Wszystko o pomidorach cz. 14
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Azofoska w jakiej proporcji na konefke i jak często?
Używa ktoś gnojowka z pokrzyw, a jeśli tak to jakie proporcje?
Używa ktoś gnojowka z pokrzyw, a jeśli tak to jakie proporcje?
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie co jest nie tak z pomidorami , są jeszcze dość niskie, nie rosły w ogrzewanym tunelu,niektóre odmiany powinny być wysokie a już dostają kwiaty
może tak być??

Pomidory rzymskie
Kupiłem w markecie tackę pomidorów "rzymskich" (produkt hiszpański), rozkroiłem jeden z nich i wyjęte z niego pestki posadziłem w kubkach. Rosną dziś w mojej szklarence i różnią się między sobą liśćmi, pokrojem a nawet owocami - jedne są podłużne, a inne okrągłe. Jak to jest możliwe ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Re: Pomidory rzymskie
Zapewne była to odmiana heterozyjna czyli najprościej mówiąc krzyżówka dwóch odmian, która daje najlepsze cechy np w pierwszym pokoleniu(f1). A w kolejnym pokoleniu czyli wysiane z nasion z tych właśnie pomidoró daje już kombinacje rozszczepień.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mszyca....wszędobylska w tym roku.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Mospilan będzie dobry czy może podlać pomidory gnojówką z pokrzywy w tym przypadku?
A co ma nawożenie gnojówką do mszyc?
Agricolle wystarczy, po co truć się chemią, oprysk roztworem płynu do naczyń, i in.

Gnojówka z pokrzywy zabija mszyce, tylko nie podlewać pomidorów a opryskać liście gnojówką, rozcieńczoną 1:20,
do podlewania rozcieńcza się 1:10
Pozdrawiam
do podlewania rozcieńcza się 1:10
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za proporcje:)!
Mam sporo kompotu z rabarbaru bez cukry, może tym opryskać?
Mam sporo kompotu z rabarbaru bez cukry, może tym opryskać?
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Wywar z czegokolwiek by działał musi być świeży, kompot odpada, no chyba że gotujesz go dziś 
Poza tym kompot z rabarbaru do zwalczania mszyc musi mieć odpowiednie proporcje, no i przyrządza się go z liści a nie z łodyg:

Poza tym kompot z rabarbaru do zwalczania mszyc musi mieć odpowiednie proporcje, no i przyrządza się go z liści a nie z łodyg:
Liście rabarbaru zawierają kwas szczawiowy, który przyczynia się do zwalczania mszyc. Jest to toksyczna substancja, dlatego trzeba uważać, żeby sporządzony przez nas wywar nie dostał się w ręce dzieci. Ok. pół kilo liści rabarbaru wrzucamy do starego garnka (prawdopodobnie zniszczymy go sporządzając roztwór) zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy przez pół godziny. W razie potrzeby dolewamy wody tak, aby liście były zakryte. Odstawiamy do wystygnięcia. Łyżeczkę płatków mydlanych rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i spryskujemy tym rośliny.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Czym można w w/w przepisie rabarbarowym zastąpić płatki mydlane?
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Naprawdę te muszki to mszyce? Myślałam, że mszyce to takie robaczki zielone lub czarne, żyjące na czubkach roślin.. Byłam pewna, że to nieszkodliwe meszki... Też je mam na swoich krzaczkach, dobrze, że tu zajrzałam.
Nie miałam kiedy zrobić gnojówki z pokrzywy, czy oprysk z mleka też jest dobry na te paskudy?
Nie miałam kiedy zrobić gnojówki z pokrzywy, czy oprysk z mleka też jest dobry na te paskudy?
Milena
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ze skrzydełkami to chyba forma dorosła mszycy. Czy nie tak?
A mniejsze muszki w typie owocówek i bardziej żywotne niż mszyca to moje ukochane ziemiórki.
Ale na poprzednich zdjęciach to nie one, ja też obstawiam mszyce.
A mniejsze muszki w typie owocówek i bardziej żywotne niż mszyca to moje ukochane ziemiórki.
Ale na poprzednich zdjęciach to nie one, ja też obstawiam mszyce.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Rany, a ja patrzyłam na nie już od jakichś dwóch tygodni i myślałam że to "jakieś muszki".. Spróbuję ten Agricolle...
Milena