Pęcherznica kalinolistna: choroby, szkodniki, problemy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pęcherznica kalinolistna

Post »

Sadzonki zielne robi się w czerwcu, ale ja się nigdy nie trzymam ściśle terminów i zawsze wiele się ukorzenia ;:108
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Dziękuję !
Zrobiłem kilka sadzonek wg informacji z tego wątku.Zobaczymy czy mi się przyjmą.
Jeśli nie , to spróbuje znowu wiosną
Awatar użytkownika
emptio_spei
50p
50p
Od: 9 kwie 2014, o 21:25

Post »

Wiosną posadziłem Physocarpus opulifolius DIABLE D'OR 'Mindia' PBR, jako jedna z nielicznych moich roślin nie została zaatakowana przez mszyce, nie miałem z nią również żadnych innych problemów, jak na przykład chorób grzybowych. Dodam, że mszyce próbowały mi żreć wszystko, od tawuł po świerki, ponadto mam spore problemy z infekcjami grzybowymi na wielu roślinach.
Zachęcony pozytywnym doświadczeniem w zeszłym tygodniu nabyłem Physocarpus opulifolius 'Diabolo' PBR.

pęcherznica DIABOLO

Obrazek

pęcherznica DIABLE D'OR 'Mindia' PBR

Obrazek

Na razie bez rewelacji. Według mnie obie odmiany różnią się tym, że Mindia ma jaśniejsze młode listki.
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p
Od: 2 wrz 2012, o 14:17

Post »

witam
Wczoraj byłam w szkółce i widziałam obok siebie właśnie sadzonki tych krzewów. Wg mnie różnią się wielkością liści. Któreś ma je drobniejsze i gęstsze, a widziałam sadzonki tej samej wysokości. U Ciebie też to widać, tak mi się wydaje :)
Agnieszka
Awatar użytkownika
emptio_spei
50p
50p

Post »

Porównałem i masz rację, pęcherznica DIABLE D'OR 'Mindia' PBR ma nieco drobniejsze liście.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli różnica nieznaczna
Awatar użytkownika
emptio_spei
50p
50p

Post »

Do kolekcji dokupiłem dziś w marketowej przecenie pęcherznicę kalinolistną "Luteus". Trochę sfatygowana, ale może ją odratuję i się przyjmie.
Awatar użytkownika
emptio_spei
50p
50p

Post »

Właśnie dziś się okazało, że to, co kupiłem jako odmianę "Little -" odmianą tą z pewnością nie jest. Zakupiona roślina ma zbyt duże liście. Pani w centrum ogrodniczym z rozbrajającą szczerością stwierdziła, że ktoś musiał pomylić tasiemki z nazwami.Nie potrafiła mi powiedzieć, co kupiłem. ;:oj

A dziś nabyłem odmianę Little -.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jesteś pierwszy z takim "suprajzem". Jak są wykształcone liście to zapodaj fotk, moze uda się coś rozpoznać
Awatar użytkownika
emptio_spei
50p
50p

Post »

Obrazek

Stawiam, że to może być "Lady in Red" lub "Red Baron".

Jestem początkujący jako ogrodnik, ale jeżdżąc po różnych placówkach handlowych zauważyłem już kilka błędnych oznaczeń sprzedawanych roślin.
Jakiś czas temu np. pani w jednym z gosp. szkółkarskich była bardzo zdziwiona, gdy wyraziłem wątpliwość, czy roślina oznaczona u niej jako berberys Th. Coronita jest rzeczywiście tą, za jaką ją podano (oferowana jako Coronita roślina miała czerwone liście z białymi plamami, jak. np. Harlequin, czy Rose Glow).
Ela-123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2014, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie, wczoraj w szkółce kupiłam kilka sadzonek pęcherznicy. Miała być diabolo. W założeniu, i w rozmowie z panią rozmawiałysmy o żywopłocie 2-2,5 metrowym. Zagadałysmy się, roslinki kupiłam, szczęsliwa przyjechałam posadzić i niespodzianka. Na jednej z roślin karteczka z opisem, ze to Donna May (Little -) :? najpierw się wściekłam, ale do szkółki wracać za daleko, więc posadziłam. I kurcze szukam o niej informacji. Na karteczce przy roslince (nie opaska, tylko taka z obrazkiem) info, że rośnie 0,8m wysokości i 0,8m szerokości. :twisted: Myślicie, że jest szansa, by to było omyłkowe oznakowanie? babeczka sprzedawała ją jako Diabolo..... Wieczorem postaram się wrzucić zdjęcie - może wy pomożecie mi je zidentyfikować?
Awatar użytkownika
emptio_spei
50p
50p

Post »

Jakiej wielkości ma listki?

"Little Diabolo" ma malutkie listki, dużo mniejsze, niż u innych odmian pęcherznicy.

Czy nie kupowałaś tych sadzonek w Łodzi na Retkini?
Ela-123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2014, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam już fotki :) Roślinki mają w tej chwili ok 70-80 cm, listki ok 6 cm długości. Wyglądają tak:
Obrazek
A roślinki kupowałam w Otrębusach
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”