Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
Po wielu poszukiwaniach w końcu udało mi się kupić na Śląskiej Giełdzie Kwiatów w Tychach datury i od wczoraj jestem ich szczęśliwą posiadaczką W związku z tym mam pytanie, czy datury mogą na razie pozostać w tych doniczkach, w których je kupiłam? Na razie zimno jeszcze jest i boję się je pozostawić na stałe na dworze, a jeżeli będą już posadzone w dużych donicach to tak ciężko będzie z nimi biegać z domu na dwór i z powrotem. Oczywiście jeżeli jest to konieczne to przesadzę, najwyżej troszkę mięśnie wzmocnię ;)
A to moje daturki:
Pozdrawiam Ilona
A to moje daturki:
Pozdrawiam Ilona
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Na razie nie musisz, ale na początku maja trzeba przesadzić do większych donic. Muszą mieć czas na ukorzenienie się. Donice najlepiej jak by były raz większe i stopniowo przesadzać do większych.
A jakie to są kolorki?
A jakie to są kolorki?
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
Dziękuję za odpowiedź. A kolorki to: pomarańczowy, różowy, żółty, biały i czerwony, cena jednej 15 zł.iwika pisze:Na razie nie musisz, ale na początku maja trzeba przesadzić do większych donic. Muszą mieć czas na ukorzenienie się. Donice najlepiej jak by były raz większe i stopniowo przesadzać do większych.
A jakie to są kolorki?
Pozdrawiam słonecznie
Ilona
Choroba czy robal ?
A ja walczę z czymś tajemniczym i nie mogę tego zdiagnozowć:?
Angels Inspirations słabo rośnie, gubi liście i pojawiają się na liściach początkowo jaśniejsze miejsca a później w tym miejscu zanikają nerwy, powstają jasne plamki i liście opadają.
Obydwie brugmansje są obok siebie, podlewane tą samą wodą z tą samą odżywką, z tej samej butelki a mimo to różnica jest kolosalna:
Inspirations:
Superpink:
Angels Inspirations słabo rośnie, gubi liście i pojawiają się na liściach początkowo jaśniejsze miejsca a później w tym miejscu zanikają nerwy, powstają jasne plamki i liście opadają.
Obydwie brugmansje są obok siebie, podlewane tą samą wodą z tą samą odżywką, z tej samej butelki a mimo to różnica jest kolosalna:
Inspirations:
Superpink:
Witajcie
moja nowa datura też jakoś dziwnie wygląda
robactwa nie widać a mimo to liście podwijają się ,dostają
plam i opadają POMOOOCYYYY
DODAM ,że kupiona 2 tyg.temu posadzona do dużej donicy ,dodałam też garstkę azofoski
Proszę pomocy
Dzięki waszemu forum zaraziłam się daturami kupiłam i od razu taki problem
Pozdrawiam Gosia
moja nowa datura też jakoś dziwnie wygląda
robactwa nie widać a mimo to liście podwijają się ,dostają
plam i opadają POMOOOCYYYY
DODAM ,że kupiona 2 tyg.temu posadzona do dużej donicy ,dodałam też garstkę azofoski
Proszę pomocy
Dzięki waszemu forum zaraziłam się daturami kupiłam i od razu taki problem
Pozdrawiam Gosia
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czy to wygląda tak ?( nie wiem czy moge dać ten link)
http://www.allegras-foren.de/phpbb2/abo ... nspiration
Trzeba sprawdzić pH ziemi bo odrzywki zakwaszają ziemie, drobne plamy ( takie papierowe dziurki) mogą być oznaką spalenia liśći.
calla70 a podmieniałaś inspirations ziemie na jesień lub na wiosne?
A to, że opadają liście w domu to normalne, zawsze zostają liście wieszchołkowe. Dopiero gdy wystawimy na dwór na stałe i po aklimatyzacji zaczną pięknie rosnąć.
I jeszcze jedno - sprawdzić korzenie czy nie gniją i liście od spodu.
http://www.allegras-foren.de/phpbb2/abo ... nspiration
Trzeba sprawdzić pH ziemi bo odrzywki zakwaszają ziemie, drobne plamy ( takie papierowe dziurki) mogą być oznaką spalenia liśći.
calla70 a podmieniałaś inspirations ziemie na jesień lub na wiosne?
A to, że opadają liście w domu to normalne, zawsze zostają liście wieszchołkowe. Dopiero gdy wystawimy na dwór na stałe i po aklimatyzacji zaczną pięknie rosnąć.
I jeszcze jedno - sprawdzić korzenie czy nie gniją i liście od spodu.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
Cóż pH ziemi nie mierzyłam ale obydwie rośliny mają tę samą ( wcale nie tanią ) ziemię z COMPO i podlewam tym samym nawozem co zeszłego roku, nie znam się na grzybach przyznaję ale na grzyba to mi też nie wygląda. już sama nie wiem Moja nie wygląda tak źle jak ta na Allegrasforen ale tam też niek nie może powiedzieć co to jest może zapytam sprzedawcę ?
Witaj Gosiu. Moim zdaniem azofoska w granulacie jest nawozem o przedłużonym działaniu, więc raczej nie powinno się jej rozpuszczać ..A poza tym daturę powinno sie na jesieni ewentualnie wiosną nieco przyciąć. Ja stosuję specjalny nawóz do datur i nie mam problemu z dawkowaniem , ponieważ stosuje się go we wczesnym okresie wzrostu do każdego podlewania. Tak jest najwygodniej... Wolę nie eksperymentować... Datura jest wielkim żarłokiem. Dasz za mało będzie źle, za dużo nawozu tez nie zbyt dobrze...Ale decyzja należy do ciebie
Pozdrawiam Wanda
Pozdrawiam Wanda
Gosiu przycinać można na zimę ale również i na wiosnę. Nic by jej nie zaszkodziło gdybyś ja teraz przycięła... Miała by więcej siły na rozkrzewienie się.. Ale decyzja należy do Ciebie.. Czasami zdarzało sie że swoje datury podcinałam na jesieni a potem jeszcze wiosną i zawsze mi pięknie kwitły...Co prawda są one pracochłonne i na dodatek trzeba często sprawdzać czy nie atakuje je żadne robactwo ale one odwdzięczają się swoim pięknem..A ile jest wtedy radości..sudyk pisze:Witam Wando
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Taką dużą daturę dostałam od znajomej ,zmęczonej już
pracochłonną pielęgnacją.
Tak tą daturę /bardzo starą zresztą / przycieła poprzednia jej
właścicielka - myślisz ,że jest za długa ?
Przycinać ją bardziej na zimę ?
Pozdrawiam daturowiczów Gosia
Pozdrawiam Wanda