Skoczogonki - małe robaczki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2010, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ratunku! biale kreseczki i robaczki

Post »

wyczytałam gdzieś, że te podłoże jest nienajgorszej jakości dlatego je wziełam. troche się zdziwiłam jak otworzyłam paczkę a tam prawie same " kamole" ;) no ale tak jak mówili -skoro zostało mało korzonek to takie nawet bedzie lepsze -więc nie świrowałam i użyłam tego.

mógłby mi ktoś polecic w jakie kwiaty zaopatrzyć się na północne okno??

hmmm... będę musiała chyba założyć nowy wątek bo zaczynam odbiegać od tematu.... ;)

ale się cieszę bo storczyk chyba zaaklimatyzował się w nowym podłożu i nawet listki podniosły mu się do góry :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie dokładnie tak samo wyglądają podstawki z keramzytem. Tylko u mnie króluje kolorek brązowy :)
Pięknie sobie Poradziłaś z odpowiednim ułożeniem kerazytu i podstawek, gratulacje! ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Witam,Super pomysł z tą podstawką,postanowiłam odgapić od Ciebie ;:63 .Monykaa,w jakim sklepie kupiłaś keramzyt :?: Może w OBI?
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ewa1966 pisze:Witam,Super pomysł z tą podstawką,postanowiłam odgapić od Ciebie ;:63 .Monykaa,w jakim sklepie kupiłaś keramzyt :?: Może w OBI?
podstawkę z karemzytem musiałam koniecznie zrobić bo mam "odkryte" grzejniki i suche powietrze bucha na kwiaty, ktore zdecydowanie bardziej lubią wilgoć :) i dodatkowo mam miseczki z niewielką ilością wody.
w castoramie kupiłam - 2kg jakoś 3.50zł tylko trzeba dokładnie się przyjrzeć bo w niektórych paczkach były ogromne kawałki.
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

moja -jak na razie nie liczna rodzinka + jeszcze jeden (można powiedzieć odratowany)

Obrazek

biały otworzył pączek i w sumie ma już 4 kwiaty

Obrazek

w białym jak i w ciapku sporo pączków uschło i odleciało ( zapewne za sprawą zmiany miejsca zamieszkania) ale sporo też przymierza sie do "otworzenia", martwi mnie jedynie ciapek bo zaczyna marniec :cry: jeden kwiatek wyraznie zaczyna kończyć swój żywot ale najgorsze jest to że kwiatki mi coś poopadały w dół :roll: najlepiej widać to na pąkach ... mam je od 7dni -białemu korzenie zaczynaja powolutku robić się szare, ale ciapek ma zielone -tzn takie ciiiemno zielone jakby zaczynały schnać - podlać go??
Obrazek
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

muszą być szare, inaczej zaczną gnić !!
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

patrykgiel pisze:muszą być szare, inaczej zaczną gnić !!
czyli co mogę się spodziewać, że w najbliższym czasie następne pąki uschną...
kurcze schnijcie korzonki, schnijcie bo kwiatuszkom trzeba pomoc :wink: :P
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

melduje się po przerwie :wit

mój chorusek postanowił odwdzięczyć się za poświęcony mu czas i opiekę :tan od przesadzenia nie minęło 1.5 miesiąca a rośnie nowy liść, na dwóch pędach z ostatniego oczka puszcza dalej (niestety na jednym pędzie chyba uschnął "nowy") i wypuszcza nowe pędy/korzenie. jeden wychodzi z "dziurki" starego pędu a drugi po przeciwnej stronie -kiedyś wyczytałam, że jeśli końcówka jest okrągła to będzie korzeń a jeśli jest bardziej spiczasta to nowy pęd -te wydają się być spiczaste no ale nie będę pewna dopóki nie urosną. oprócz tych dwóch większych przebijają się jeszcze 3 zieloniutkie :) cieszę się, że udało mi się go odratować i teraz bedę miała frajde z obserwowania postępów :wink: dziękuję wam za pomoc ;:79 ;:79

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozostałe (aż 2 ;:224 ) mają się dobrze, ciapek troszke zmarniał, najmniejsze pąki poodpadały, ale parę kwiatków dalej ma, jeden z pąków rozwinął się do połowy i tak od miesiaca cały czas na wpół otworzony jest ;:201 pozostale -6- dalej zamkniete. za to biały rozszalał sie :D zgubił 4kwiaty ale w szybkim tempie rozwija coraz to nowe pąki :) kupilam go z 3 kwiatami (które już opadły) a otworzył już 8 pąków, pęd ktory był połamany, całkiem zasuszył się, ale obok też coś zaczyna rosnąć. egzamin zdałam, żadnego nie uśmierciłam wiec jak zrobi się cieplej myślę że czas na nowe okazy. mam nadzieje że na północnym oknie będzie im równie dobrze.
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

aaa i mam jeszcze pytanko -zraszacie korzenie naziemne? jakąś mgiełką albo wodą? bo te zawsze sa wysuszone prawie na wiór kiedy te w podłożu sa dalej zielone...
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Monykaa gratuluję wyników ;:63 Nigdy nie zraszałam korzeni na powierzchni i storczyki miały i mają się dobrze.Myślę,że storczyki tak mają.
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja zraszam jak te na górze są szare, wydaje mi się że to dobrze im robi, ponieważ listki mają bardzo sztywne, a poza tym nie muszą czekać aż tamte wyschną w doniczce tylko pracują i przekazują wodę roślince 'myślą, że są przydatne'
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

:lol: dobrze Patryku kombinujesz :P
Korzenie powietrzne w Phalaenopsis temu włącznie służą, aby "łapać wilgoć z powietrza".Ich struktura tkankowa jest do tego
przystosowana, aby właśnie pobierały składniki życiowe tym sposobem. I były w dobrej kondycji , nie zasuszone ,nie połamane.

pzdr.JOVANKA
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

dziękuję za odp :) ja własnie czasami skraplam wodą te nad podłożem bo aż mi szkoda tych korzonków, bo są takie szare, wyschnięte, kiedy te w doniczce są jeszcze zielonkawe. zatem przy najbliższej okazji zaopatrzę się w jakas mgiełkę :) czy listki tez od czasu do czasu zroszyć? kwiaty stoją od wschodniej str i teraz jest coraz cześciej słońce więc może tez warto by było co ktoryś dzień tą samą mgiełką ????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”