Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 8

Post »

Nie były doświetlane.
Rozsada siana jakoś w pierwszej połowie lutego, stała na południowym parapecie. Od kwietnia stała na balkonie w mini foliaku , na noc nakrywałam go kocami, folią bąblową, a nawet kołdrą. ;:306 Potem sukcesywnie przesadzałam do coraz większych donic, aż foliaczek był za niski i przez jakieś 10 dni musiały nocować w domu. Potem przesadziłam je już do wielkich wiader po tujach i cały maj stały już na dworze przy południowej ścianie. Tak to mniej wiecej było, nie zapisywałam kiedy gdzie stały, więc to wszystko w przyblizeniu podaję, tak mniej więcej to wyglądało. Okazuje się, że wcale nie trzeba ich dogrzewać, wystarczy, że mają ciepło w nogi, a to miały zapewnione w donicach wypełnionych kompostem. Nawet posadzone w dogrzewanym tunelu nie miałyby tak dobrze, bo ziemia jest w kwietniu i maju jeszcze zimna.

Telimenka, wybrałam odmiany Severnye i Astrakanskie, ale wcale nie były takie niskie jak zawsze miałam w tunelu.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zaciekawiłaś mnie tym ciepłem z kompostu Ela, czy gnój koński też się nada czy tylko kompost? W przyszłym roku bym tak chętnie dużo wcześniej wysiał, mam nawet doświetlanie więc może by się tak nie wyciągneły ale właśnie z zimnem w nogi mogą być problemy bo stare drewniane okna i trochę po parapecie daje lodem.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Koński jest bardzo dobrym źródłem ciepła. Z tego co wiem, to jest to jeden z najlepszych oborników, bo właśnie grzeje.
x - e-1

Post »

Merkor, kompost to nawet może w ogóle nie grzeje.
Dodałam go do donic, bo tak było ekonomiczniej.
Chodzi o to, że samo trzymanie rozsad w donicach już daje ciepło w nogi, ponieważ podłoże w nich szybciej się nagrzewa i jest ogólnie cieplejsze niż podłoże np w tunelu czy szklarni 30 cm pod ziemią.
Na przyszły sezon sprawię sobie małą szklarnię pod południową ścianą domu, właśnie do przechowywania wczesnych rozsad w donicach przeznaczonych do uprawy w gruncie. ;:333
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimo chłodniejszych dni bardzo podrosły ;:oj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

--julian-- pisze:Koński jest bardzo dobrym źródłem ciepła. Z tego co wiem, to jest to jeden z najlepszych oborników, bo właśnie grzeje.
Dla mnie number one to obornik kurzy ;:333
Koński nadaje się głównie do inspektów, upraw pod osłonami i pod wiosenne rozsady warzyw i kwiatów
Konie nie wszystko trawią. Bywa czasami, że z przekopanego jesienią w ogrodzie obornika końskiego wschodzą niepożądane rośliny, np. owies.
Z uwagi też, na zasadowy odczyn obornika nie należy nawozić roślin kwasolubnych, np. borówek amerykańskich, rododendronów, azalii czy nawet malin.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Post »

Ela, ale pomidory nie pomarzną w lutym/marcu/kwietniu? Niby w doniczkach mają szybciej się nagrzewać ale co roku widzę w innych tematach jak walczą ze świeczkami albo z innym ogrzewaniem aby tylko im nie zmarzły.

Chciałbym spróbować takiej wczesnej uprawy ale nie wiem co przygotować a z tego co widzę tobie się udaje :)
x - e-1

Post »

W tych miesiącach, to muszą mieć ciepło i najlepiej nie dopuścić do temp ponizej 12C. Inaczej owocowanie się mocno opóżni.
Na dworze i to w ciepłym miejscu można nocować jak krzaki są już duże. Na balkonie, nawet w czasie przymrozków okrywałam trzema kocami, polarem, kołdrą, a pod spodem folia bąblowa. Trochę zachodu było, ale się opłaciło. ;:333
Dopiero w maju mogłam je zostawiać bez zabezpieczenia, ale śledziłam codziennie prognozy i 2 razy wielkie donice dzwigałam do domu. ;:306
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

Potwierdzam, nieco owsa wylazło na jednej z grządek przekopanej z końskim obornikiem :)
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

--julian-- pisze:Dlaczego tutaj taka cisza? ;:oj
Obrazek
Julian w jakich odległościach sadziłeś pomidory? , są one sadzone na przemian ? , nie będą miały zbyt gęsto ?

Chcę zastosować podobny system tylko dorobić jeszcze daszek. Zależy mi by upchać jak najwięcej krzaków na jak najmniejszej powierzchni :wink:
Piotr
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

One są dwójkami posadzone. Po 2 szt z odmiany. Te dwa są oddalone od siebie o około 20 cm, a do następnej pary jest 60 cm. Zobaczymy czy to będzie dobry odstęp, czy będzie gąszcz. Na razie muszę pomyśleć o jakimś wzmocnieniu tego stelaża, bo nie chciałbym, żeby mi się rozwalił w środku sezonu ;:185
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

FikuMiku pisze:Potwierdzam, nieco owsa wylazło na jednej z grządek przekopanej z końskim obornikiem :)
Ja dawałam w dołki pod pomidory nawóz gołębi- tam dopiero mam wachlarz roślin wszelakich- od kukurydzy ,po owies,pszenicę,jakieś motylkowe w dwóch rodzajach i jeszcze kilka niezidentyfikowanych ;:306 Ale pomidory zadowolone,rosną jak trzeba,to ja też.

Julian-pięknie prezentuje się ta Twoja plantacja. ;:215 Ile masz krzaków?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie to nie wiem ile jest krzaków, ale do 90 szt. Tak 85-90. Już nie pamiętam ile mam odmian i po ile krzaków z odmiany zostało. Musiałbym policzyć. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”