Kosa spalinowa - jaka, dobór,montaż żyłki i inne sprawy
Re: koszenie trawnika 100-150m2
Witam jestem tu nowa, ale już widzę, że się zadomowię .
Chciałabym podpiąć się pod temat. Trawniczek ok 120-150 m kw. Dlatego chcę kupić elektryczną kosiarkę. Przeznaczyłam do 400 zł, wydaje mi się przy takim małym skrawku zieleni nie potrzeba nie_wiadomo_czego. Chciałabym, aby była przede wszystkim porządna, czyli żeby posłużyła kilka lat. Super, gdyby miała funkcję mulczowania trawy. Wybrałam Ryobi - Kosiarka elektryczna. Mulczuje, ma wygodną regulację wysokości koszenia jedną wajchą; chwalą się, że kosi do krawędzi... Czy ktoś z Forumowiczów może podzielić się swoimi doświadczeniami dot. jakości sprzętów tej firmy?
zmod. pomid.
Chciałabym podpiąć się pod temat. Trawniczek ok 120-150 m kw. Dlatego chcę kupić elektryczną kosiarkę. Przeznaczyłam do 400 zł, wydaje mi się przy takim małym skrawku zieleni nie potrzeba nie_wiadomo_czego. Chciałabym, aby była przede wszystkim porządna, czyli żeby posłużyła kilka lat. Super, gdyby miała funkcję mulczowania trawy. Wybrałam Ryobi - Kosiarka elektryczna. Mulczuje, ma wygodną regulację wysokości koszenia jedną wajchą; chwalą się, że kosi do krawędzi... Czy ktoś z Forumowiczów może podzielić się swoimi doświadczeniami dot. jakości sprzętów tej firmy?
zmod. pomid.
Brzmisz jakbyś chciała zareklamować tę kosiarkę... Ja nią nie pracowałem i nie wiem. Znam inne marki, bardzo dobre i też w tych pieniądzach. Kup, przekonaj się i powiesz jak działa
raczej uzasadnić swój wybór... Piszę z prośbą o poradę, jeżeli inne marki są ok - będę wdzięczna za wskazanie modeli i zalet. Najbardziej cenię sobie zawsze opinię użytkowników, a nie porównywarkę w sklepie czy reklamy producenta...AmaPoland pisze:Brzmisz jakbyś chciała zareklamować tę kosiarkę... Ja nią nie pracowałem i nie wiem. Znam inne marki, bardzo dobre i też w tych pieniądzach. Kup, przekonaj się i powiesz jak działa
Na taki trawniczek raczej wszystko będzie dobre. Teściu kupił najtańszego chińczyka jakiego znalazł i pracuje tym od wielu lat. Trawnik ma właśnie taki mały. Co prawda sworznie do kółek musiałem dorobić a obudowę poskręcać bo była łamliwa ale daje radę. U mnie w Amie masz kilka fajnych modeli ale też Stiga ma dobrą ofertę. Zwróć uwagę na JakMet. Produkują w Polsce całkiem fajne maszyny.
Re: Koszenie trawnika 100-150m2.Czym?
Dziękuję. Na stronie widzę, że mają tylko spalinowe? Przy małym ogródku trochę za dużo obsługi + waga. Zdecydowałam się ostatecznie na elektryczną Ryobi z f. mulczowania. Za sobą mam wprawdzie tylko kilka koszeń, ale jestem póki co bardzo zadowolona. Zwrotna, wygodna, lekko się prowadzi nawet jedną ręką, wykasza przy krawędzi, kosz opróżniam 1x podczas koszenia i potem na koniec. Wygodnie reguluje się wysokość koszenia. Nie wypróbowałam mulczowania, bo nie chciałam jesienią nawozić trawnika pokosem (mam trawnik z mikrokoniczyną). Więc zostawiłam sobie na wiosnę jeszcze coś do odkrycia ;).grisza_345 pisze:Kup kolego kosiarkę z głowicą roboczą firmy Polchimet - zapomnisz o problemach z awariami i nie ugniesz noża - jest on niezwykle mocny.
Re: Kosa spalinowa - jaka ?
Witam,
nie chcę niepotrzebnie tworzyć nowego wątku, więc pomyślałem, że mogę odkopać ten temat, chyba, że moderatorzy mają inne zdanie na ten temat
Poszukuję kosy spalinowej do działki o powierzchni 15a, pełnej nierówności i wysokich traw.
Nie ukrywam, że chciałbym się zmieścić w 1000 zł, ostatecznie 1300 zł.
Zrobiłem 'mały research' i wyselekcjonowałem takie cuda, nada się to?
Stiga SB 420 D
AL-KO BC 4125 II
czy raczej iść w innym kierunku?
nie chcę niepotrzebnie tworzyć nowego wątku, więc pomyślałem, że mogę odkopać ten temat, chyba, że moderatorzy mają inne zdanie na ten temat
Poszukuję kosy spalinowej do działki o powierzchni 15a, pełnej nierówności i wysokich traw.
Nie ukrywam, że chciałbym się zmieścić w 1000 zł, ostatecznie 1300 zł.
