Jabłoń choroby i szkodniki cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń: choroby, szkodniki cz.2
Najszybciej wyciąć i spalić, jak tylko zobaczysz. Jeżeli w porę zareagujesz nie będzie problemu. Ja tak się pozbyłam i spokój od lat. Na szczęście po sąsiedzku nikt nie ma mączniaka.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
Młoda Koksa pomarańczowa na karłowej podkładce. Już przy wzroście jabłek część była normalna twarda a były pojedyncze mniejsze jakby psujące się bardziej miękkie z jakąś chorobą atakująca miąższ. Również te twarde po zerwaniu okazało się że w środku mają częściowo zasinione wnętrze, a te niby zdrowe twarde w czasie przechowywania po kilku tygodniach zrobiły się miękkie i po przekrojeniu wyglądają tak jak na zdjęciu. Co to za choroba i czy ta odmiana tak ma, jest bardziej podatna wrażliwa? Na koszteli tego nie było ale w tym roku nie owocowała.
-
Nie jestem pewna, ale wygląda to na suchą przykielichową zgniliznę jabłek. Choroba uaktywnia się w drugiej połowie lata , zakażenie nastąpiło już w kwiatku, w jego części- działek kielicha. Jest to choroba grzybowa.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
Dziękuję a czy to nie jest Szklistość miąższu jabłek?
-
Pokazałeś ćwiartkę jabłka (a nie cały owoc) i zmiany , które wyraźnie wychodzą od szypułki. Sam to musisz stwierdzić. Przy szklistości zmiany widać na skórce i przez skórkę , jest przebarwiona i widać szkliste, wodniste, przeźroczyste plamy na miąższu . Akurat Koksa jest podatna na tę chorobę i na nią raczej wpływu nie masz. Zależy od pogody, i terminu zbioru.
Przykielichowa zgnilizna może być sucha lub mokra.
Przykielichowa zgnilizna może być sucha lub mokra.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 sty 2011, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Czy ktoś mi podpowie co dolega korze mojego drzewka?
Czy ktoś mi podpowie co dolega korze mojego drzewka?
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Możliwe, że są to jakieś zabliźnione uszkodzenia mechaniczne.
Pozdrawiam Lucyna
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 sty 2011, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No nie jest to uszkodzenie mechaniczne, pojawilo sie to na kilku jabloniach, nawet u sasiada, podobne cos wyskoczylo nawet na gruszce. W ubieglym roku nie bylo tego.
-
Pęknięcia pomrozowe, już podgojone, ładniejsze nie będą.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Szukam pomysłu jak zabrać się za zwalczanie mączniaka jabłoni, dowiedziałem się tyle że pierwsze przy cięciu usuwamy pędy porażone później w fazie ucha mysiego coś siarkowego, po kwitnieniu systemiczny środek?
-
Masz młody sad? Wybacz, nie pamiętam z Twoich postów w jakim wieku masz drzewka.
Jeśli sad młody, nie zagęszczony i w ub. roku mączniaka nie było, to nie panikuj. Ale jeśli miałeś tego grzyba to przy wczesnym wiosennym przeglądzie (np przy cięciu ) musisz dokładnie przyjrzeć się pędom czy nie są porażone tzn osrebrzone. Trzeba je wyharatać i spalić. Od kwietnia robisz przeglądy ( zacząć trzeba już w okresie od zielonego do różowego pąka), gdy pojawią się porażone pędy , wycinasz i palisz. I to powinno wystarczyć, chyba, że będzie ich sporo to wtedy łapiesz się za chemię - I-szy oprysk od początku kwitnienia. Dobrze jest nie przesadzać z azotem, niech sobie umiarkowanie rosną.
Jeśli sad młody, nie zagęszczony i w ub. roku mączniaka nie było, to nie panikuj. Ale jeśli miałeś tego grzyba to przy wczesnym wiosennym przeglądzie (np przy cięciu ) musisz dokładnie przyjrzeć się pędom czy nie są porażone tzn osrebrzone. Trzeba je wyharatać i spalić. Od kwietnia robisz przeglądy ( zacząć trzeba już w okresie od zielonego do różowego pąka), gdy pojawią się porażone pędy , wycinasz i palisz. I to powinno wystarczyć, chyba, że będzie ich sporo to wtedy łapiesz się za chemię - I-szy oprysk od początku kwitnienia. Dobrze jest nie przesadzać z azotem, niech sobie umiarkowanie rosną.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
50 letni Jonathan i Koksa Grzyba była duża presja, ponieważ znajdowałem pojedyncze zainfekowane gałązki na odmianach które nie łapią