Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa cz.2
Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa cz.2
Dla mnie nie ma znaczenia pochodzenie rozsady. Czy to własna ,czy kupna podobnie rośnie jak jej się zapewni dobre warunki. Mi się sprawdza sadzenie selera oraz innych żarłocznych warzyw w jednym lub max dwóch rzędach obok siebie.I seler w rzędzie chyba lubi też swobodę, ja sadzę co 30 cm. Dobrym sąsiedztwem są ogórki, posadzone ok. 1 metr od rzędu z selerami. Ogórki sadzę z rozsady, więc przygotowanie stanowiska i sadzenie przypada w podobnym czasie. Dodam jeszcze,że z drugiej strony ogórków sadzę kapustę. Stosuję taki schemat od kilku lat i naprawdę jestem zadowolona, polecam spróbować.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja może faktycznie zrobiłem błąd w sadzeniu selera w kwadracie. W kolejnyn sezonie pomyśle o dwóch rzędach na mijanke.
Patrząc na Wasze warzywniaki , mój to okruszek . Z braku miejsca a z ogromu chciejstw , co roku upchany na maxa , rządek na rządku . Jedyne co to selery i pory sadzę w dużych odstępach w rządkach na przemian , po dwa rządki . Z tego co widzę , służy im ten luzik . Kolejny rok jedne i drugie rosły zdrowo i porosły na ładne okazy . Nie chce mi się bawić w robienie rozsady więc akuratnie w sadzonki tych dwóch warzyw w przyszłym sezonie tez zaopatrzę się na targu . Cebulę sadzę przy groszku i fasoli , tak jakoś wychodzi bo nie przykładam jakiejś szczególnej uwagi do konkretnych powiązań , kto z kim powinien a kto z kim nie .
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W kwadracie może rosnąć. Ja tak mam co roku i na zgrubienia nie narzekam. Przecież na plantacjach towarowych rosną tylko w kwadracie.
http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/13 ... _10753.jpg
http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/13 ... _10753.jpg
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Co roku sadzę selery w kwadracie i w rządku i te rosnące w rządku zawsze dwa razy większe były. Ale to głównie dlatego, że w kwadracie za bardzo je stłaczam.
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Pierwszy rok mam tak wielkie selery. To za sprawą deszczowego lata, wszak seler to roślina błotna, a do tego pod uprawę dałem dosłownie kilka taczek przekompostowanego obornika końskiego z pieczarkarni.
W 2017r. miałem trzy odmiany: Giant Prague, Maxim i jakiś z bazaru ( to te co urosły największe).
Maxim poszedł w piach i urósł wielkości dużych rzodkiewek
Selery dopiero wykopane 29 grudnia:
W 2017r. miałem trzy odmiany: Giant Prague, Maxim i jakiś z bazaru ( to te co urosły największe).
Maxim poszedł w piach i urósł wielkości dużych rzodkiewek
Selery dopiero wykopane 29 grudnia:
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pięknie selery! Moje nie urosły ładne, w dodatku jakaś mieszanka się znalazła korzeniowego z naciowym. W kolejnym sezonie planuje spróbować selera giant prague ale z oryginalnych nasion. Doświetliłem sporą część działki tej zimy, to mam nadzieje, że i większe plony będą. Czas pokaże.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Olbrzymy! Gratuluję! Miałam ta samą odmianę, ale u mnie znacznie słabiej urosły. Nie wiedziałam, jak długo mogę potrzymać je na grządce i tylko zielniku zostawiłam dwa na nać, ale ostatnio je obejrzałam i od października urosły nieznacznie.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Ja mam zamiar posiać seler na początku marca.Nasiona mam od poprzedniego roku, odmiana Talar.
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Ja siałem rok temu na przełomie lutego i marca. Ogólnie to chyba sobie daruję bo szkoda mi miejsca w growboxie. Planuje tylko jedną odmianę naciową bo na rynku trudno o rozsadę.
Marek
Marek
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
ABC wysiewu nasion selera. Po wysiewie nasion należy utrzymywać temperaturę ok. 25*C a po ukazaniu się siewek (przeważnie 10-14 dni) należy obniżyć temperaturę do 16-18*C w dzień i 12-14*C w nocy. Ja podkiełkowuję nasiona ale jeżeli ktoś pikuje siewki (faza rozwiniętych liścieni i pojawienie się pierwszego liścia) to przez pierwsze kilka dni po przepikowaniu należy podnieść temperaturę do ok. 20*C. Do podlewania zaleca się używać wodę o temperaturze 20-25*C.