Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen cz.2
Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen cz.2
Jak jest Lidia, to jest wiosna .
To dobrze, że nie zniechęcasz się stratami, będą nowe rośliny i nowe doświadczenia.
To dobrze, że nie zniechęcasz się stratami, będą nowe rośliny i nowe doświadczenia.
- Aileen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajnie być tu znowu z Wami
Wiosna to piękna pora, prawda Basiu ?
W zeszłym tygodniu dotarły do mnie pierwsze rośliny, zamówiłam po dwie sztuki każdego gatunku, i fajnie, bo widać różnorodność, ten sam gatunek a nieco inny np. kształt i długość cierni, kształt korpusu. Jestem zachwycona roślinkami, następnym razem może już zdjęcia ze szklarenki będą.
Gymnocalycium tilianum
Gymnocalycium fleischerianum
Gymnocalycium gibbosum v. ferox
Gymnocalycium sp. Marajes
Gymnocalycium vatteri La Pablacion JPR 105 / 252
Gymnocalycium vatteri
Żeby nie było zbyt schematycznie wymienię teraz kolejne rośliny, które zamówiłam, a których niestety nie dostanę:
Echinocactus grusonii JPH 251 (Gruson z numerkiem bardzo chciałam go mieć), Gymnocalycium bueneckerii WG 23, Gymnocalycium ferrarii MT 07-242, Gymnocalycium chacoense STO 990, Gymnocalycium schickendanzii FR 444b, Gymnocalycium triacantum JN 118, Gymnocalycium vatteri STO 90-411 i Parodia ladae RF 079. Ale będzie parę innych
Pozdrawiam
Wiosna to piękna pora, prawda Basiu ?
Potrzebują słońca, wszystko w tym roku opóźnione Ale dopiero zaczynamynolina pisze:Moje od miesiąca pod chmurką ,ale stoją w miejscu ...
carabus1 pisze:Ja w tym roku też straciłem kilka roślin. Nie była to przyjazna zima oj nie...
Taki niestety los kaktusiarza, czasami mamy pod górkę, ale wiemy jaki jest najlepszy sposób na pocieszenie Przetrwały najsilniejsze, mają się całkiem dobrze, ciekawa jestem kiedy rośliny na dobre się rozkręcą i jak będzie z pogodą.ejacek pisze:Marne pocieszenie ale też mam straty po tej zimie, większe niż po zimowaniach wcześniejszych. Rośliny które pokazałaś wyglądają na będące w dobrej kondycji
hen_s pisze:Jak widzę powoli rozpoczynasz sezon, widać już pierwsze pąki na Twoich gymno...
Powoli zaczynamy i liczymy na to, że lato będzie długie i pozwoli nacieszyć się słońcem. Troszkę pąków jest, zazwyczaj pod koniec maja już coś tam kwitło Jest szansa, że nowe zimowisko będzie, na strychu. Więcej schodów do pokonania, ale warunki lepsze.hen_s pisze:Co do szkód... Cóż, zdarza się. Wydaje się że będziesz musiała zmienić zimowisko...
W zeszłym tygodniu dotarły do mnie pierwsze rośliny, zamówiłam po dwie sztuki każdego gatunku, i fajnie, bo widać różnorodność, ten sam gatunek a nieco inny np. kształt i długość cierni, kształt korpusu. Jestem zachwycona roślinkami, następnym razem może już zdjęcia ze szklarenki będą.
Gymnocalycium tilianum
Gymnocalycium fleischerianum
Gymnocalycium gibbosum v. ferox
Gymnocalycium sp. Marajes
Gymnocalycium vatteri La Pablacion JPR 105 / 252
Gymnocalycium vatteri
Żeby nie było zbyt schematycznie wymienię teraz kolejne rośliny, które zamówiłam, a których niestety nie dostanę:
Echinocactus grusonii JPH 251 (Gruson z numerkiem bardzo chciałam go mieć), Gymnocalycium bueneckerii WG 23, Gymnocalycium ferrarii MT 07-242, Gymnocalycium chacoense STO 990, Gymnocalycium schickendanzii FR 444b, Gymnocalycium triacantum JN 118, Gymnocalycium vatteri STO 90-411 i Parodia ladae RF 079. Ale będzie parę innych
Pozdrawiam
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczności!!
Ja rónież gymno i parodie zamawiałem zawsze po 2 sztuki, na wypadek jakby jedna wypadła aby coś w kolekcji pozostało. No i gdyby przypadkiem chęć na nasiona przyszła to można zapylić...
Cudowne rośliny - widać, że zamawiałaś rarytasy z rodzaju. Aż miło patrzeć - chętnie więc zobaczę je również po posadzeniu, na stanowisku w kolekcji.(...) dotarły do mnie pierwsze rośliny, zamówiłam po dwie sztuki każdego gatunku, i fajnie, bo widać różnorodność, ten sam gatunek a nieco inny np. kształt i długość cierni, kształt korpusu.
Ja rónież gymno i parodie zamawiałem zawsze po 2 sztuki, na wypadek jakby jedna wypadła aby coś w kolekcji pozostało. No i gdyby przypadkiem chęć na nasiona przyszła to można zapylić...
