Papryka do gruntu. Część 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 8

Post »

Polecam odmianę Palermo lub Ramiro. Owoce można kupić w marketach i wyjąć nasiona. U mnie plonowała świetnie i w przyszłym sezonie na pewno ją powtórzę.
U mnie rzędy pod paprykę przekopałem z obornikiem, a gdy już rosła dokarmiłem chyba raz Magiczna Siłą do pomidorów, a później Kristalon Pomarańczowy i Czerwony co jakiś czas.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Roberta pod każdym względem przewyższa Robertinę. Jest smaczniejsza, plenniejsza i wcześniejsza. Ma grubą ściankę.
Marzenka_73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sie 2013, o 08:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

marek69 pisze:Miałem u siebie w foliaku Robertinę i Trapeza. Pierwsza chorowała druga mało plenna. Wracam na przyszły rok do Ożarowskiej. Jej wadą u mnie jest tylko to,że pod ciężarem owoców potrafi się połamać, więc trzeba podwiązać.
Witam, kupiłam nasionka Trapeza :( ze względu na wczesność i Miry. Mam nadzieję, że może to kwestia producenta nasion z tą plennością i roku :wink: . Będą chyba rosły w tunelu.

Co robicie, żeby papryki wam plonowały? Bo jedyne, które miałam w obfitości, to Jalapenio w donicach.
Trudne poszukiwania właściwej ścieżki.
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53

Post »

W ubiegłym roku papryka mi się nie udała (odmiana nn z targu, kiepsko przygotowana ziemia + zimna wiosna)
Odmiany już mam wytypowane, gleba będzie przygotowana lepiej.
Chciałbym jeszcze poprawić warunki bytowe.

Czy testował ktoś uprawę papryki w mini tunelu?
Tunel nie wiele wyższy niż same rośliny. Okrycie folią perforowaną/włókniną/zwykłą folią (ostatnia pozycja chyba najgorsza).
Posadzone do gruntu w maju, oraz odkryte jak już pogoda będzie pewniejsza (ewentualnie ponownie zakryte, przy zapowiadanej długiej niepogodzie).
helenahelena
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sty 2021, o 23:10
Kontakt:

Post »

Wczorajsze ostre słoneczko spowodowały tęsknotę za sianiem pikowaniem. Pomidory siałam zawsze 14lutego, w tym roku odpuszczę do 8marca, ale jako antydepresant musze coś zrobić padło na paprykę i cebule por seler.

Dzięki za podpowiedzi, dzięki Wam mam znowu kilka odmian papryk jako chciejstwa, na razie mam ok 30 , ale to sa ostre, słodkie itd, na razie posieje kilka nasionek kilka odmian w ramach akcji sprawdzam czy kiełkują. (wymówka dla męża bo ten wie że u mnie to nieuleczalne i jak widzi mnie i nasiona pyta się znowu ) co roku zawsze powtarzam sobie tylko trochę tylko kilka kończy się tym że każdy parapet stół biórka dzieci część podłogi ławy sa zajęte.

Macie jakieś sposoby by papryka zakwitła szybciej?
I jeszcze jedno pytanie jako że mam krówki kurki króliki i dzięki nim mam ogródek na jesień nawieziony to czym jeszcze nawozić by poszło w kwiat nie w zieleń.
Regulamin
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przede wszystkim nie powinno się nawozić co roku obornikiem. Ma on sporo azotu i rośliny zamiast kwitnąć rosną w zielone. Na kwitnienie potrzeba nawozów o przewadze potasu.
helenahelena
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sty 2021, o 23:10
Kontakt:

Post »

Nawozimy warzywniak raz na 3 lata, pod dynie na wielkie okazy dla krówek tylko co rok i w sezonie kilka razy. ich nie jemy .
Otym azocie to wiem głównie o potas mi chodzi. węglem drzewnym tz popiołem drzewnym jakoś boje się\że spalę roślinę.
Regulamin
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20

Post »

wujeksam pisze: Czy testował ktoś uprawę papryki w mini tunelu?
Tunel nie wiele wyższy niż same rośliny. Okrycie folią perforowaną/włókniną/zwykłą folią (ostatnia pozycja chyba najgorsza).
Posadzone do gruntu w maju, oraz odkryte jak już pogoda będzie pewniejsza (ewentualnie ponownie zakryte, przy zapowiadanej długiej niepogodzie).
Tak, ja stosuję ten sposób od kilku lat. Tymczasowy tunel ma wysokość ok pół metra. Nakrywam zwykłą folią. Problem w tym, że trzeba rano wstawać i biec na działkę, żeby uchylić folię, bo w maju czasami już od rana słońce dogrzewa i robi się gorąco pod folią. Papryki bardzo ładnie mi rosną, a jak już cieplej się zrobi to zdejmuję folię całkowicie. Uprawiam głównie paprykę słodką, ale i kilka sztuk ostrej. Nie nakładam folii jesienią, bo już zwykle wszystko dojrzewa do tego czasu.
W tym roku zamierzam użyć włókninę na końcach tuneliku, żeby był przewiew i żeby nie trzeba było się zrywać z rana na działkę.
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53

Post »

Aby uniknąć potrzeby odkrywania, lepsza by była folia perforowana albo włóknina.
Przetestuję folię perforowaną, obok posadzę parę krzaków bez przykrycia, czy jest sen się w to bawić.
Marzenka_73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sie 2013, o 08:14

Post »

Marek, a tniesz paprykę Ożarowską? Bo na opakowaniu jest napisane, że wymaga cięcia. Jeśli tak, to mógłbyś w przybliżeniu podać na jakim etapie i w jaki sposób tniesz?
Trudne poszukiwania właściwej ścieżki.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Najnowszy marketowy nabytek.Zobaczymy jak w praktyce się spisze.Bardzo podobna do odmiany Palermo.

Obrazek

Ładnych już parę lat wstecz zaczynałem od Ożarowskiej.Ja nie prowadziłem cięcia,rosła na żywioł.Z plonu byłem zadowolony. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28

Post »

Kawkę zakąszasz papryką? musi być dobra! ;:306
arek90
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 kwie 2012, o 18:29

Post »

Witam forumowiczów.
Czy wg Was to już jest czas na przygotowanie rozsady i wysadzanie ziarenek do wielodoniczek? Czy wstrzymać się z tym do końca lutego lub początku marca?
Docelowo uprawa gruntowa.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”