Świąteczne drzewko/Choinka w doniczce
Re: Czy choinka po świętach może się przyjąć do ogrodu?
Ja swoją dzisiaj wsadziłam prosto do ogrodu, jest tak ciepło, że chyba nie trzeba trzymać w garażu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Potrzebuję pomocy i porady. Sąsiadka na Święta kupiła sobie bardzo ładny świerczek w doniczce. Ma trochę ponad metra wysokości i jest gęsta. Po Świętach wystawiła go na klatkę schodową. Ponieważ nie ma co z nim zrobić zamierzała wystawić pod śmietnikiem. Chcę ten świerczek posadzić na leśnej działce, ale jest problem. Drzewko puściło młode pędy. Bardzo proszę o radę co zrobić? Jak z drzewkiem postępować, żeby świerczek mógł pożyć jeszcze długie lata i cieszyć swoim widokiem
- jacek1978
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 sty 2012, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świerk był ustawiony w ciepłym miejscu dlatego ruszyła jego wegetacja.Teraz pasowałoby przenieść go w chłodniejsze miejsce ale absolutnie nie na zewnątrz.Na wiosnę natomiast będzie go można śmiało posadzić w ogrodzie.
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Wstawić do miejsca gdzie temperatura będzie się utrzymywać trochę powyżej zera. Z pewnością roślinka będzie chorować, skoro rozpoczęła już wegetację (szkodniki).
Zastanawiam się czy sporadyczne zraszanie roślinki pozwoliło by jej w miare ładnie przetrwać do wiosny?
Zastanawiam się czy sporadyczne zraszanie roślinki pozwoliło by jej w miare ładnie przetrwać do wiosny?
Dodatnia temperatura i utrzymanie prawidłowej wilgotności podłoża pozwoli choince przetrwać do wiosny.Później można roślinę wysadzić do gruntu.
Kontrolowanie, coby miała pić i będzie ok, byle jej teraz nie zmrozić
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak, ale nie wiem jak postępować, aby utrzymać tą prawidłową wilgotność. Jak podlewać. Z góry czy w podstawkę. Ile wody i jak często.rentgen pisze:Dodatnia temperatura i utrzymanie prawidłowej wilgotności podłoża pozwoli choince przetrwać do wiosny.Później można roślinę wysadzić do gruntu.
Planuję jak przyjdzie odwilż przewieźć ją na działkę i powierzyć opiece męża. Postawić ja w pokoju, przy przykręconym kaloryferze. Problem ze światłem. Jest tam jedno okno i przy nim stoi już w oczekiwaniu na wiosnę duży kwiat. Choinka będzie więc miała światło w jakiś sposób ograniczone.
Wszelkie porady, instruktaż są bardzo potrzebne.
Świerk powinien mieć stale wilgotne podłoże.Sposób podlewania nie powinien mieć większego znaczenia.Tyle tylko,że lejąc wodę w podstawkę zorientujesz się jak szybko i ile drzewko wypije.
Z ograniczoną ilością światła też sobie poradzi.
Pozdrawiam.
Z ograniczoną ilością światła też sobie poradzi.
Pozdrawiam.
Świerk 'choinkowy' - nowe pędy, co myślicie?
Na Święta BN kupiliśmy choinkę w doniczce. Świerk. Ponoć bez korzeni. Po ponad miesiącu stania w mieszkaniu nieopodal okna i systematycznego podlewania świerk puścił na całej swojej powierzchni młode zielone łodyżki, pędy. Jest cały usiany jasnozielonym igliwiem. Jednocześnie prawie w ogóle się nie osypał.
Jak to wykorzystać, co zrobić z choinką? Wystawić na balkon (mrozy), zostawić w mieszkaniu, wystawić na klatkę (chłodniej, ale brak siarczystych mrozów)? Co dalej - zasadzić na podwórku, jest sens, czy świerk ma szansę się przyjąć? Proszę o rady.
Jak to wykorzystać, co zrobić z choinką? Wystawić na balkon (mrozy), zostawić w mieszkaniu, wystawić na klatkę (chłodniej, ale brak siarczystych mrozów)? Co dalej - zasadzić na podwórku, jest sens, czy świerk ma szansę się przyjąć? Proszę o rady.
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
Re: Świerk 'choinkowy' - nowe pędy, co myślicie?
skoro puścił nowe igły to chyba się ukorzenił. Spróbuj lekko odgarnąć ziemie przy pnaku i zobacz czy korzonki są. Zime chyba lepiej jak by spedził z dala od panujących teraz mrozów
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
Ja też mam w domu świerka, który wypuścił nowe pędy. Zamierzam trzymać go w domu do czasu aż warunki na naszej planecie będą sprzyjały życiu ;) Ponoć powinno się takiego przenieść w miejsce chłodne i jasne, niestety ja nie dysponuję takowym więc świerk w doniczce zdobi moje mieszkanie.
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miałam dwa takie przypadki. Za pierwszym razem świerk został w mieszkaniu i do pewnego momentu pięknie wypuszczał, a potem nagle wszystko uschło - okazało się, że nie wiadomo skąd dopadły go przędziorki i zniszczyły wszystkie młode przyrosty. W drugim przypadku świerk stał w jasnym i chłodnym korytarzu i wyglądał całkiem obiecująco. Jednak po wkopaniu do ziemi nie przyjął się i padł.
Myślę, że trzeba je dokładnie obserwować i ewentualnie działać, kiedy zacznie się coś złego dziać. Ja nie miałam żadnego doświadczenia i być może w którymś momencie mogłam zrobić coś, żeby im pomóc, ale nawet nie wiedziałam, co.
Myślę, że trzeba je dokładnie obserwować i ewentualnie działać, kiedy zacznie się coś złego dziać. Ja nie miałam żadnego doświadczenia i być może w którymś momencie mogłam zrobić coś, żeby im pomóc, ale nawet nie wiedziałam, co.
Moja choinka dziś powędrowała na swoje miejsce w ogródku twardzielka!