Pszczoły - pasieka w ogrodzie
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje pszczoły
Tu masz namiary na Zdzisława i jego pasiekę.
Link usunęłam, takie sprawy proszę załatwiać przez pw. Pomid.
Link usunęłam, takie sprawy proszę załatwiać przez pw. Pomid.
Marek
co dzieje się w kupionym od pszczelarza słoiku miodu gryczanego.Miód kupiony był zima. a wiec jest z ubiegłego roku.
co dzieje się w kupionym od pszczelarza słoiku miodu gryczanego.Miód kupiony był zima. a wiec jest z ubiegłego roku.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
Chyba pszczelarz go kupił na wysprzedaży w markecie jakimś.Mi został jedn słoik gryczanego z ubiegłego roku jest już taki bardziej stały ma trochę grudek ale aż tak się nie poodzielał.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Ewa-moje zielone
Chyba masz racje, tym bardziej że kupiłem słoik na targu.
Spróbuje napisać do pszczelarza które adres jest na etykiecie.
Spróbuje napisać do pszczelarza które adres jest na etykiecie.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
Witam, dołożę swoje spostrzeżenia ;) jestem też pszczelarką. Na tym zdjęciu jedyne co mnie martwi to ta górna jasna warstwa, nie powinno jej być, możliwe, że jest to piana z końcówki zbiornika, my tą pianę zbieramy. Roczny czysty miód gryczany powinien się wyraźnie rozwartwiać, górą powinnia być czarna płynna, a dołem jasna zgrupiona, w postaci gruzełek. Jest to proces naturalny i charakterystyczny dla odmiany miodu gryczanego. W przypadku miodu jednolicie stężałego po roku czasu, jest to wynik zmieszania miodu gryczanego z innym, najprawdopodobniej wielokwiatem lub lipą, taki miód nie jest już w 100% gryczanym. U nas niestety nie ma gryki, kupujemy słoik na Ogólnopolskim Święcie Pszczelarstwa i delektujemy się nim i wrzosowym cały rok ;) w naszym regionie też są oszuści, miesiąc temu słyszeliśmy, że jakiś pszczelarz kupował wiadra inwertu, kiedy jeszcze był pożytek, a potem stoją na targu i za grosze sprzedają miód. Niestety prawdziwy miód jest dość drogi, to cała masa pracy całorocznej, a do tego jak pogoda nie dopisze, to tego miodu jest mało. U nas już drugi rok z rzędu jest słabiej o 20kg z ula...
Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasadziłam w ogródku roślin miododajnych i wreszcie w ogrodzie mam pszczółki . Tylko skąd? Ile pszczoła może lecieć po pokarm?
Pozdrawiam. Beata.
Efektywny lot pszczoły jest do 2km według literatury fachowej. Przy większej odległości muszą pozyskany nektar zjeść, by przeżyć powrót.
Pozdrawiam Gosia
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
To już wiem skąd te pszczółki do mnie przylatują. Fajnie jest wiedzieć że miód który się kupiło i spożywa pochodzi z własnego ogrodu.
Pozdrawiam. Beata.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
U mnie jeszcze nie, aczkolwiek powoli kończę przygotowania do zimy. U mnie znów akacja kwitnie
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
A w czym problem.Od chęci do czynów.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Ewa-moje zielone