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adenia okresowo "łysieją" i to nie musi być nic strasznego, jeszcze się nie denerwuj
Listki wyglądają identycznie jak poprzednie (fotki są na 12 stronie), siedzi w ziemi w jakiej go kupiłam czyli chyba zwykła z jakimś styropianem. A stoi sobie na parapecie. Słońce przychodzi tu koło 13.30 i do samego wieczora. Podlewam średnio raz na tydzień
Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 kwie 2013, o 16:15
Opryskałam swoje roślinki od przędziorka i zobaczymy co to będzie. Z braku czasu trochę mocno oberwało się liściom
emi_ska
- WIOLETTA011
- 100p
- Od: 4 wrz 2013, o 23:54
- Kontakt:
Witam wszystkich serdecznie . Przeglądałam posty dotyczące Adenium i zaintrygowała mnie ta roślina. Zamówiłam sobie nasionka odm. triple tazanna i mam jeszcze tydzień na zebranie brakujących informacji zanim zacznę przygodę z tym cudem natury. Proszę podpowiedzcie mi jak grubą warstwą przykrywacie wysiane nasionka, ile kiełkują , jaką wilgotność podłoża zachować , kiedy pikować i czy konieczne jest w jesiennym okresie doświetlanie maluszków na zachodnim oknie. Zastanawiam się także czy do mieszanki podłoża można byłoby użyć seramisu. Będę bardzo wdzięczna za każdą poradę
Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Kaktusy i liściaste-Wiola
Działka
Kaktusy i liściaste-Wiola
Działka