Zrobiłem 'mały research' i wyselekcjonowałem takie cuda, nada się to?
Stiga SB 420 D
AL-KO BC 4125 II
czy raczej iść w innym kierunku?
Wiem, że jestem nudny ale jeśli nie chcesz kupić Stihla lub jakiegoś dobrego modelu Husqvarny, Shindaiwy albo Echo, to polecam Ci Oleo-Mac Sparta. Nie kupuj Stigi ani AL-KO... ani Naca ani żadnych innych modeli, które nie mają swojej marki tylko kupują chińczyki, oklejają swoimi naklejkami i wpuszczają na rynek.
W dobrej cenie kupisz kosy silnikami Kawasaki lub gdzieś jeszcze chyba widziałem z silnikami Mitsubishi,sprzęty nie do zajechania a jak chcesz jakiegoś dobrego"makarona"masz jeszcze kosy Active które są warte polecenia
Jeżeli kosy Makity są tak samo dobre jak sprzęt budowlany, to bez zawahania wybrałbym właśnie Makitę. Posiadam ich wkrętarkę i szlifierkę i są nie do zajechania.
Ibea to nic innego jak silnik Active tylko wałek robiony jest nie przez nich(całość jest made in Italy),części zamienne są a przedstawicielem jest Cedrus,więc wszystkiego nie wiesz i nie pisz takich bzdur jak "jadnorazówka"AmaPoland pisze:Nie wiem, nie słyszałem nigdy o takim czymś. Mogę się mylić ale obawiam się, że to coś sezonowego... jedno sezonowego Raz kupisz i nie znajdziesz żadnych części zamiennych w żadnym serwisie. Jednorazówka. Najlepiej zadzwonić do 2-3 serwisów i zapytać o tę markę. Jak będą znali to może nie jest źle. Jak nie będą wiedzieli o co chodzi to może znaczyć, że będą tylko problemy i kasa wywalona w błoto.
jak nie wszystkim wiadomo kosy Active robione są w całości w europie z ich części a nie składane w europie z chińskich części tak jak to jest w przypadku innych,
Nie do zajechania to bym nie powiedział. W takich przypadkach często tylko silnik jest wysokiej klasy a wał, przekładnia i uchwyt są słabszej jakości ale trzeba przyznać, że to często wystarczy nawet dla bardziej wymagających użytkowników. To nie jest zła opcja.miachlbyk pisze:W dobrej cenie kupisz kosy silnikami Kawasaki lub gdzieś jeszcze chyba widziałem z silnikami Mitsubishi,sprzęty nie do zajechania ... [...]
Makita kupiła Dolmara więc te modele są naprawdę solidne. Zanim jednak zrobili taki manewr to "produkowali" swoje modele. Czy teraz są tylko dolmarowskie Makity czy są też ich wcześniejsze wynalazki - nie wiem. Trzeba by po prostu sprawdzić czy to jest made in "Makita" czy made by Dolmartiimi83 pisze:Jeżeli kosy Makity są tak samo dobre jak sprzęt budowlany, to bez zawahania wybrałbym właśnie Makitę. Posiadam ich wkrętarkę i szlifierkę i są nie do zajechania.
Takie słowa jak "nie wiem, mogę się mylić" lub "najlepiej zadzwonić (i sprawdzić)" chyba uszły Twojej uwadze Co do przekonania, że jest w pełni produkowane we Włoszech to nie popadałbym na Twoim miejscu w przesadną naiwnośćmiachlbyk pisze: Ibea to nic innego jak silnik Active tylko wałek robiony jest nie przez nich(całość jest made in Italy),części zamienne są a przedstawicielem jest Cedrus,więc wszystkiego nie wiesz i nie pisz takich bzdur jak "jadnorazówka"
Wiem, czytałem Twoje wcześniejsze posty, po prostu mam jeszcze jakieś miliard rzeczy do kupienia (ponieważ się zaczynam budować) i chciałbym na tym zaoszczędzić. W takim razie do 1500-1600 mógłbym jakiegoś Stihla czy inną Husqvarnę kupić?AmaPoland pisze:Wiem, że jestem nudny ale jeśli nie chcesz kupić Stihla lub jakiegoś dobrego modelu Husqvarny, Shindaiwy albo Echo, to polecam Ci Oleo-Mac Sparta. Nie kupuj Stigi ani AL-KO... ani Naca ani żadnych innych modeli, które nie mają swojej marki tylko kupują chińczyki, oklejają swoimi naklejkami i wpuszczają na rynek.
PS.
Chciałbym oczywiście kosę z tarczą tnącą.
Są różne marki, które dobrze sobie będą radzić. Stihla akurat dobrze znam, Husq mniej. Są jednak też inne maszyny: Shindaiwa, Echo, Solo, Oleo-Mac, Makita (Dolmar) albo takie rozwiązanie jak kolega powyżej zaproponował - silnik Kawasaki a reszta chińska. To też się sprawdza. Pracowałeś już wcześniej kosą? Wiesz jakiej mocy maszynę potrzebujesz?