Borówka amerykańska - 9 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 9 cz.

Post »

Ja ci nie odpowiem, bo nie daję trocin, i poprawiłem, bo masz młode krzaki. trociny przed ściółkowaniem warto lekko przekompostować przelewając siarczanem amonu.
Bea_znad_morza
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 12:46

Post »

chris18404 pisze:
A ile podajecie jednorazowo co miesiąc siarczanu amonu? Gdzieś wyczytałem że jak się daje świeże trociny nie przekompostowane to podwaja się dawkę.
Ja dałam niekompostowane trociny jako ściółkę pod brusznice i pod borówki amerykańskie. Zwiększyłam nawożenie siarczanem amonu o 50 % bo tak wynikało z różnych porad internetowych.

Potem znalazłam informację na jakimś amerykańskim portalu uniwersyteckim czy blogu borówkowym (już nie pamiętam teraz źródła), która była dla mnie wiarygodna, że w przypadku ściółki nie trzeba zwiększać nawożenia. Wydaje się to logiczne bo w przypadku ściółki jest kontakt z glebą tylko powierzchniowo. Pewnie inaczej będzie przy wymieszaniu świeżych trocin z podłożem w którym rosną borówki.

I tego się teraz trzymam. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy we wzroście a bardziej obawiam się przenawożenia niż zbyt małego nawożenia.
Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomala3d pisze:Jarowo szara pleśń to bardzo popularne cholerstwo ......
pelikano11 pisze:jarowo uprawiasz może pomidory? Jeśli tak,....
Panowie, dziękuję za wszelkie podpowiedzi, spróbuję najpierw usunąć uszkodzone owoce ręcznie, podsypię nawóz typowo do borówki i zobaczę czy degradacja dalej będzie postępowała. W ostateczności zastosuję chemie.
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02

Post »

Bea_znad_morza pisze:
chris18404 pisze:
A ile podajecie jednorazowo co miesiąc siarczanu amonu? Gdzieś wyczytałem że jak się daje świeże trociny nie przekompostowane to podwaja się dawkę.
Ja dałam niekompostowane trociny jako ściółkę pod brusznice i pod borówki amerykańskie. Zwiększyłam nawożenie siarczanem amonu o 50 % bo tak wynikało z różnych porad internetowych.

Potem znalazłam informację na jakimś amerykańskim portalu uniwersyteckim czy blogu borówkowym (już nie pamiętam teraz źródła), która była dla mnie wiarygodna, że w przypadku ściółki nie trzeba zwiększać nawożenia. Wydaje się to logiczne bo w przypadku ściółki jest kontakt z glebą tylko powierzchniowo. Pewnie inaczej będzie przy wymieszaniu świeżych trocin z podłożem w którym rosną borówki.

I tego się teraz trzymam. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy we wzroście a bardziej obawiam się przenawożenia niż zbyt małego nawożenia.
A ile stosujesz siarczanu amonu jednorazowo co miesiąc?
voltage87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2017, o 11:51

zaczerwienione liście borówki

Post »

Witam

jakich składników może brakować lub jakich może być za dużo jeśli borówka wygląda jak na zdjeciach.Do tej pory zastosowany siarczan amonu posypowo,chciałbym mieć ekologiczne owoce więc podlałem przefermentowaną krowianką 1 do 20.

Zdjęcie: http://www.fotosik.pl/zdjecie/255f9b0f95be34cc
Zdjęcie: http://www.fotosik.pl/zdjecie/0d8c4024a7a14957
Zdjęcie: http://www.fotosik.pl/zdjecie/869aef04db73d41e
janopolski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2016, o 18:07

Post »

Niech mnie ktoś poprawi, ale ja nie widzę dramatycznych niedoborów/nadmiaru. Osobnym zagadnieniem jest nawożenie, jak to powiedzialeś, krowianką, którą ma pH powyzej 7. Uważam, że w przypadku borówek powinnismy unikać tego rodzaju nawozów.
voltage87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

janopolski pisze:Niech mnie ktoś poprawi, ale ja nie widzę dramatycznych niedoborów/nadmiaru. Osobnym zagadnieniem jest nawożenie, jak to powiedzialeś, krowianką, którą ma pH powyzej 7. Uważam, że w przypadku borówek powinnismy unikać tego rodzaju nawozów.
Wiem że powinniśmy unikać,ale mam znajomą która z powodzeniem używa tego typu nawozu do borówek zresztą ma piękne krzaki i bardzo obficie owocują, po drugie krowianka była z trocinami ponieważ gospodarz od którego to brałem oborę sćiółkował trocinami także myślę że i pH jest trochę niższe niż 7.

