Moje storczyki - Anna

Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje storczyki - Anna

Post »

Justynko mini maluszek ale jestem zadziwiona jego chęcią współpracy- przez 2 miesiące u mnie wypuścił 2 nowe zdrowe korzonki. :heja
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś smutny dzień, więc troche dla poprawienia nastroju kilka zdjęć :P
1. Mini Mark niestrudzony kwitnie i cieszy Obrazek
2. Dendrobium aggregatum w nowej większej doniczce, wykorzystałam moment wychodzenia nowej pseudobulwy , by zmienić doniczkę. Przy okazji zajrzałam w system korzeniowy - kłębowisko korzeni w środku Obrazek :heja
3. Masdevallia szaleje Obrazek i Obrazek ;:3
I na koniec nie storczyk ale kwiatek, którego uważałam za trudny do hodowli ale podjełam wyzwanie i zobaczcie sami Obrazek ;:11
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Aniu :) , bardzo dobry sposób na rozweselenie !
U mnie też szaro za oknem i zero ;:3
Porównuję sobie mojego MM z Twoim. Mój po przesadzeniu poszedł naprzód w liście, teraz rozrost korzonków,
a następne powinny być.... no, chyba wiesz co ??? ;:173

Dendrobium aggregatum po przesadzeniu, takie wypielęgnowane, pewnie też Ci ruszy :)

A co do Masdevallii, to prawdziwa z niej piękność. Cały urok tych storczyków pokazuje się zwłaszcza przy
obfitym kwitnieniu.
Moja Masdevallia zasługuje już na odpoczynek, bo zaczęła kwitnąć w lutym.
Niedawno przekwitło 6 ostatnich kwiatów i myślałam, że teraz odpocznie, a tu patrzę - 3 kolejne pączki
jednego dnia, a dziś już widzę razem 5. Niesamowity storczyk :!:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu ja często stosuje taki sposób na rozweselenie i poprawę nastroju, mam dość stresującą pracę więc ten sposób jest wyśmienity. :heja
Jeśli pojawiły się u MM nowe liście to czekamy na pędzik - życzę Ci by szybciutko się pojawił. Dla mnie to niezmordowany storczyk, kwitnie i przedłuża pędzik od kilku miesięcy. :D O dendrobium aggregatum wyczytałam co tylko znalazłam i będę postępowała tak by w przyszłym roku ujrzeć choć 1 - słownie jeden kwiatuszek. ;:77
Masdevallia mnie totalnie zaskakuje, jak zrobiło się chłodniej to ruszyła jak szalona. I Twoja też zamiast odpocząć pokazuje pąki. ;:87
Początek mojej przygody.
vitax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sie 2009, o 21:44

Post »

Sprawdziłam w google Masdevallie :shock: Niesamowita roślina :shock:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i znowu jesień, i znowu ruch w storczykach :wink: Szkoda tylko, że tak zimno, bo strach o pączki u niektórych okazów :roll:
Masdevallia super, niezawodnie kwitnie. Marzy mi się taka 'kaczuszka', przy najbliższej wystawie pewnie wyląduje u mnie na parapecie :lol:
Niestety, u mojej zdiagnozowałam przędziorki :x Dzisiaj zastosowałam oprysk Provado, za tydzień powtórzę.
Bardzo się o nią boję, szczególnie że to już zaawansowane stadium ataku szkodników :(
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu tak to już jest, trzeba uważać. Ja mam idące pędziki więc uważam, by nic im się nie stało. :) Z przędziorkami na pewno dasz radę. :P Tylko musisz zadbać o nią. Powodzenia
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja też jestem na etapie walki z przędziorkami. Wyczytałam, że przędziorki nie lubią wilgoci. I zaczęłam zamgławiać ze spryskiwacza moje storczyki, jest dużo lepiej. A raz mniej więcej w tygodniu środek owadobojczy i już jest lepiej :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Tak to prawda przędziorki nie znoszą wysokiej wilgotności, masz może nawilżacz powietrza taki zwykły na prąd ? też daje niezłe wyniki
AnnaL pisze:ziś smutny dzień, więc trochę dla poprawienia nastroju kilka zdjęć
naprawdę takie zdjęcia pomagają na jesienną chandrę :heja a twoje łosie rogi superowe :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vitax to prawda jest niesamowita, czekam jak rozwiną się wszystkie pączki a naliczyłam ich 6 to będzie widok :heja

justus27 i Celinko fajnie, że takie rzeczy wychodzą i piszemy na forum, bo wtedy łatwiej walczyć z różnymi dolegliwościami u naszych ulubieńców. :P

Celinko dziękuję :D Łosie rogi od dawna mnie zachwycały a dziś wiem, że nie są takie straszne. Podnoszą też wilgotność wokół storczyków. ;:3
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:o fajnie, że takie rzeczy wychodzą i piszemy na forum, bo wtedy łatwiej walczyć z różnymi dolegliwościami u naszych ulubieńców. :P
właśnie :) i to jest super nie trzeba czytać suchych faktów a czasem domowe sposoby są lepsze niż te zalecane :P
AnnaL pisze:Łosie rogi mnie od dawna mnie zachwycały a dziś wiem, że nie są takie straszne. Podnoszą też wilgotność wokół storczyków. ;:3
mnie też zachwycają :) ale w sklepie same "bidoczki" spotykałam strach było kupić bo na pewno by padły
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje łosie rogi kupiłam w kwiaciarni przy centrum handlowym za 35 zł. Były troche mało podlewane ale zaryzykowałam. Jak trafisz a chciałabyś je mieć zaryzykuj warto. :heja
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

No własnie daltego lubię to forum...Tyle cennych rad...
Niestety nie mam takowego nawilżacza, może w przyszłym roku kupię, jak kolekcja powiekszy się o te delikatniejsze storczyki. Pozostaje keramzyt z wodą, nawilżacze na kaloryferze i mokre ręczniki. :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justus ja mam nawilżacz a i tak wole pranko na kaloryfery układać bo wtedy masz 100% pary w ciągu paru chwil ;)
Aniu jak spotkam to na pewno się skuszę :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

AnnaL pisze: Neofinetie falcate- Obrazek :P
Aniu, ja bym się bała to maleństwo do ręki wziąć! Widziałam u Ciebie fotkę jak rośnie w zakrętce od aerozolu, ale nie myślałam, że jest tak małe!

Świetny jest Twój Mini Mark, chyba też się skuszę na takie cudo. A Łosie rogi marzą mi się od bardzo dawna, a jakoś taniej nigdy nie mogę trafić.

Przędziorki miałam na bluszczu, takim, Aniu, jak Ty masz. To było tak dawno temu, że chemii jeszcze nie znałam, a Mama podrzuciła mi pomysł z zamgławianiem. Bluszcz był więc co tydzień kąpany pod prysznicem i często zamgławiany. Przędziorki zniknęły :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”