Kompozycje kwiatowe, suche bukiety...
- ingga
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kompozycje kwiatowe, suche bukiety...
Słodziutki ten bukiecik
EWELINA
Niesamowite.........................Boże . Ale z zawodu jesteś ogrodnikiem, florystą a moze masz kwiaciarnie , brak słów podziwu.
Zeby nie popaść w depresję pociszam się ja jest instalatorem
Niesamowite.........................Boże . Ale z zawodu jesteś ogrodnikiem, florystą a moze masz kwiaciarnie , brak słów podziwu.
Zeby nie popaść w depresję pociszam się ja jest instalatorem
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z zawodu nie jestem : florystą ani ogrodnikiem , nie mam też kwiaciarni ... Ale tak czuję , że w poprzednim życiu byłam zarówno ogrodnikiem jak i florystą , a na dodatek miałam sieć kwiaciarniMalSta pisze:EWELINA
Niesamowite..............Boże . Ale z zawodu jesteś ogrodnikiem, florystą a moze masz kwiaciarnie , brak słów podziwu
Tu zdjęcia prostego, wyrazistego bukietu późnego lata czyli SŁONECZNIKI:
I jesienna dekoracja z WRZOSÓW i ozdobnych miniaturowych DYNIEK :
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Dla mnie to nie zwiastun nieszczęść lecz... zwiastun nadchodzącej jesieni jesieni.Katarzynka pisze:Ewelinko cudne wrzosy, ja kiedyś słyszałam , że wrzosów do domu się nie przynosi bo to zwastun nieszczęść, zapewne zabobon ale ja jednak nie mam odwagi.
Wrzos (Calluna vulgaris) od dawna szeroko był wykorzystywany w lecznictwie ludowym, miał też szerokie zastosowanie praktyczne. Dziś mało kto o tym wie ,ale z powodzeniem robiono z niego miotły. Od tego też pochodzi jego nazwa Calluna co dosłownie znaczy ?zamiatać?, ?sprzątać?. W Szkocji kryto nimi dachy i wypychano sienniki ,a kwiaty wykorzystywano do farbowania wełny. Z wrzosów wyrabiano też piwo. Na przestrzeni wieków imały się tej rośliny rożne legendy i przesądy ,np. sądzono, że na wrzosowiskach swoje sabaty mają wiedźmy albo, że odczynianie czarów przy użyciu wrzosu może wywołać deszcz.
Czasem mam w sobie coś z wiedźmy , więc ... nie mam żadnych uprzedzeń do tej prześlicznej krzewinki .
W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno kwiaty jak i ziele wrzosu czyli wszystko to co rośnie nad ziemią. Jego ziele zawiera między innymi kwasy organiczne, śluzy, garbniki i arbutynę.
Jest rośliną miododajną ,a miód wrzosowy poleca się przy takich schorzeniach jak: choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelit, biegunki. Wrzos jest też składnikiem wielu mieszanek ziołowych, które wykorzystywane są w reumatyzmie, kaszlu, skórnych wypryskach, zwolnionej przemianie materii, biegunkach, nieżytach przewodu pokarmowego, nerwicy żołądka i bezsenności.
I pięknie wyględa w jesiennych bukietach , kompozycjach, na ogrodowych rabatach , w lesie...
ciekawe połączenie delikatnej zieleni z niebieskim
Jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach... A ty takim szczegółem wyczarowałaś piękny klimat u siebie w domu i u nas na forum
- magdalen
- 200p
- Od: 26 cze 2010, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uwielbiam ten wątek i Wasze kompozycje, ja również lubię mieć w domu sezonowe kompozycje z kwiatów. Zawsze szkoda mi ścinać kwiaty z ogrodu więc do wazonu trafiają tylko te których mam dużo lub tak jak w zeszłym roku pogoda nie sprzyja na podziwianie ich na zewnątrz (ciągły deszcz). Nie mam się czym pochwalić ale znalazłam kilka zdjęć coby wątek się rozwijał.
Pozdrawiam Magda
Śliczne!!! Szczególnie podoba mi się ta kompozycja ze storczykiem
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Wątek "umarł" dawno temu... Może go reaktywujemy ?
Ja jestem za pokażcie te swoje cudeńka
Przejrzałam cały wątek i to co pokazujecie jest piękne , ja nie mam takich zdolności.
Dziś podpatrzyłam w sieci i spróbowałam swoich sił , wyszło mi coś takiego na stół
Przejrzałam cały wątek i to co pokazujecie jest piękne , ja nie mam takich zdolności.
Dziś podpatrzyłam w sieci i spróbowałam swoich sił , wyszło mi coś takiego na stół
Pozdrawiam. Ewa