Nawożone były?ewuniagwiazdka pisze:Witam serdecznie. Mam problem ze świerkami.
Świerk (Picea) - choroby, szkodniki
Chcę wszystki podziękowac za sugestie co do mojego srebrnego świerka. Przędziorek zwalczony, odbijają nowe igły. Będzie dobrze. Ale, żeby nie skłamac opryskałem drzewo 3 razy Talstarem w odstępach 2 tygodniowych, a ostatni trzeci oprysk zrobiłem w odstępie ponad 3 tygodniowym. Może za dużo tych oprysków, ale jak zrobiłem pierwszy, to po 10 dniach nadal było widac cienkie nitki. Zapomniałem dodac, że jakiś tydzień po drugim oprysku wybrałem odkurzaczem ogrodowym stare igły, które były pod świerkiem. Bałem się, że tam mogą zalega jakieś inne szkodniki.
Jeszcze raz wielkie dzięki
Jeszcze raz wielkie dzięki
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sty 2008, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chora choinka
Okiem amatora - wygląda na lekko przesuszoną...ale myślę, że musiałby ją obejrzeć specjalista.
Ogrody to nasza pasja, szczęście i życie...
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli nie nawóz, to raczej przędziorki.
Oprysk w dodatniej temperaturze ( marzec), płynną parafiną.
np. Promanalem.
Oprysk w dodatniej temperaturze ( marzec), płynną parafiną.
np. Promanalem.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
U mnie rósł świerk kłujący,wybarwił się ładnie na żółto( cieszyłem się a wyszło na jaw że jestem głupiec) a później igły stały się fioletowe i zaczęły opadać.Nie wiem ale być może nawozy też mogły się do tego przyczynić,stosowałem w tym roku ostatni raz nawozy azotowo-magnezowe. Deszcz,mało słońca duża wilgotność,spore stężenie azotu wokół rośliny i efekt jest tragiczny.
Musiałem pożegnać się ze świerkiem.
Musiałem pożegnać się ze świerkiem.
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Re: Świerk - choroby
Witam,
Chciałabym spytac czy można coś poradzic na ochojnika na świerku o tej porze roku ??
Poniżej na zdjęciach pokazuję jak to wygląda.
Prosiłabym jaki środek zastosowac i czy można zrobic obecnie oprysk tego szkodnika ??
Chciałabym spytac czy można coś poradzic na ochojnika na świerku o tej porze roku ??
Poniżej na zdjęciach pokazuję jak to wygląda.
Prosiłabym jaki środek zastosowac i czy można zrobic obecnie oprysk tego szkodnika ??
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Poczytaj, można też poobrywać te galasy i spalić nie rzucać pod świerka.
- skorpion811-51
gemciu bardzo Ci dziękuję już poobrywałam to paskudztwo i spaliłam i będę obserwować codziennie aż się tego pozbędę .A modrzewia nie mam w ogrodzie chyba że jest gdzieś w pobliżu tego nie wiem
- gemciu83
- Kontakt:
Na bank musi być gdzieś w pobliżu. Ja u siebie tego zła mam mnóstwo bo jakieś 700m ode mnie facet ma cały zagajnik modrzewiowy rrrrrrrrr no normalnie aż o piłę się prosi
Dużo osób poleca preparat Confidor 200 SL (chyba dobrze podałem oznaczenia ale to w sieci sprawdzisz szybko. U nas na forum też).
Dużo osób poleca preparat Confidor 200 SL (chyba dobrze podałem oznaczenia ale to w sieci sprawdzisz szybko. U nas na forum też).
- skorpion811-51
Gdzieś około 500metrów są wkoło lasy może troszkę dalej czy to znaczy że to mogło by być wystarczająco blisko? Czy Ty żeby uchronić przed tym paskudztwem to ciągle pryskasz ,bo ogród masz proszę siadać a tych iglastych tyle że trudno wzrokiem ogarnąć
- gemciu83
- Kontakt:
Pryskałem jeszcze jakieś 2 lata temu ale odpuściłem ostatnie 2 lata.
Jednak w tym roku będę od nowa pryskać.
Zawsze je tylko dość dokładnie obrywałem (te galasy) i wierzcie mnie po kilka wiader tego towaru było. Ochojniak chyba wyskakuje tylko na świerkach pospolitych, ponieważ ja go na srebrnych nie widziałem, a rosną u mnie obok siebie.
Co do lasu obok Ciebie i jego odległości to powiem też taki przykład. Tam gdzie pracowałem kiedyś wcześniej na jednej ulicy były świerki i modrzewie oddalone od siebie. Efekt wszystkie świerki miały galasy (obserwacja organoleptyczna - spacer do pracy).
Jednak w tym roku będę od nowa pryskać.
Zawsze je tylko dość dokładnie obrywałem (te galasy) i wierzcie mnie po kilka wiader tego towaru było. Ochojniak chyba wyskakuje tylko na świerkach pospolitych, ponieważ ja go na srebrnych nie widziałem, a rosną u mnie obok siebie.
Co do lasu obok Ciebie i jego odległości to powiem też taki przykład. Tam gdzie pracowałem kiedyś wcześniej na jednej ulicy były świerki i modrzewie oddalone od siebie. Efekt wszystkie świerki miały galasy (obserwacja organoleptyczna - spacer do pracy).
- skorpion811-51
Mam jeszcze nasadzone dużo młodziutkich świerków takie 2letnie to trzeba będzie pryskać tylko powiedz czy co roku czy wystarczy co kilka lat żeby się ustrzec tego paskudztwa ;:67