Doniczkowe i ogrodowe u Maćka
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doniczkowe Maćka
Mi jak zawsze te koraliki się podobają
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Nowa monstera prześlicznie się prezentuje .
Czy poczułeś nagły przypływ gotówki, odkąd masz " pieniążka"? Bo to podobno tak działa .
Czy poczułeś nagły przypływ gotówki, odkąd masz " pieniążka"? Bo to podobno tak działa .
- Maciek13
barbra13 no niestety nie poczułem przypływu, a wręcz przeciwnie- wydaję teraz więcej poeniążków a to na ziemię, a to na doniczki, na środki ochrony roślin. Niestety w tym roku w moim ogródku jest bardzo dużo mszyc, więc często w tym roku muszę pryskać . Mam nadzieję, że mi to wynagrodzą
Co do monstery też mi się bardzo podoba. Mam nadzieję, że się zaaklimatyzuję.I będzie zdrowo rosła
Co do monstery też mi się bardzo podoba. Mam nadzieję, że się zaaklimatyzuję.I będzie zdrowo rosła
Ładna monstera. Miałem ją kiedyś, ale nie udało mi się jej utrzymać na dłuższa metę. Pięknie wyrosła a potem zaczęła żółknące, mimo, ze jej warunki się nie zmieniły.
Życzę przypływu pieniążkowej gotówki
Życzę przypływu pieniążkowej gotówki
- Maciek13
Dzisiejszym bohaterem jest gymnicalycium baldianum. Chciał dziś otworzyć pąk, ale niestety przeszkodził mu deszcz...
Mam nadzieję, że jutro da radę i pokaże na co go stać.
jakub_, dziękuję Miałeś rację, wpadł mi dziś do rączki "mały prezencik" .
Jak możecie zobaczyć we wcześniejszych postach bardzo lubię fiołki afrykańskie. Ładnie mi kwitną jedynie na wiosnę, jesień lub zimą z tego względu, iż rosną one na południowym oknie na poddaszu, gdzie w lato słońce grzeje tam niemiłosiernie, powodując poparzenia liści. W tym roku jakoś w sierpniu będę miał roletę plisowaną, więc fiołki, jak i inne roślinki trochę odetchną od ostrego słońca.
Jeśli już wspomniałem o fiołkach, to nie mam ich dużo. W tym miesiącu walczyłem z przędziorkami, które oczywiście zadomowiły się w fiołkach.
Kilka muszę przez to ukorzenić na nowo. Fotki fiołków wstawię, gdy tylko będą posadzone do doniczek.Lubię też rośliny zielone, mam ich jedynie 3 sztuki, a także kaktusy, które cenię sobie za skąpe i rzadkie podlewanie, bo nie ma się co ukrywać, że czasami zapominam o podlewaniu...
A miało być krótko.
Pozdrawiam i gorąco zachęcam do odwiedzin.
Tak na zakończenie kwiatuszek fiołka "sunkissed rose".
Mam nadzieję, że jutro da radę i pokaże na co go stać.
jakub_, dziękuję Miałeś rację, wpadł mi dziś do rączki "mały prezencik" .
Jak możecie zobaczyć we wcześniejszych postach bardzo lubię fiołki afrykańskie. Ładnie mi kwitną jedynie na wiosnę, jesień lub zimą z tego względu, iż rosną one na południowym oknie na poddaszu, gdzie w lato słońce grzeje tam niemiłosiernie, powodując poparzenia liści. W tym roku jakoś w sierpniu będę miał roletę plisowaną, więc fiołki, jak i inne roślinki trochę odetchną od ostrego słońca.
Jeśli już wspomniałem o fiołkach, to nie mam ich dużo. W tym miesiącu walczyłem z przędziorkami, które oczywiście zadomowiły się w fiołkach.
Kilka muszę przez to ukorzenić na nowo. Fotki fiołków wstawię, gdy tylko będą posadzone do doniczek.Lubię też rośliny zielone, mam ich jedynie 3 sztuki, a także kaktusy, które cenię sobie za skąpe i rzadkie podlewanie, bo nie ma się co ukrywać, że czasami zapominam o podlewaniu...
A miało być krótko.
Pozdrawiam i gorąco zachęcam do odwiedzin.
Tak na zakończenie kwiatuszek fiołka "sunkissed rose".
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Normalnie zazdroszczę pąka u gymnicalycium.
U mnie żaden kaktus jeszcze nie zakwitł.
U mnie żaden kaktus jeszcze nie zakwitł.
- Maciek13
Sagit, niestety gardenii już nie mam, bo dałem ją mojej cioci na balkon. Z tego co wiem to jej aktualnie kwitnie, a jak otworzy okno to z balkonu wlatuje jej zapach gardenii. Mówi, że jest wtedy cudownie. Aż mi szkoda, że ją oddałem...