Czekam na dalsze sugestie ogólnie ładnie w tym roku się ruszyła i ładne przyrosty się pokazały.A tak w ogóle to niepokoiły mnie te liście znaczy się ich kolor więc postanowiłem zapytać,a z takich poważniejszych tematów to mam takie zielone robaki bodajrze ryjkowiec się nazywa zjada liście.Macie może jakieś sposoby żeby chemi nie używać.?
x-p-11
---

Post »

Kiedy podlałeś?
voltage87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mija tydzien od podlania krowianką.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Kiedyś widziałem na filmie jak kobieta miała borówkę, wielką, rosnącą w zagrodzie dla kur z codzienną dostawą świeżego kurzego nawozu i na tym filmie zbierała z tego krzewu mnóstwo owoców więc i ta krowianka nie powinna zaszkodzić.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeżeli miała naturalnie kwaśną ziemię, to codzienna dostawa kurzaka nie przeszkadzała .
Bea_znad_morza
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 12:46

Post »

chris18404 pisze:
A ile stosujesz siarczanu amonu jednorazowo co miesiąc?
Po około 20 g na 10 L konewkę na 1 m2 powierzchni, tak co trzy tygodnie czasem co miesiąc zależnie od obecności na działce. Ale tym się nie sugeruj bo to są kilkuletnie i kilkunastoletnie krzaki rosnące prawie naturalnie na obrzeżu lasu na kwaśnej glebie z jak sądzę naturalną mikoryzą i też czasem dostają kompost. Ich wzrost ogranicza przede wszystkim nieregularne podlewanie a nie nawożenie. Takie są uroki ogrodu na odległość.

Pelikano dał Ci dobre proporcje i tego się trzymaj.
Pozdrawiam
Beata
chris18404
200p
200p

Post »

pelikano11 pisze:W takim razie ja bym zrobił 1% roztwór z siarczanu potasu i siarczanu amonu razem/ pół na pół/ i podlał.
jeśli się zdecydujesz to odmierz, nie rób na oko.
Jak to 1% roztwór? Jak to odmierzyc?
x-p-11
---

Post »

Ściągnąłem z pomidorów :wink:
Ilość preparatu (w gramach lub milimetrach) jaką należy dodawać do 1 litra wody, aby uzyskać roztwór o pożądanym stężeniu:
- 0,025 % - 0,3 ml (cm?)
- 0,05 % - 0,5
- 0,075 % - 0,8
- 0,1 % - 1,0
- 0,15 % - 1,5
- 0,2 % - 2,0
- 0,25 % - 2,5
- 0,3% - 3,0
- 0,4 % - 4,0
- 0,5 % - 5,0
- 1 % - 10
Dla przypomnienia
1 kg - 1 000g
1 litr - 1 000ml (cm?)
chris18404
200p
200p

Post »

pelikano11 pisze:Ściągnąłem z pomidorów :wink:
Ilość preparatu (w gramach lub milimetrach) jaką należy dodawać do 1 litra wody, aby uzyskać roztwór o pożądanym stężeniu:
- 0,025 % - 0,3 ml (cm?)
- 0,05 % - 0,5
- 0,075 % - 0,8
- 0,1 % - 1,0
- 0,15 % - 1,5
- 0,2 % - 2,0
- 0,25 % - 2,5
- 0,3% - 3,0
- 0,4 % - 4,0
- 0,5 % - 5,0
- 1 % - 10
Dla przypomnienia

1 kg - 1 000g
1 litr - 1 000ml (cm?)
No to wychodzi na to że na konewke potrzeba 100gram siarczanu, przecież to za dużo.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”