Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
U mnie też dopiero co zaczęły kwitnąc.. Muszę się przejść i zajrzeć pod liście może coś tam się chowa
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dawno mnie tutaj nie było ale tykwy wasze podglądałam. Moje od ubiegłego roku mają nowa pergolę stabilną. Kupiłam na allegro parę nowych odmian więc nie mogę się już doczekać Zawiązanych mam sporo ale sporo też już dużych
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
czy wy swoje duże tykwy zostawiacie nie podwiazane na pergolach ? czy owoce trzeba podwiązać żeby nie spadły , jest w ogóle taka możliwośc że sie zerwie przed czasem ?
Marconi_exe pisze:Najlepiej siać w drugiej dekadzie kwietnia 15-30.IV. do doniczek z nagrzaną wilgotną ziemią. W grow boxie wschody miałem po 5 dniach do dwóch tygodni w zależności od odmiany.
A teraz pokażę ile już mam nasion z moich tykw i co powoli tworzę pseudo dremelem:
jesteś chętny na wymiane nasionek ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mini tykwy zacząły się wspinać po płocie ale na razie szału nie ma.
-
- 100p
- Od: 11 mar 2013, o 15:56
Marconi_exe pisze:... i co powoli tworzę pseudo dremelem:
A mógłbys pokazać frez którym ażurujesz i jakim finalnie wygładzasz ażur?
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Moje raczyły do tej pory zawiązać jedną porządną kobrę, miałam nadzieję na więcej z dwóch krzaków.
Marconi_exe Nieźle się zapowiada. Wygląda na bardzo trudny wzór do wydziergania.
Marconi_exe Nieźle się zapowiada. Wygląda na bardzo trudny wzór do wydziergania.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
kiedy tykwy drewnieją ? macie jakies fotki z tamtego roku ? Moja wciaz zawiazuje owoce doliczylam sie 18 nowych.. zdaza urosnac i zdrewniec ?
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Teoretycznie te, które zawiążą się do końca lipca zdążą zdrewnieć. Wszystko zależy od odmiany. Przez ostatnie 2 tygodnie codziennie zapylam jakieś 20 sztuk. Tykwy które zawiążą się w sierpniu też mogą zdrewnieć ale będą miały bardzo cienką skorupę i takie okazy można użyć raczej do malowania.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
jaki jest okres drewnienia? bo mam dosyc duza jedna i nie wyglada na to zeby w osttnim miesiacu rosła a dalej chyba miekka, kiedy wy zbieracie swoje ?
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Czekamy cierpliwie do jesiennych pierwszych przymrozków, dopiero wtedy odcinamy tykwy razem z ogonkiem ok.10cm. Wtedy mamy pewność, że dojrzałe tykwy są już zdrewniałe a te miękkie wyrzucamy, bo na pewno zgniją podczas suszenia.