Z tego co się orientuje to gardenie są teraz z biedronce. Kiedy ją zakupiłem od razu przesadziłem ją do podłoża do roślin kwasolubnych, bo gardenia lubi mieć kwaśną ziemię I podlewałem ciepłą, przegotowaną I odstaną wodą . Gdy już na dworze zrobiło się cieplej (kwiecien-wrzesień) wyniosłem ją na dwór I postawiłem w miejscu lekko zacienionym.
Po tych zabiegach kwitła niesamowicie.
Zapomniałem jeszcze dodać, że gardenia lubi zwiększoną wilgotność powietrza, więc najlepiej będzie jej, jak się ją ustawi na podstawce z kamykami, do której wlewamy wodę I stawiamy roślinę tak, by nie miała kontaktu z wodą. I to tyle, co ja przy niej robiłem. Także zachęcam Cię do kupna tej roślinki ponownie.
GrazynaW, tak szczerze, to nie przeze mnie kwitnie, jak go kupiłem to miał już pąk. U mnie co roku kwitnie tylko jeden kaktus, bo jest już dojrzały, reszta ro "średniaki" I mam nadzieję, że w przyszłych latach zakwitną. Czy swoim kaktusom zapewniłaś okres spoczynku? Jest on niezbędng do tego by kaktus zakwitł na przyszły rok.
Pozdrawiam wszystkich I zapraszam do odwiedzin.
Ponownie. Stało się!!!
Z tego co się orientuje to gardenie są teraz z biedronce. Kiedy ją zakupiłem od razu przesadziłem ją do podłoża do roślin kwasolubnych, bo gardenia lubi mieć kwaśną ziemię I podlewałem ciepłą, przegotowaną I odstaną wodą . Gdy już na dworze zrobiło się cieplej (kwiecien-wrzesień) wyniosłem ją na dwór I postawiłem w miejscu lekko zacienionym.
Po tych zabiegach kwitła niesamowicie.
Zapomniałem jeszcze dodać, że gardenia lubi zwiększoną wilgotność powietrza, więc najlepiej będzie jej, jak się ją ustawi na podstawce z kamykami, do której wlewamy wodę I stawiamy roślinę tak, by nie miała kontaktu z wodą. I to tyle, co ja przy niej robiłem. Także zachęcam Cię do kupna tej roślinki ponownie.
GrazynaW, tak szczerze, to nie przeze mnie kwitnie, jak go kupiłem to miał już pąk. U mnie co roku kwitnie tylko jeden kaktus, bo jest już dojrzały, reszta ro "średniaki" I mam nadzieję, że w przyszłych latach zakwitną. Czy swoim kaktusom zapewniłaś okres spoczynku? Jest on niezbędng do tego by kaktus zakwitł na przyszły rok.
Pozdrawiam wszystkich I zapraszam do odwiedzin.
Ponownie. Stało się!!!
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ pięknie kwitnie!
Kaktusy trzymam na sucho całą zimę, może jednak chłodu potrzebują.
Kaktusy trzymam na sucho całą zimę, może jednak chłodu potrzebują.
- Maciek13
Pokażę teraz aktualne kwitnienia domowych, jak i ogrodowych, bo jak widzicie zmieniłem nazwę wątku.
Lilia "egzotic sun"
Moja miniaturowa róża ( taka, jaką można kupić w marketach w małych doniczkach ). Jest już u mnie drugi rok.
Frezje w końcu wypuszczają pędy kwiatowe, już nie mogę się doczekać zapachu i wyglądu kwiatów.
Fuksja w formie drzewka.
Sasanka pod koniec lipca wypuszcza dwa pąki kwiatowe.
I na koniec moje perełki- dwa cyklameny. Uratowałem je pod koniec wiosny ze śmietnika. Były przesuszone, liście żółte, ogólnie rośliny wyglądały bardzo marnie. Od kilku miesięcy są na dworze i widać, że im to służy.
Pozdrawiam
Lilia "egzotic sun"
Moja miniaturowa róża ( taka, jaką można kupić w marketach w małych doniczkach ). Jest już u mnie drugi rok.
Frezje w końcu wypuszczają pędy kwiatowe, już nie mogę się doczekać zapachu i wyglądu kwiatów.
Fuksja w formie drzewka.
Sasanka pod koniec lipca wypuszcza dwa pąki kwiatowe.
I na koniec moje perełki- dwa cyklameny. Uratowałem je pod koniec wiosny ze śmietnika. Były przesuszone, liście żółte, ogólnie rośliny wyglądały bardzo marnie. Od kilku miesięcy są na dworze i widać, że im to służy.
Pozdrawiam
Re: Doniczkowe i ogrodowe u Maćka
Żółte lilie piękne. Frezje uwielbiam. Pięknie pachną. A odratowane fiołki się odwdzięczyły. Ach szkoda, że nie mam tyle miejsca.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doniczkowe i ogrodowe u Maćka
Bardzo ładny, zróżnicowany zbiór roślin. Żółte lilie fantastyczne i fuksja też niczego sobie
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)