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Ładne egzemplarze, wyrośnięte. Gymnocalycium sp. Marajes ma bardzo ciekawe ciernie. G.vatteri w zestawieniu też świetnie wyglądają, bo podobne a każdy inny
- Aileen
Dziękuję za miłe komentarze
A ja dziś nie siedzę w kaktusach
Pozdrawiam z gór
A ja dziś nie siedzę w kaktusach
Pozdrawiam z gór
- hen_s
Byłem, widziałem - jest tam pięknie. Gratuluję widoków, życzę miłego wypoczynku.
Ostatecznie nie samymi kaktusami człowiek żyje...
Ostatecznie nie samymi kaktusami człowiek żyje...
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Widzę, że my kaktusowo zakręceni mamy kolejną wspólną pasję - wycieczki górskie
Lidio, w tym roku zaserwowałaś swoim kaktusom długi zimowy sen. Ja swoje wyeksmitowałam do foliaka 31 marca i żaden nie został uszkodzony przez przymrozki. Siedziały pod jedną warstwą ręczników papierowych oraz podwójną warstwą flizeliny. I wydaje mi się, że całkiem dobrze im to zrobiło, bo są obsypane pąkami.
Sprawiłaś sobie ładniutkie nowości. Dla mnie zdecydowanie numer 1 to Gymnocalycium sp. Marajes . Super cierniuchy.
Lidio, w tym roku zaserwowałaś swoim kaktusom długi zimowy sen. Ja swoje wyeksmitowałam do foliaka 31 marca i żaden nie został uszkodzony przez przymrozki. Siedziały pod jedną warstwą ręczników papierowych oraz podwójną warstwą flizeliny. I wydaje mi się, że całkiem dobrze im to zrobiło, bo są obsypane pąkami.
Sprawiłaś sobie ładniutkie nowości. Dla mnie zdecydowanie numer 1 to Gymnocalycium sp. Marajes . Super cierniuchy.
- Aileen
Dziękuję za miłe komentarze
Gymnocalycium damsii
Wiem, że teraz jest czas na kwiaty, ale u mnie ich nie ma, więc pokażę kilka fotek moich niekwitnących
Gymnocalycium glaucum. Tak wyglądał w 2016 roku
rok później
A tak wygląda dziś
Gymnocalycium striglianum ssp. aeneum CH 1262
Gymnocalycium mirandense STO 388
Gymnocalycium platygonum JO 455 Salinas Grandes
Gymnocalycium striglianum v. aeneum VG 405
Gymnocalycium ferocior (hybopleurum)
w oczekiwaniu na kwiaty Gymnocalycium tilianum
Gymnocalycium quehlianum
Pozdrawiam
Może na szlaku gdzieś, kiedyś się spotkamyhonorka22 pisze:Widzę, że my kaktusowo zakręceni mamy kolejną wspólną pasję - wycieczki górskie
Dlatego jesteśmy trochę spóźnieni dopiero się rozkręcamy ale lepiej późno niż wcale. Na dobry początek jeden kwiatuszek.honorka22 pisze:Lidio, w tym roku zaserwowałaś swoim kaktusom długi zimowy sen.
Gymnocalycium damsii
Wiem, że teraz jest czas na kwiaty, ale u mnie ich nie ma, więc pokażę kilka fotek moich niekwitnących
Gymnocalycium glaucum. Tak wyglądał w 2016 roku
rok później
A tak wygląda dziś
Gymnocalycium striglianum ssp. aeneum CH 1262
Gymnocalycium mirandense STO 388
Gymnocalycium platygonum JO 455 Salinas Grandes
Gymnocalycium striglianum v. aeneum VG 405
Gymnocalycium ferocior (hybopleurum)
w oczekiwaniu na kwiaty Gymnocalycium tilianum
Gymnocalycium quehlianum
Pozdrawiam
Kurcze, a ja nie znam Gór Izerskich, wspaniałe widoki .
Sezon w tym roku spóźniony u wszystkich, ale najważniejsze, że coś ruszyło.
Śliczne jest to Gymnocalycium platygonum JO 455 Salinas Grandes
Sezon w tym roku spóźniony u wszystkich, ale najważniejsze, że coś ruszyło.
Śliczne jest to Gymnocalycium platygonum JO 455 Salinas Grandes
- hen_s
Być może rzeczywiście póki co kwiatów na Twoich roślinach mniej ale przecież korpusy i ciernie - zachwycające!
Do tego to przecież arystokracja gymno, nieczęsto spotykana i oglądana. Brawo!
Do tego to przecież arystokracja gymno, nieczęsto spotykana i oglądana. Brawo!
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Ale cierniska ma ten Gymnocalycium mirandense STO 388!
- Aileen
Dziękuję za miłe odwiedziny i na gorąco kilka kwitnień dzisiejszych
Gymnocalycium tilianum
Notocactus glaucinus v. depressus i Gymnocalycium quehlianum
Gymnocalycium quehlianum
Gymnocactus viereckii
Pozdrawiam
Gymnocalycium tilianum
Notocactus glaucinus v. depressus i Gymnocalycium quehlianum
Gymnocalycium quehlianum
Gymnocactus viereckii
Pozdrawiam
Jakie ładne . G. tilianum świetnie się prezentuje, całościowo, korpusowo i kwieciście.