Zależy jak były wysiewane. Jeśli były podkiełkowane, to można z powodzeniem przenieść je pojedynczo do palety i nie pikować. Jeśli były wysiane rzutowo ,to nie obejdzie się bez pikowania.rozmalinka pisze:Czy siewki papryki należy przepikować ?
Papryka do gruntu. Część 5
Re: Papryka do gruntu. Część 5
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w środę wieczorem wrzuciłem nasiona papryk Robertina, Oda i Sweet Orange na spodek i zalałem wodą z dodatkiem 3-4 kropli wody utlenionej w celu ich namoczenia. Wczoraj (czwartek) wieczorem przełożyłem na wacik i do akwarium 25 litrowego pod żarówkę. Dzisiaj już mam parę kiełków .
Pozdrawiam Paweł
Moje papryki na wacikach puściły kiełki, stoją na ręczniku na parapecie, jeszcze jedna odmiana tylko się opóźnia, ale jutro jest dobry dzień na siew i sadzenie roślin owocowych wg kalendarza księżycowego więc im nie odpuszczę, trzeba zasiać
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pawelp1320
Ta woda utleniona to w jakim celu ? Napowietrzenia?
Ta woda utleniona to w jakim celu ? Napowietrzenia?
Natlenienia.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Fakt. Istotna różnica .
Czy papryka słodka Palermo może być do gruntu .Ma ktoś doświadczenie z jej uprawą (do jakiej wysokości krzak urośnie)?
- martusia810
- 50p
- Od: 23 sie 2011, o 22:02
Ja wydłubałam kilka nasionek ze sklepowej palermo, ładnie powschodziły i mam nadzieję, że będzie równie pyszna jak ta kupiona. W smaku jest przepyszna, słodziutka i soczysta.
Podsuszyłaś nasionka czy takie świeże posiałaś.Też mi smakują ''sklepowe'' i korci mnie ,żeby posiać swoje
- martusia810
- 50p
- Od: 23 sie 2011, o 22:02
Nasiona podsuszyłam i gdzieś po tygodniu wysiałam i wykiełkowały najszybciej ze wszystkich papryk.
W tamtym roku też wydłubałam nasionka ze sklepowej papryki, takiej dużej i owocowała bardzo obficie.
W tamtym roku też wydłubałam nasionka ze sklepowej papryki, takiej dużej i owocowała bardzo obficie.
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Właśnie położyłam moje papryczki pod wacikową kołderką na cieplutki kaloryfer
Mam nadzieję, że coś wykiełkuje (pierwszy raz sadzę paprykę)...
Mam nadzieję, że coś wykiełkuje (pierwszy raz sadzę paprykę)...
ja jeszcze nie posiałam i właśnie się zastanawiam, co mnie powstrzymuje? Przecież to tylko mokry wacik i rzucić nasionka :] to będzie mój pierwszy raz z papryką
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Akcja wacikowa trwa, je jednak wolę bezpośrednio do ziemi i do piekarnika z włączonym oświetleniem. Temperatura stabilna ok. 26st. Wszystko wschodzi błyskawicznie.