Ogród z furtką

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród z furtką

Post »

Aniu susza doskwiera chyba wszystkim. My codziennie wczesnym rankiem włączamy podlewanie automatyczne i linie kropelkowe, a dodatkowo podlewam jeszcze wężem, a i tak miejscami trawnik jest suchy.
Mnie niedawno olśniło ze moje hortensje giganty są /w okresie normalnej pogody i opadami deszczu/ nawadniane z rury spustowej z dachu. A ponieważ mamy dużą powierzchnię dachu to i one mają co pić.
Natomiast część hortensji posadzonych daleko od domu staram się podlewać dodatkowo wężem. Dobrze, że mam własną studnię, więc mogę sobie pozwolić na nieograniczone lanie wody.
Pokażę dzisiaj moją aktualną rabatkę nad którą pracowałam przed upałami. Brakuje jej jeszcze warstwy wierzchniej, bo nad nią się zastanawiam.

Obrazek

A pozostałe miejsca bez zmian.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybaczcie. Mała korekta. Pomyliłam zdjęcia. Rabatka o której pisałam, że nie mogę jej skończyć wygląda tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu podziwiam twoją konsekwencję w tworzeniu ogrodu. ;:138 Na nowej rabacie różne kształty i kolory liści, masz niezwykłą wrażliwość i umiejętnie ją wykorzystujesz. ;:215 Bukszpany i Hakonechloa cudnie wyglądają. Dopatrzyłam się jeżówek Green Jewel, czy rosną wysokie. :?: Susza czyni wiele szkód, ale też ludzie zachowują się bezmyślnie. Pięćdziesiąt metrów od mojej działki, pan palił dziś ognisko w swoim zagajniku sosnowym. ;:14
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu przepiękne zdjęcia ;:215
A cóż to za róża wyłania się przy bramce? Cudowny widok ;:108
Hakonechloa u Ciebie pasiasta jak dobrze widzę, u mnie gładka.
Nawet nie wiedziałam że występuje również w takiej odmianie ;:oj
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Parrocja
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 17:59

Post »

Śliczne zestawienie wystrzyżonych bukszpanów z rozczochraną hakonechloą.
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57

Post »

Oby upały zelżały i popadało,u nas suchuteńko...
Dobrze,że strażacy spisali się na medal
Szpaler Twoich hortensji Aniu niesamowity.Moje jeszcze małe ale mam nadziję,że t=dorównają Twoim pięknościom :heja
A co to za trawka ta paskowana przy łososiowej jeżówce?
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57

Post »

Aniu chodzi o tę trawkę na pierwszej fotce-to jakaś hakonechloa? i co to za śliczne trawki te wyższe za jeżówkami przy tym miskancie paskowanym :wink:
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :wit
MonaeS pisze:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu Prace nad nową rabatką się zatrzymały, brak mi wyraźnie zapału, u mnie tak bywa, że najtrudniej przychodzi mi dokończenie rozpoczętych prac.
W piątek została tylko rozłożona linia kroplująca, bo pod tymi sosnami prawdziwa plaża.
Jeżówki Green Jewel to moje ulubienice, nie są zbyt wysokie, mają około 0,5 metra.
Zuzo nie pamiętam już jak nazywa się ta róża przy ogrodzeniu. U mnie ciągle giną znaczniki z nazwami.
Hakonechloa Aurea ma za zadanie rozjaśnić przestrzeń między bukszpanami, ale jedną z nich muszę przesadzić na wiosnę, bo tam jest za gęsto, a obok z kolei pusto. Nie potrafię czasem ocenić gęstości nasadzeń, ale przesadzanie jest przywilejem ogrodnika.
Parrocja dziękuję i zapraszam.
Kaszko ta trawa to miskant chiński "Variegatus". Posadziłam na tej rabatce cztery sztuki, bo też jestem nim oczarowana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Dochodzę do wniosku, że hortensje i stipa to najładniejsze rośliny. ;:oj Czy znasz odmiany swoich hortensji? Pytam, bo pod wpływem pewnego forum jestem na etapie hortensjowania swojego ogródka. ;:306
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki, ;:196 jeżówki Green Jevel już posadziłam. :tan Cis i ostnica, niewiele, ale jak cudnie. ;:oj Wiśnie pięknie rosną. ;:215 Czy Variegatus się nie rozłazi. Swój podzieliłam i wypuszcza zielone odnogi na odległość 70 cm. ;:202
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu śledzę i tam :D porządkowanie twojego ogródka. Ja nie mam dużo odmian hortensji, bo bardziej jestem nastawiona na ograniczenie ilości odmnien roślin, za to sadzę te nieliczne odmiany w dużych ilościach. Pod oknem salonu rosną najwcześniej posadzone/stąd takie duże/ hortensje i są to Limelight, PinkyWinky, Vanilia Fresh i kilka ogrodowych.

Obrazek

W drugiej części ogrodu rośnie 7 sztuk Limelight, a obok zeszłoroczna INCREDIBALL. Oprócz tego mam małe 3 sztuki Silver Dollar i znowu Limelight ale na pniu.

Obrazek

Obrazek

Soniu ta trawa to molinia Moore Hexe. Ma czarne kłosy, które są dobrze widoczne na tle białego tynku.

Obrazek

U nas zakończyły się właśnie dożynki. W konkursie na najładniejszy wieniec po raz kolejny nagrodzono scenkę rodzajową wykonaną przez Koło Gospodyń Wiejskich naszej wsi. Była to kobieta przędźąca len na kołowrotku, a obok w łóżeczku spało jej malutkie dziecko. Nie mogłam zrobić zdjęcia całej nagrodzonej pracy z powodu tłumów, ale pokażę we fragmentach i kilka pozostałych równie pięknych wieńców.
Zachwycały pomysłowością, a przede wszystkim misternym wykonaniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu znowu pomyliłam zdjęcia :oops: , Molinia jest na tym:

Obrazek
I jeszcze wspomnienia z dożynek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję. ;:196 Też chcę posadzić na tle jasnej ściany. Już molinia czeka w doniczkach. Wieńce dożynkowe cudne. ;:oj W mojej wsi były dożynki gminne i sporo wieńców pokazano, ale takich arcydzieł, niestety nie. Szpaler hortensji jednak najładniej wygląda. ;:215 Petunie na parapecie w tak doskonałej kondycji. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”