Fasolka szparagowa cz. 2
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz.2
Jeśli jest podejrzenie choroby grzybowej to można naturalnie podlać wodą z nadmanganianem potasu - pomaga równie dobrze.
Ja podejrzewam że kubeczki są za małe gdyż fasolka lubi dużo miejsca w doniczce
Ja podejrzewam że kubeczki są za małe gdyż fasolka lubi dużo miejsca w doniczce
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja chyba po długim weekendzie majowym posieję fasolkę i ogórki do palet. Boję się, że za szybko wyskoczą. Większość roślin z rozsad będzie wysadzana w drugiej połowie maja i pod koniec. Miejsce na fasolkę już jest ;)
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja posieję jutro do gruntu i przykryję włókniną
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
moja już powschodziła, ale jest pod agrowłókniną;)
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
anka22639
Znane mi jest odkażające działanie nadmanganianiu i niekiedy w domu go stosuję, np. regularnie do odkażania kociej kiuwety, ale nie spotkałam się z nim w kontekście roślin. Czy mogłabyś coś więcej napisać na ten temat ? Czy odkaża on tylko ziemię, czy także pobierany jest przez system korzeniowy i działa na całą roślinę ? W jakich sytuacjach go stosować, piszesz 'jeśli jest podejrzenie', czyli (jeśli pobierają go korzenie) można by go używać profilaktycznie do roślin, o których wiadomo, że są podatne na choroby grzybowe ? Jak go stosować, podlać raz czy powtarzać to cyklicznie, jeśli tak to jak często ? Jakie stężenie ?
Poza tym dla mnie jest to podpowiedź, że można nim przecież dezynfekować doniczki, pojemniki, skrzynki, zamiast mycia mydłem potasowym/ogrodniczym, wydaje mi się, że do tego celu byłby skuteczniejszy ?
Cenna dla mnie jest Twoja uwaga o bujnym systemie korzeniowym fasolki, bo pierwszy raz właśnie planuję wysiać na balkonie fasolkę karłową i groszek cukrowy. Czyli do fasolki zwykłe skrzynki balkonowe są za małe, za płytkie ? Czy groszek też potrzebuje tyle miejsca (przepraszam, że tu pytam, w wątku fasolkowym, ale to tak za jednym zamachem). Wiem, że z groszkiem spóźniłam się, wg przysłowia, ale z początkiem czerwca chyba mogę wysiać i doczekać się jeszcze zbioru ?
Z góry pięknie dziękuję za wyjaśnienia Tobie lub komuś kto zechciałby odpisać
Znane mi jest odkażające działanie nadmanganianiu i niekiedy w domu go stosuję, np. regularnie do odkażania kociej kiuwety, ale nie spotkałam się z nim w kontekście roślin. Czy mogłabyś coś więcej napisać na ten temat ? Czy odkaża on tylko ziemię, czy także pobierany jest przez system korzeniowy i działa na całą roślinę ? W jakich sytuacjach go stosować, piszesz 'jeśli jest podejrzenie', czyli (jeśli pobierają go korzenie) można by go używać profilaktycznie do roślin, o których wiadomo, że są podatne na choroby grzybowe ? Jak go stosować, podlać raz czy powtarzać to cyklicznie, jeśli tak to jak często ? Jakie stężenie ?
Poza tym dla mnie jest to podpowiedź, że można nim przecież dezynfekować doniczki, pojemniki, skrzynki, zamiast mycia mydłem potasowym/ogrodniczym, wydaje mi się, że do tego celu byłby skuteczniejszy ?
Cenna dla mnie jest Twoja uwaga o bujnym systemie korzeniowym fasolki, bo pierwszy raz właśnie planuję wysiać na balkonie fasolkę karłową i groszek cukrowy. Czyli do fasolki zwykłe skrzynki balkonowe są za małe, za płytkie ? Czy groszek też potrzebuje tyle miejsca (przepraszam, że tu pytam, w wątku fasolkowym, ale to tak za jednym zamachem). Wiem, że z groszkiem spóźniłam się, wg przysłowia, ale z początkiem czerwca chyba mogę wysiać i doczekać się jeszcze zbioru ?
Z góry pięknie dziękuję za wyjaśnienia Tobie lub komuś kto zechciałby odpisać
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Sadzonki w grunt daje się pojedynczo, czy po kilka sztuk w jeden dołek? Nie pamiętam jak robiła babcia
Ja fasolę sadzę po 2-3 ziarnka do jednego dołka ale wtedy robię większe odstępy między roślinami tak do 40 cm a jak sadzę pojedyńczo to odstępy są 20 cm.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja zwykle sieję pojedynczo co 5 cm w rzędzie a rzędy co 25 cm. I to mi się sprawdza (zresztą kiedyś dawno temu wyczytałam to w książce). Mam za małą działkę, żeby sobie pozwolić na luksus dużych odstępów .
Jolu ,ja robię takie odstępy dlatego,że one się rozrastają i jak jest mokry rok to nie ma między nimi przewiewu i strąki zagniwają.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna.
Przypomina mi odmianę tyczną Atlas.
Przypomina mi odmianę tyczną Atlas.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Najgorsze jest to, że zapowiadają przymrozki, a moja już powschodziła... Przykryłem swoją agrowłókniną, teraz pozostało tylko czekać i mieć dobrą nadzieje...
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
O nadmanganianie słyszałam pierwszy raz na tym forum w tym roku jako suplemencie Previcura który jest trochę drogi jak na moją "plantację". Od początku tegorocznych wysiewów go stosuję jedna tabletka do 2l. konewki (nie zawsze cała się rozpuszcza ale nie szkodzi). Podlewam tym roztworem raz na jakiś czas -średnio raz w tygodniu. Skutki? Jak na razie faktycznie nie miałam w tym roku problemów z chorobami. W ogrodzie stosuję jedną tabletkę na 5l za każdym razem -tabletki nie są drogie 30szt 6-7zł. więc można sobie pozwolić.Malagenia pisze:anka22639
Mydło potasowe jest rewelacyjne do nawadniania przesuszonej bryły korzeniowej i oprysków (zmniejsza napięcie powierzchniowe wody)
Korzenie fasolki mnie zaskoczyły bo wysiałam kilka nasionek do doniczki gł 15 cm śr.15 i po kilku dniach była już wielkości 20cm a jak wysadzałam do gruntu to korzonki wychodziły dołem doniczki.
Pozdrawiam Anka