Sezon 2016 - rozpoczęty
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sezon 2016 - rozpoczęty
Pozdrawiam Ela
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elizo 52, Twój NN to M-me Julia Correvon, zresztą NN Nemezji na poprzedniej stronie chyba też
A wiem, bo mnie z moim Jurek uświadomił w wątku identyfikacyjnym ( http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p5594442 )
A wiem, bo mnie z moim Jurek uświadomił w wątku identyfikacyjnym ( http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p5594442 )
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Aniu dziękuję w tym roku 02.06. posadziłam powojnik o takiej właśnie nazwie Mm Julia Corevvon, zaczyna puszczać pąki. Jak zakwitnie to wtedy porównam, który jest który
Pozdrawiam Ela
U mnie zaczyna Duchess of Albany - startuje z gruntu i pewnie ma już ze 2 metry (barierka skończyła się na 1,5 m....) - będzie przesadzanie, tylko nie wiem czy lepiej na jesieni czy poczekać do wiosny.
Niobe w pełnym rozkwicie i Pafar - niestety pustaczek, bo startował z gruntu.
Paul Farges cały w pąkach - tylko czemu uparciuch nie chce rosnąć do góry i rozrasta się na boki? Za to Star of India skoczył na ponad 2 metry i zakwitł sobie na szczycie.
Tegoroczny Tentel jest cały zsypany pąkami. Za to zamiast Chalcedony chyba dostałam Sen-no-Kaze.
Niobe w pełnym rozkwicie i Pafar - niestety pustaczek, bo startował z gruntu.
Paul Farges cały w pąkach - tylko czemu uparciuch nie chce rosnąć do góry i rozrasta się na boki? Za to Star of India skoczył na ponad 2 metry i zakwitł sobie na szczycie.
Tegoroczny Tentel jest cały zsypany pąkami. Za to zamiast Chalcedony chyba dostałam Sen-no-Kaze.
Pięknia, po prostu cudnie wygląda tu OmoshiroJurek pisze:Omoshiro:
Mam pytanie, co zimą z powojnikiem sadzonym w donicy?
- Ann_85
- 1000p
Tak, też mnie to zastanawia... Mój Marjorie nie przeżył w skrzyni z pergolą, wstawiłam go do drewutni, tam było zacisznie, ale przez całą zimę go nie podlewałam, więc tak myslę, że może wcale nie zmarzł tylko zsechłDesire85 pisze: Mam pytanie, co zimą z powojnikiem sadzonym w donicy?
No i właściwie nie wiem jak przezimować pojemnikowego clematisa
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Wstawić do nieogrzewanego pomieszczenia. Jak spadnie pierwszy śnieg to przysypac ziemię śniegiem, później jak już przyjdą większe mrozy do każdej donicy włożyć parę kawałków grubego lodu. Uzupełnić 2-3 razy w ciągu zimy.
Lód stabilizuje temperaturę wokół rośliny i powoli się topiąc regularnie nawilża ziemię w donicy. Ja w przypadku śniegu się nie przejmuje i wrzucam jak leci, ale z lodem staram się aby nie dotykał pędów i rozkladam po bokach, na obwodzie donicy. W tym roku przeszukałem tak z 15 powojników w 8 pojemnikach
Marjorie to powojnik górski - więc uprawa w Polsce stwarza olbrzymie problemy:
* jest bardzo podatny na przemarzanie, w/g moich obserwacji kluczowa jest temperatura korzeni, więc tylko sadzenie przy ogrzewanym budynku (najlepiej przy piwnicy) w zacisznym miejscu da mu szansę na przeżycie ostrzejszej zimy
* nie bardzo da się go zimować w pojemniku.. to powojniki dorastające do 6m - 10m (czasami i 12m)... co oznacza olbrzymie korzenie i podejrzewam, bardzo słabe efekty przy sadzeniu w donicach.
Lód stabilizuje temperaturę wokół rośliny i powoli się topiąc regularnie nawilża ziemię w donicy. Ja w przypadku śniegu się nie przejmuje i wrzucam jak leci, ale z lodem staram się aby nie dotykał pędów i rozkladam po bokach, na obwodzie donicy. W tym roku przeszukałem tak z 15 powojników w 8 pojemnikach
Marjorie to powojnik górski - więc uprawa w Polsce stwarza olbrzymie problemy:
* jest bardzo podatny na przemarzanie, w/g moich obserwacji kluczowa jest temperatura korzeni, więc tylko sadzenie przy ogrzewanym budynku (najlepiej przy piwnicy) w zacisznym miejscu da mu szansę na przeżycie ostrzejszej zimy
* nie bardzo da się go zimować w pojemniku.. to powojniki dorastające do 6m - 10m (czasami i 12m)... co oznacza olbrzymie korzenie i podejrzewam, bardzo słabe efekty przy sadzeniu w donicach.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Przedstawiam moje powojniki:
Comtese de Bouchaud
Julia Correvone
Pafar
Kaen
Chalcedony
Kiri te Kanawa
Solina
Na razie tyle
Comtese de Bouchaud
Julia Correvone
Pafar
Kaen
Chalcedony
Kiri te Kanawa
Solina
Na razie tyle
Pozdrawiam Artur
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Ann_85
- 1000p
Wow, piękne
Kiri te kanawa, Chalcedony, Kaen i Proteus mają świetny pełny kształt, a Little marmaid niespotykany u clematisow łososiowy kolor (przynajmniej na moim ekranie ).
A średnica kwiatów u B. Bride wymiata
Kiri te kanawa, Chalcedony, Kaen i Proteus mają świetny pełny kształt, a Little marmaid niespotykany u clematisow łososiowy kolor (przynajmniej na moim ekranie ).
A średnica kwiatów u B. Bride wymiata
- Ann_85
- 1000p
Pomysłowa pergola Desire Jak scaliłaś te gałęzie w całość?