Jakaranda

Rośliny doniczkowe
Saththa
50p
50p
Od: 21 sty 2014, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakaranda

Post »

Witam ponownie :)

Postanowiłam uskutecznić małą aktualizację:)

3 tygodnie i 1 dzień później Jakaranda ma już 43 cm, wypuściła nowe pary liści a odległości pomiędzy kolejnymi parami to ok 6 i 7 cm ;:65 Szaleje rzekłabym i rośnie w oczach :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W takich warunkach jakie jej stworzyłaś nie ma wyboru! ;:138 :D
Saththa
50p
50p

Post »

Starałam się jak mogłam :oops:
Saththa
50p
50p

Post »

Równo miesiąc po moim pierwszym wpisie zmierzyłam dziś ponownie skubaną rosnącą jak wariat roślinkę moją :)

47 cm... przez miesiąc praktycznie 15 cm przyrostu (nie mierzę wysokości liści tylko "pnia") Rośnie jak szalona zaraz przestanie mi się mieścić pod lampą :shock:

Wypuszcza nowe pary liści jednocześnie pozbywając się tych najniżej położonych. A teraz własnie jakoś oklapła, rano jak ją spryskiwałam była taka wyprostowała teraz końcówki liści sie trochę pozwijały. Nie wiem dlaczego może przez to ze temperatura w sypialni spadła ;:222
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Moja goła, do tej pory stojąca w domu jakaranda dostała nowe listki, ma mało światła więc czekam na słoneczne dni.

Obrazek

Druga o której nie wspominałem stała cały czas w garażu, miała najniższą temperaturę w granicach zera, minus trzy stopnie.
Mam nadzieję, że przezimowała dobrze, musiałem skrócić jej główny przewodnik (80 cm)

Obrazek

Po przycięciu wygląda tak i mam nadzieję na nowe przyrosty.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Saththa
50p
50p

Post »

Wow ;:oj

Niesamowicie wygląda tak poprowadzona jakaranda. Jestem pod wielkim wrażeniem. Trzeba mieć niesamowicie jak dla mnie rozwinięty zmysł "widzenia przestrzennego" aby umieć tak poprowadzić roślinę. I samozaparcia. I cierpliwości ;:138 ;:138

Jak to się stało, ze tej w garażu tak mocno urósł główny przewodnik? to w czasie zimowania, czy zostawiony wcześniej był po prostu?
Saththa
50p
50p

Post »

Tak podpytam bo latam z doniczkami z domu na taras jak powalona...

Czy moze ktoś już tak na stałe wyniósł jakarande na dwór? I jej nie rusza czy deszcz cy słońce?
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje maluchy,siewki z ub roku stoją już od miesiąca na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moja też od bardzo dawna stoi już w ogrodzie .
Nawet nie pamiętam dokładnioe kiedy ją tam wystawiłam, ale z pewnością był to kwiecień.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Saththa

Główny przewodnik urósł w poprzednim sezonie ale nie miałem czasu go wcześniej przyciąć zresztą termin wiosenny jest dobry na przycinanie.
Przy okazji pokazuję roślinę w obecnym stanie, stoi w szklarni dlatego ma wodę "pod ręką"

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Saththa
50p
50p

Post »

lucy23-61 KaRo, bardzo Wam dziękuję za odpowiedź... przestanę biegać w te i we wte z doniczkami :heja

Jerzyk - wygląda pięknie :) jak mini drzewo;)
Saththa
50p
50p

Post »

Ostatnio podjełam "Męską" decyzje i wywaliłam roślinki z sypialni już na dwór... bo ganiałam jak opętana z domu na taras z "tropikalnymi" coby nie zmokły, nie wiało za mocno itd... ;:224

I przy okazji przesadziłam Jakarande do większej doniczki w końcu.

Rośnie wciąz tylko znowu drastycznie zmalała odległośc pomiędzy kolejnymi parami nowych liści.

Jak sobie pomyślę, ze w zeszłym roku miała niecałe 10 cm to jestem w szoku jaka już jest duża...
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To,że zmalała odległość między pietrami liści to normalne.Roślina ma więcej światła i dlatego "skraca' te odległości.Zimą, kiedy jest mniejsze natężenie światła, zielone lubią się wyciągać i ta odległość jest znacznie większa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”