CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Post »

Po pierwsze chore rośliny zarażają te zdrowe więc trzeba by je odseparować.
Po drugie warunki uprawy, czyli za mało słonka, za dużo wilgoci w powietrzu. To standardowa przyczyna infekcji grzybowych.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
x0Rysiu0x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2014, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ponownie proszę o pomoc, na 2 moich roślinkach rozprzestrzenia się jakieś choróbsko, pryskałem previcurem, jednak brak jakiejkolwiek reakcji. Czy ktoś się z czymś takim spotkał ? Czy ten nalot można zetrzeć rozcieńczonym denaturatem, czy to raczej jeszcze bardziej zaszkodzi kaktusom( chociaż temu kulistemu chyba bardziej nie da się zaszkodzić ;:174 , o ile można go odratować)? Rośliny były od ponad miesiąca niepodlewane dopiero jak popadało dostały w końcu wody, stoją w oszklonym balkonie. Nalot pojawił się pierw na tym kulistym i powoli się rozprzestrzeniał, aą pokrył cala roślinkę, myślałem że dam rade to zwalczyć, jednak grubo się pomyliłem, mam nadzieję, że tego drugiego chociaż odratuje z waszą pomocą. Planuję jeszcze pryskać topsinem, chyba że ktoś bardziej doświadczony może powiedzieć, co z tym nalotem można zrobić, żeby się go pozbyć. Na innych kaktusach nie zauważyłem tego nalotu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wygląda to na atak przędziorka. Kup odpowiednią chemię i spryskaj nią rośliny. Plamy już nie zejdą. Nowe przyrosty powinny być już ok.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też mi się wydaje,że to przędziorek. Dla porównania pokazuję moją koryfantę, którą przędziorki objadły pod osłoną "waty".Obrazek
x0Rysiu0x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2014, o 18:42

Post »

Dziękuję za odpowiedzi i zdjęcie porównawcze. Co do chemii to tak się składa, że teraz jak zaczęło padać to podlewałem w weekend wszystkie rośliny z dodatkiem BI 58 400 EC. Z jednej strony już wyraźnie potrzebowały wody, więc wciągnęły też trutkę na robale :twisted: , z drugiej pryskałem już zapobiegawczo przed zimowaniem. Dla pewności powtórzę przy następnym podlewaniu z połową dawki preparatu.
smilena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 wrz 2015, o 08:55

Post »

Witam wszystkim, mam nadzieję, że mi pomożecie. Nie jestem znawcą kaktusów, a sama dostałam je w prezencie. Zobaczcie fotki. Jeden z nich robi się żółty, czy to oznaka, że schnie ?
Obrazek

Obrazek

Drugi kaktus też nie wygląda najlepiej..

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Wydaję mi się, że to przebarwienia od słońca, stoją na południowym stanowisku, albo tam gdzie operuje słońce przez dłuższy czas?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
smilena
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 wrz 2015, o 08:55

Post »

Tak właśnie stoją na oknie i z tej strony najczęściej jest słońce, więc mam je przestawić gdzieś w bardziej zacienione miejsce?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W żadnym wypadku nie przestawiaj w cieniste stanowisko. Kaktusy lubią słońce, tylko trzeba do niego stopniowo przyzwyczaić. Pewnie stały przez dłuższy czas w sklepie bez dostępu do promieni słonecznych i wystawione od razu na słońce tak zareagowały. Co do czerwienienia cierni jest to normalne zjawisko i tu nie ma się czym przejmować.
Przez kilka następnych dni, a nawet do dwóch tygodni w godzinach południowych osłaniaj kaktusy od słońca np bibułą i stopniowo zwiększaj dawkę słońca. Po okresie dwóch tygodni, możesz całkowicie wystawić na słońce.
Polecam przy okazji poczytać ten wątek:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=71932 . Dowiesz z niego podstaw pielęgnacji tych roślin.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Spider-Chrum
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2015, o 14:22

Post »

Witam

Wybaczcie że powielam ten post, ale poprzednim razem chyba umieściłam go w złym miejscu i nie doczekałam się odpowiedzi, jeśli moderator uzna za stosowne go usunąć to zrozumiem:)

chociaż czytelniczką forum jestem już od jakiegoś czasu to jednak jest to mój pierwszy post więc jeśli powinnam go umieścić w innym temacie to wybaczcie proszę...
Swoją przygodę z Epiphyllum zaczęłam zaledwie pół roku temu więc jestem jeszcze "zielona". Ostatnio zauważyłam że na pędach u mojego E. chrysocardium pojawiły się plamy, w środku ciemne i wklęsłe (jakby obumarła tkanka), brzegiem lekko prześwitujące, jasne i wypukłe (poniżej fotki). Przebrnęłam przez trochę informacji o chorobach roślin i zastanawiam się czy to nie jakiś grzyb? Wolałabym nie obcinać zainfekowanego pędu, wszystkie moje epi to jeszcze sadzonki i nawet utrata jednego pędu będzie znacząca... ;:174 Bardzo proszę o poradę co to może być za choróbsko i jak je zwalczyć zanim zaatakuje pozostałe roślinki...

Pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/zdjecie/bc620305b5ab365c

http://www.fotosik.pl/zdjecie/2d900b91395dbb11

http://www.fotosik.pl/zdjecie/1a25faa97849ce63
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj.

To jest najprawdopodobniej efekt przelania skutkiem czego wdała się infekcja grzybicza. Miałem identyczne objawy na tej samej odmianie epiphyllum.
W jakiej rośnie ziemi? Powinno rosnąć w ziemi do sukulentów wymieszanej z gruboziarnistym piaskiem i być podlewane wtedy, gdy przeschnie jej wierzchnia warstwa.
Popryskaj preparatem grzybobójczym, np. Previcurem, powtórz po tygodniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
tom_ek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy dobrze kombinuję, że jaśniejsze plamki na żebrach tej L. ferox to skutek poparzenia?

Obrazek

Obrazek

http://images66.fotosik.pl/1215/db3f5167357ce252.jpg
Ostatni obrazek jest za duży dlatego zamieniłem go na link.
Tomek/blabla
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To jest niegroźne przypalenie słonkiem.
Pozdrowienia, Tomek