A to moja Neofinetia falcata i Bulbophyllum lasiochilum w jednym wspólnym domku Tak wygląda wazonik od dołu, by miały większą wilgotność a tak od góry Mam nadzieję, że będą miały dobrze- wilgotność + niższa temperatura w okresie zimy.
Aniu Neofinetia falcata to jakiś Vandowaty storczyk? Bo taki podobny
Mnie żaden darczyńca nie chce niczym obdarować
Superaśne są te Twoje storczyki aż miło popatrzeć
AgatkoNeofinetia falcata jest z rodziny Vandowatych Życzę Ci z całego serca, by kiedyś taki darczyńca Cie obdarował wymarzonym storczykiem Dziękuję za miłe słowa o moich storczykach
Storczykowa jestem zaskoczona tym co napisałaś. Jutro mogę pokazać dla porównania zdjęcie Tolumni, bo dziś jest już za ciemno. W swojej kolekcji mam 2 Neofinetie falcate - może jutro pokaże obie razem
Aniu ktoś tutaj na forum wprawdzie mi obiecał pomarańczową Masdevallię ale za żadne skarby nie pamiętam kto hehe..
No to dobrze mi się wydawało ze jest z rodziny Vandowatych i czy one kwitną tylko na biało?
Agatko pomarańczową masdevallię powiadasz - no coś mi świta kto chyba ma taką na forum Jak sobie przypomnę rzeknę słówko.
Wiem , że jest kilka form Neofinetia falcata : 1 - kwitnie na biało, 2 - białe kwiatki z różowymi brzeżkami, 3 - w odcieniu delikatnym żółci. Moja jest chyba standardowa czyli powinna zakwitnąć na biało
AnnaL pisze:Storczykowa jestem zaskoczona tym co napisałaś. Jutro mogę pokazać dla porównania zdjęcie Tolumni, bo dziś jest już za ciemno. W swojej kolekcji mam 2 Neofinetie falcate - może jutro pokaże obie razem
Pokrojem strasznie przypomina Tolumnię, moja była bardzo podobna do tego storczyka co ty masz.
Dziewczęta dziękuję za pochwały już przekazałam jej osobiście. Zauważyłam ,że ładnie się rozrasta , ma dużo nowych przyrostów. Na wiosnę będzie jak krzak.