Borówka amerykańska - 9 cz.
Re: Borówka amerykańska - 9 cz.
Ja ci nie odpowiem, bo nie daję trocin, i poprawiłem, bo masz młode krzaki. trociny przed ściółkowaniem warto lekko przekompostować przelewając siarczanem amonu.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dałam niekompostowane trociny jako ściółkę pod brusznice i pod borówki amerykańskie. Zwiększyłam nawożenie siarczanem amonu o 50 % bo tak wynikało z różnych porad internetowych.chris18404 pisze:
A ile podajecie jednorazowo co miesiąc siarczanu amonu? Gdzieś wyczytałem że jak się daje świeże trociny nie przekompostowane to podwaja się dawkę.
Potem znalazłam informację na jakimś amerykańskim portalu uniwersyteckim czy blogu borówkowym (już nie pamiętam teraz źródła), która była dla mnie wiarygodna, że w przypadku ściółki nie trzeba zwiększać nawożenia. Wydaje się to logiczne bo w przypadku ściółki jest kontakt z glebą tylko powierzchniowo. Pewnie inaczej będzie przy wymieszaniu świeżych trocin z podłożem w którym rosną borówki.
I tego się teraz trzymam. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy we wzroście a bardziej obawiam się przenawożenia niż zbyt małego nawożenia.
Pozdrawiam
Beata
Beata
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomala3d pisze:Jarowo szara pleśń to bardzo popularne cholerstwo ......
Panowie, dziękuję za wszelkie podpowiedzi, spróbuję najpierw usunąć uszkodzone owoce ręcznie, podsypię nawóz typowo do borówki i zobaczę czy degradacja dalej będzie postępowała. W ostateczności zastosuję chemie.pelikano11 pisze:jarowo uprawiasz może pomidory? Jeśli tak,....
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
A ile stosujesz siarczanu amonu jednorazowo co miesiąc?Bea_znad_morza pisze:Ja dałam niekompostowane trociny jako ściółkę pod brusznice i pod borówki amerykańskie. Zwiększyłam nawożenie siarczanem amonu o 50 % bo tak wynikało z różnych porad internetowych.chris18404 pisze:
A ile podajecie jednorazowo co miesiąc siarczanu amonu? Gdzieś wyczytałem że jak się daje świeże trociny nie przekompostowane to podwaja się dawkę.
Potem znalazłam informację na jakimś amerykańskim portalu uniwersyteckim czy blogu borówkowym (już nie pamiętam teraz źródła), która była dla mnie wiarygodna, że w przypadku ściółki nie trzeba zwiększać nawożenia. Wydaje się to logiczne bo w przypadku ściółki jest kontakt z glebą tylko powierzchniowo. Pewnie inaczej będzie przy wymieszaniu świeżych trocin z podłożem w którym rosną borówki.
I tego się teraz trzymam. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy we wzroście a bardziej obawiam się przenawożenia niż zbyt małego nawożenia.
zaczerwienione liście borówki
Witam
jakich składników może brakować lub jakich może być za dużo jeśli borówka wygląda jak na zdjeciach.Do tej pory zastosowany siarczan amonu posypowo,chciałbym mieć ekologiczne owoce więc podlałem przefermentowaną krowianką 1 do 20.
Zdjęcie: http://www.fotosik.pl/zdjecie/255f9b0f95be34cc
Zdjęcie: http://www.fotosik.pl/zdjecie/0d8c4024a7a14957
Zdjęcie: http://www.fotosik.pl/zdjecie/869aef04db73d41e
jakich składników może brakować lub jakich może być za dużo jeśli borówka wygląda jak na zdjeciach.Do tej pory zastosowany siarczan amonu posypowo,chciałbym mieć ekologiczne owoce więc podlałem przefermentowaną krowianką 1 do 20.
Zdjęcie: http://www.fotosik.pl/zdjecie/255f9b0f95be34cc
Zdjęcie: http://www.fotosik.pl/zdjecie/0d8c4024a7a14957
Zdjęcie: http://www.fotosik.pl/zdjecie/869aef04db73d41e
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2016, o 18:07
Niech mnie ktoś poprawi, ale ja nie widzę dramatycznych niedoborów/nadmiaru. Osobnym zagadnieniem jest nawożenie, jak to powiedzialeś, krowianką, którą ma pH powyzej 7. Uważam, że w przypadku borówek powinnismy unikać tego rodzaju nawozów.
