Jakaranda
Re: Jakaranda
Witam ponownie
Postanowiłam uskutecznić małą aktualizację:)
3 tygodnie i 1 dzień później Jakaranda ma już 43 cm, wypuściła nowe pary liści a odległości pomiędzy kolejnymi parami to ok 6 i 7 cm Szaleje rzekłabym i rośnie w oczach
Postanowiłam uskutecznić małą aktualizację:)
3 tygodnie i 1 dzień później Jakaranda ma już 43 cm, wypuściła nowe pary liści a odległości pomiędzy kolejnymi parami to ok 6 i 7 cm Szaleje rzekłabym i rośnie w oczach
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W takich warunkach jakie jej stworzyłaś nie ma wyboru!
Starałam się jak mogłam
Równo miesiąc po moim pierwszym wpisie zmierzyłam dziś ponownie skubaną rosnącą jak wariat roślinkę moją
47 cm... przez miesiąc praktycznie 15 cm przyrostu (nie mierzę wysokości liści tylko "pnia") Rośnie jak szalona zaraz przestanie mi się mieścić pod lampą
Wypuszcza nowe pary liści jednocześnie pozbywając się tych najniżej położonych. A teraz własnie jakoś oklapła, rano jak ją spryskiwałam była taka wyprostowała teraz końcówki liści sie trochę pozwijały. Nie wiem dlaczego może przez to ze temperatura w sypialni spadła
47 cm... przez miesiąc praktycznie 15 cm przyrostu (nie mierzę wysokości liści tylko "pnia") Rośnie jak szalona zaraz przestanie mi się mieścić pod lampą
Wypuszcza nowe pary liści jednocześnie pozbywając się tych najniżej położonych. A teraz własnie jakoś oklapła, rano jak ją spryskiwałam była taka wyprostowała teraz końcówki liści sie trochę pozwijały. Nie wiem dlaczego może przez to ze temperatura w sypialni spadła
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Moja goła, do tej pory stojąca w domu jakaranda dostała nowe listki, ma mało światła więc czekam na słoneczne dni.
Druga o której nie wspominałem stała cały czas w garażu, miała najniższą temperaturę w granicach zera, minus trzy stopnie.
Mam nadzieję, że przezimowała dobrze, musiałem skrócić jej główny przewodnik (80 cm)
Po przycięciu wygląda tak i mam nadzieję na nowe przyrosty.
Druga o której nie wspominałem stała cały czas w garażu, miała najniższą temperaturę w granicach zera, minus trzy stopnie.
Mam nadzieję, że przezimowała dobrze, musiałem skrócić jej główny przewodnik (80 cm)
Po przycięciu wygląda tak i mam nadzieję na nowe przyrosty.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
Wow
Niesamowicie wygląda tak poprowadzona jakaranda. Jestem pod wielkim wrażeniem. Trzeba mieć niesamowicie jak dla mnie rozwinięty zmysł "widzenia przestrzennego" aby umieć tak poprowadzić roślinę. I samozaparcia. I cierpliwości
Jak to się stało, ze tej w garażu tak mocno urósł główny przewodnik? to w czasie zimowania, czy zostawiony wcześniej był po prostu?
Niesamowicie wygląda tak poprowadzona jakaranda. Jestem pod wielkim wrażeniem. Trzeba mieć niesamowicie jak dla mnie rozwinięty zmysł "widzenia przestrzennego" aby umieć tak poprowadzić roślinę. I samozaparcia. I cierpliwości
Jak to się stało, ze tej w garażu tak mocno urósł główny przewodnik? to w czasie zimowania, czy zostawiony wcześniej był po prostu?
Tak podpytam bo latam z doniczkami z domu na taras jak powalona...
Czy moze ktoś już tak na stałe wyniósł jakarande na dwór? I jej nie rusza czy deszcz cy słońce?
Czy moze ktoś już tak na stałe wyniósł jakarande na dwór? I jej nie rusza czy deszcz cy słońce?
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje maluchy,siewki z ub roku stoją już od miesiąca na zewnątrz.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Moja też od bardzo dawna stoi już w ogrodzie .
Nawet nie pamiętam dokładnioe kiedy ją tam wystawiłam, ale z pewnością był to kwiecień.
Nawet nie pamiętam dokładnioe kiedy ją tam wystawiłam, ale z pewnością był to kwiecień.
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Saththa
Główny przewodnik urósł w poprzednim sezonie ale nie miałem czasu go wcześniej przyciąć zresztą termin wiosenny jest dobry na przycinanie.
Przy okazji pokazuję roślinę w obecnym stanie, stoi w szklarni dlatego ma wodę "pod ręką"
Główny przewodnik urósł w poprzednim sezonie ale nie miałem czasu go wcześniej przyciąć zresztą termin wiosenny jest dobry na przycinanie.
Przy okazji pokazuję roślinę w obecnym stanie, stoi w szklarni dlatego ma wodę "pod ręką"
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
lucy23-61 KaRo, bardzo Wam dziękuję za odpowiedź... przestanę biegać w te i we wte z doniczkami
Jerzyk - wygląda pięknie jak mini drzewo;)
Jerzyk - wygląda pięknie jak mini drzewo;)
Ostatnio podjełam "Męską" decyzje i wywaliłam roślinki z sypialni już na dwór... bo ganiałam jak opętana z domu na taras z "tropikalnymi" coby nie zmokły, nie wiało za mocno itd...
I przy okazji przesadziłam Jakarande do większej doniczki w końcu.
Rośnie wciąz tylko znowu drastycznie zmalała odległośc pomiędzy kolejnymi parami nowych liści.
Jak sobie pomyślę, ze w zeszłym roku miała niecałe 10 cm to jestem w szoku jaka już jest duża...
I przy okazji przesadziłam Jakarande do większej doniczki w końcu.
Rośnie wciąz tylko znowu drastycznie zmalała odległośc pomiędzy kolejnymi parami nowych liści.
Jak sobie pomyślę, ze w zeszłym roku miała niecałe 10 cm to jestem w szoku jaka już jest duża...
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To,że zmalała odległość między pietrami liści to normalne.Roślina ma więcej światła i dlatego "skraca' te odległości.Zimą, kiedy jest mniejsze natężenie światła, zielone lubią się wyciągać i ta odległość jest znacznie większa.