Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
A ja mam pytanie czy taka zaraza szybko działa,chodzi mi oto jakby cos w czasie wyjazdu mojego 7 dni coś złapało czy po przyjezzdzie bedzie za pózno na ratowanie,.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
7 dni to może nie być czego ratować... Przed wyjazdem zrób oprysk - wystarczy do powrotu spokojnie.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Czym najlepiej jakąsś chemią,a co by sie stało jakbym je wniosła do domu,były by bezpieczniejsze,ewentualnie na balkonie troszke a cień.
Zbiera zie na burze buuuuuuu.
Zbiera zie na burze buuuuuuu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 wrz 2013, o 19:30
Ja już nie wiem kogo mam w końcu słuchać Ile osób tyle opinii. Może się forumowicz wypowie...
Właśnie pryskałam grona cytrynianem pod folią i zauważyłam ZZ !!!
Na krzakach rosnących przy wejściu (zawiewa na nie pewnie deszcz czasem), mam zdjęte szczyty.
Czy po oprysku cytrynianem wapnia mogę użyć Ridomilu? Ile trzeba odczekać?
I w dodatku mam chyba początki szarej pleśni na niektórych kwiatach - działki kielicha są jakby w kropki, takie brązowe.
Na krzakach rosnących przy wejściu (zawiewa na nie pewnie deszcz czasem), mam zdjęte szczyty.
Czy po oprysku cytrynianem wapnia mogę użyć Ridomilu? Ile trzeba odczekać?
I w dodatku mam chyba początki szarej pleśni na niektórych kwiatach - działki kielicha są jakby w kropki, takie brązowe.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też ZZ wkracza nieśmiało. Obrywałam co widziałam pojedyncze oznaki, ale jednak opryskałam. Jedna czy dwie małe plami na łodygach. Poszło w ruch Curzate i Ridomil Gold. Co ciekawe wczoraj na niektórych nie miałam śladu choroby, a dziś np Perła Kaszub obsypana cała i to bardzo...Jakby nic nie zadziałało, albo środki sprawiły ze choroba się ukazała bo ją zniszczyło... Tylko o ile się nie mylę te plamy wtedy powinny być jakby suche i kruszyć się, a te na takie nie wyglądają.
Oto Perła Kaszub
Oto Perła Kaszub
-
jagoda85 różne opinie, bo ludzi o różnych zdjęciach pisali... Na zdjęciu 2 i 4 (w Twoim pierwszym poście) widać zmiany, które mogła spowodować ZZ - zwłaszcza martwiące są zmiany na pomidorku.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Max2 to samo co u mnie czyli ZZ.
- max2
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2013, o 00:55
Witam !
Czy da się to zatrzymać i co robić ?
Czy da się to zatrzymać i co robić ?
Usuwał najbardziej zarażone części i pryskaj środkami interwencyjnymi: Mildex lub Infinito.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- chmielu11
- 200p
- Od: 21 lip 2013, o 22:49
Nie straszcie czy naprawdę nic już nie pomoże oprysk był robiony tydzień temu w czwartek ACROBATEM czy teraz też mam wykonać tym samym czy użyć coś innego proszę o pomoc szkoda naszej pracy i wysiłku a pomidorów jest mnóstwo na krzakach nie są to całe liście takie tylko plamy na razie ale coraz szybciej się rozchodzą.
-- 23 lip 2014, o 18:13 --
Nie straszcie czy naprawdę nic już nie pomoże oprysk był robiony tydzień temu w czwartek ACROBATEM czy teraz też mam wykonać tym samym czy użyć coś innego proszę o pomoc szkoda naszej pracy i wysiłku a pomidorów jest mnóstwo na krzakach nie są to całe liście takie tylko plamy na razie ale coraz szybciej się rozchodzą.
-- 23 lip 2014, o 18:13 --
Pozdrawiam Krzysiek
-
Teraz oprysk powinien być już interwencyjnym preparatem: Mildex/Infinito itp. Czym szybciej tym lepiej, bo jak wejdzie w owoce to nie dojrzeją.