Kolorowe Storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p
Od: 15 lip 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolorowe Storczyki

Post »

Rzeczywiście, jej pierwsze kwitnienie u mnie było identyczne jak Twoje.Teraz kolor jest dużo bardziej intensywny. Może to wynika z ogólnego polepszenia kondycji rośliny.. sama nie wiem.
Isilmeiel
50p
50p
Od: 9 lut 2014, o 11:26

Post »

Więc może mogę mieć nadzieję, że tak samo będzie u mnie, bo ten kolorek u Ciebie jest urzekający :D Niestety kupiłam ją już kwitnącą, ale... wczoraj zoczyłam coś wśród liści, jeszcze nie wiem, co to jest, ale jeżeli trzeci pędzik to będzie szał ;:oj Niestety kwiaty na dwóch poprzednich już opadają, ale kwitł ponad 3 miesiące, więc to chyba i tak niezły wynik...

Widać, że kupiony z miłością, bo wybierał mój ukochany :heja
Na imię mi Ada :wit Madness - is like gravity. All it takes is a little... Push.

Moje pierwsze kolorki :)
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p

Post »

W dniu dzisiejszym postanowiłam rozpocząć eksperyment z hodowlą storczyka na kawałku kory. Roślina, którą zdecydowałam się przypiąc do kory bez cienia wątpliwości wymaga specjalnego traktowania ze względu na swój zły stan.
Początkowo umieściłam ją w doniczce wypełnionej korą i sphagnum jednak szybko okazało się że "skorupy" po starych liściach znajdujących się na trzonie zaczynały porastać pleśnią. Na nic były kąpiele w topsinie i innych środkach przeciwgrzybowych.

Upięcie które zastosowałam z jednej strony dostarcza roślinie wigoci, z drugiej strony umożliwia cyrkulację powietrza i szybkie przesychanie. Dodam, że storczyk wypuszcza basal keiki.Jestem ciekawa, jaki uda mi się osiągnąć rezultat.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

widzę nową hybrydkę w kolekcji a ktoś tu zarzekał się, że od teraz same botaniki :;230 ciekawe jak powiedzie Ci się eksperyment.. piszesz, że mech dostarczy roślinie odpowiednią wilgotność, ale.. pod warunkiem, że nie wyschnie na wiór po kilku godzinach.. to tylko moje gdybanie, bo nie uprawiałam nigdy w ten sposób storczyka :wink: życzę sukcesów! :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p

Post »

Myślę, że nie będzie tak szybko przesychał gdyż pomyślałam, że oprócz niego będę również moczyć kawałek kory.
Poza tym trzymam go na północnym oknie, na tacy z keramzytem, co dodatkowo powinno zwiększyć ogólną wilgotność;)
dziękuję za spostrzeżenie, zwrócę większą uwagę na czas pełnego przesychania.
Co do hybrydki, czy przesłabyś obojętnie obok podwójnego storczyka?:)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

flicka_ pisze: Co do hybrydki, czy przesłabyś obojętnie obok podwójnego storczyka?:)
gdybym nie miała miejsca, to niestety tak.. też natknęłam się na roślinę z dorodnym basal keiki, w dodatku po kwitnięciu, więc na przecenie za jakieś 10 zł ale po dłuuugim czasie gmerania i zastanawiania, odłożyłam ją.. historia ta jednak kończy się happy end'em bo kupiła ją moja siostra ;:306 storczyk okazał się w kolorze podobny do Twojego :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p

Post »

Pół roku temu kupiłam za pośrednictwem znanego portalu aukcyjnego, u pewnego sprzedawcy (który wielu z nas podpadł sprzedając rośliny maksymalnie podzielone ze zgiłymi korzeniami) Encylię Maculatę. Roślina przyszła do mnie w opłakanym stanie, z zainfekowanymi liściami. Odłożyłam ją w kąt na pewien czas a jej stan się pogarszał. Przestałam wierzyć, że cokolwiek wyrośnie z tego storczyka. Obłożyłam go mchem, który spryskiwałam rutynowo co 2-3 dni (niejako czekając na jego śmierć) aż dzisiaj zauważyłam dwa nowe przyrosty! Nie chcę zapeszać ale chyba moja encylka wróciła do mnie z zaświatów.
Tak roślina prezentuje się obecnie:
Obrazek
a w ten sposób kwitnie:
Obrazek
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p

Post »

O ile mnie wzrok nie myli na jednym z moich phalaenopsisów wyrasta basal keiki!
Obrazek
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Gratuluję nowych pseudobulweczek na encylii ;:138

A jak tam sprawuje się storczyk na podkładzie? Ja też się kiedyś pokusiłam o taki eksperyment... Ale u mnie nie bardzo wyszedł ;:173 Jedynie miniaturka dała radę w ten sposób- ładnie puszczała korzonki :wink:
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p

Post »

Storczyka na podkladce mam dopiero od dwoch dni, wiec nie mam pojecia, czy ta metoda sie sprawdzi. Bylam do jej zastsowania zmuszona, gdyz storczyk ma bardzo dlugi trzon, ktorego nie chcialam obcinac bo znajuduje sie na nim jeden z dwoch basal keiki.Kiedy umiesicilam go w korze obumarle czesci lisci zaczynaly plesniec. Z jednej strony moglam probowac oskalpowac trzon lecz z drugiej balam sie uszkodzenia znajdujacych sie na nim korzonkow. jeśli uprawa na podkladce nie pomoze będę musiala znalezc inna metode.
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p

Post »

Teraz pokażę wam przykład, że nigdy nie warto wątpić w wolę życia phalaenopsisów.
Storczyka otrzymałam w prezencie, z ogromnymi białymi kwiatami. Jakiż był mój żal i smutek kiedy spostrzegłam, że cierpi na rozległą zgniliznę trzonu. Kiepski stan rośliny szybko postępował, więc szybko zrzucił ostatniego kwiatka. Widziałam, jak umiera z dnia na dzień. Wtedy postawiłam wszystko na jedną kartę i postanowiłam oskalpować czarną powłokę z każdej strony aż do zdrowej tkanki. Dzisiaj roślina odwidzięcza mi się odbiciem z oczka i pięknymi przyrostami korzeni;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Zula74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2014, o 11:57

Post »

Piękna kolekcja - jestem pod ogromnym wrażeniem ;:138 ;:138
Pozdrawiam Iza
Moje Kochańce
Awatar użytkownika
Aga_orchid
100p
100p
Od: 1 kwie 2014, o 22:18

Post »

Gratuluję ;:63 Ślicznie się odwdzięczają ;:3
reanimek na korze w sphagnum na pewno odbije ;:333 ja też tak testuję ale na styropianie i wspaniale się rozwijają ;:108
Pozdrawiam Aga :)
Moje storczyki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75178" onclick="window.open(this.href);return false;
kupię, sprzedam, zamienię: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=76040" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”