Wiem że powinniśmy unikać,ale mam znajomą która z powodzeniem używa tego typu nawozu do borówek zresztą ma piękne krzaki i bardzo obficie owocują, po drugie krowianka była z trocinami ponieważ gospodarz od którego to brałem oborę sćiółkował trocinami także myślę że i pH jest trochę niższe niż 7.janopolski pisze:Niech mnie ktoś poprawi, ale ja nie widzę dramatycznych niedoborów/nadmiaru. Osobnym zagadnieniem jest nawożenie, jak to powiedzialeś, krowianką, którą ma pH powyzej 7. Uważam, że w przypadku borówek powinnismy unikać tego rodzaju nawozów.
Czekam na dalsze sugestie ogólnie ładnie w tym roku się ruszyła i ładne przyrosty się pokazały.A tak w ogóle to niepokoiły mnie te liście znaczy się ich kolor więc postanowiłem zapytać,a z takich poważniejszych tematów to mam takie zielone robaki bodajrze ryjkowiec się nazywa zjada liście.Macie może jakieś sposoby żeby chemi nie używać.?
Kiedy podlałeś?
Mija tydzien od podlania krowianką.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Kiedyś widziałem na filmie jak kobieta miała borówkę, wielką, rosnącą w zagrodzie dla kur z codzienną dostawą świeżego kurzego nawozu i na tym filmie zbierała z tego krzewu mnóstwo owoców więc i ta krowianka nie powinna zaszkodzić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeżeli miała naturalnie kwaśną ziemię, to codzienna dostawa kurzaka nie przeszkadzała .
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 12:46
Po około 20 g na 10 L konewkę na 1 m2 powierzchni, tak co trzy tygodnie czasem co miesiąc zależnie od obecności na działce. Ale tym się nie sugeruj bo to są kilkuletnie i kilkunastoletnie krzaki rosnące prawie naturalnie na obrzeżu lasu na kwaśnej glebie z jak sądzę naturalną mikoryzą i też czasem dostają kompost. Ich wzrost ogranicza przede wszystkim nieregularne podlewanie a nie nawożenie. Takie są uroki ogrodu na odległość.chris18404 pisze:
A ile stosujesz siarczanu amonu jednorazowo co miesiąc?
Pelikano dał Ci dobre proporcje i tego się trzymaj.
Pozdrawiam
Beata
Beata
-
- 200p
Jak to 1% roztwór? Jak to odmierzyc?pelikano11 pisze:W takim razie ja bym zrobił 1% roztwór z siarczanu potasu i siarczanu amonu razem/ pół na pół/ i podlał.
jeśli się zdecydujesz to odmierz, nie rób na oko.
Ściągnąłem z pomidorów
Ilość preparatu (w gramach lub milimetrach) jaką należy dodawać do 1 litra wody, aby uzyskać roztwór o pożądanym stężeniu:
- 0,025 % - 0,3 ml (cm?)
- 0,05 % - 0,5
- 0,075 % - 0,8
- 0,1 % - 1,0
- 0,15 % - 1,5
- 0,2 % - 2,0
- 0,25 % - 2,5
- 0,3% - 3,0
- 0,4 % - 4,0
- 0,5 % - 5,0
- 1 % - 10
Dla przypomnienia
1 kg - 1 000g
1 litr - 1 000ml (cm?)

Ilość preparatu (w gramach lub milimetrach) jaką należy dodawać do 1 litra wody, aby uzyskać roztwór o pożądanym stężeniu:
- 0,025 % - 0,3 ml (cm?)
- 0,05 % - 0,5
- 0,075 % - 0,8
- 0,1 % - 1,0
- 0,15 % - 1,5
- 0,2 % - 2,0
- 0,25 % - 2,5
- 0,3% - 3,0
- 0,4 % - 4,0
- 0,5 % - 5,0
- 1 % - 10
Dla przypomnienia
1 kg - 1 000g
1 litr - 1 000ml (cm?)
-
- 200p
No to wychodzi na to że na konewke potrzeba 100gram siarczanu, przecież to za dużo.pelikano11 pisze:Ściągnąłem z pomidorów![]()
- 0,025 % - 0,3 ml (cm?)
- 0,05 % - 0,5
- 0,075 % - 0,8
- 0,1 % - 1,0
- 0,15 % - 1,5
- 0,2 % - 2,0
- 0,25 % - 2,5
- 0,3% - 3,0
- 0,4 % - 4,0
- 0,5 % - 5,0
- 1 % - 10
Dla przypomnienia