Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
Oglądałam jak robią nawóz z trawy , skoszoną trawę dają do czarnego worka foliowego, worek stawiają na słońcu gdzieś pod budynkiem, w cieple, przynajmniej na tydzień, może więcej, trawa zakisza się w tym worku że jest taka pół zgnita. Potem to rozpuszczają w wodzie i tym podlewają oczywiście rozcieńczone. Dość szybki proces na produkcję nawozu naturalnego. Tylko jakie ma pH?
Podlewali tym w tunelu papryki i bakłażany.
Rolnicy też słyszałam ,że robią gnojówki z traw i tym nawożą pola.
- PITer890
- 100p
- Od: 7 sty 2023, o 18:12
Jak najbardziej. Nawet nie tylko z traw, ale i z chwastów (wszelakich)
Co do trawy - przyrządzana klasycznie gnojówka ma odczyn bardzo delikatnie kwaśny - zwykle w okolicach pH 6,7. Zatem biorąc pod uwagę skład mineralny, stanowi znakomity nawóz do większości roślin owocowych (a i nie tylko owocowych)
Co do trawy - przyrządzana klasycznie gnojówka ma odczyn bardzo delikatnie kwaśny - zwykle w okolicach pH 6,7. Zatem biorąc pod uwagę skład mineralny, stanowi znakomity nawóz do większości roślin owocowych (a i nie tylko owocowych)
- PITer890
- 100p
- Od: 7 sty 2023, o 18:12
Dokładnie, Gieniu, jak napisałaśgienia1230 pisze: ↑27 mar 2023, o 16:56 W popiele mnóstwo pierwiastków, niestety bez azotu, i odkwasza.
Dokładny odczyn i skład popiołu jest oczywiście zależny od gatunku bądź gatunków drzew, z których powstał, mniej-więcej można jednak przyjąć, że zawiera około 1/3 (30-35%) wapnia, 6-10% potasu i 2-4% fosforu.
Ma działanie silnie odkwaszające, przy czym nie poleca się przekraczać dawki 3 kg/100m2 (zalecana dawka to 1-3 kg). Przedawkowanie grozi poważnym zasoleniem gleby, a tego ani sobie, ani nikomu nie życzymy ;)
Wracając do naturalnych preparatów odżywiająco-zakwaszających - wielokrotnie słyszałem o gnojówce z rabarbaru, niestety sam nie mam z nią doświadczeń - od początku mojego związku z działką (sic!) jeśli nie odkwaszam czegoś to na pewno nie zakwaszam, więc trudno mi się w tej kwestii wypowiadać.
P.
Mam pytanie co do cięcia malin
Na początku wstęp - jesienią zachorowałem pierwszy raz i postanowiłem, że malinami zajmę się w "spóźnionym" terminie, czyli gdzieś luty/marzec.
Niestety na przełomie lutego i marca trafiłem do szpitala więc siłą rzeczy maliny nie były tym, co było na pierwszym miejscu ;)
Teraz dochodzę do siebie i zaczynam porządkować ogród. Maliny mam sadzone w zeszłym roku i niestety - ze względu na to co powyżej są jeszcze zeszłoroczne pędy z resztkami owoców. Jest też trochę świeżych pędów.
Wielkim problemem będzie wycięcie zeszłorocznych pędów jeszcze teraz, w kwietniu?
Na początku wstęp - jesienią zachorowałem pierwszy raz i postanowiłem, że malinami zajmę się w "spóźnionym" terminie, czyli gdzieś luty/marzec.
Niestety na przełomie lutego i marca trafiłem do szpitala więc siłą rzeczy maliny nie były tym, co było na pierwszym miejscu ;)
Teraz dochodzę do siebie i zaczynam porządkować ogród. Maliny mam sadzone w zeszłym roku i niestety - ze względu na to co powyżej są jeszcze zeszłoroczne pędy z resztkami owoców. Jest też trochę świeżych pędów.
Wielkim problemem będzie wycięcie zeszłorocznych pędów jeszcze teraz, w kwietniu?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To zależy jakie masz maliny, letnie czy jesienne?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Owocowały późno, więc zakładam że jesienne.
Za dużo o nich nie wiem, bo po prostu dostałem sadzonki, wiem że część jest 'czerwonych' a część białych
Za dużo o nich nie wiem, bo po prostu dostałem sadzonki, wiem że część jest 'czerwonych' a część białych
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wytnij wszystkie zeszłoroczne pędy przy ziemi. Co to znaczy cześć czerwonych a cześć białych? Co maja czerwone albo białe ?
Pozdrawiam! Gienia.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda na to że są to jesienne. Czas na wycięcie jest jeszcze do przyjęcia. wycinaj przy samej ziemi, te zeszłoroczne pędy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Owoce. Białe - miałem na myśli żółte (są takie bladożółte ;) )gienia1230 pisze: ↑10 kwie 2023, o 15:01 Wytnij wszystkie zeszłoroczne pędy przy ziemi. Co to znaczy cześć czerwonych a cześć białych? Co maja czerwone albo białe ?
W takim razie idę robić porządek ;)
W jakim stanie wegetacji powinna być teraz delniwa? Może być że jeszcze nie ruszyła i są gołe badyle? Sadzona w tamtym roku na jesień. Niestety nie mogę sprawdzić na ten moment w jakim stanie jest fizycznie, bazuje tylko na zdjęciach.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A gdzie mieszkasz? Uzupełnij w końcu profil o lokalizacje. U mnie , w okolicy Dębicy łodygi odmiany Polesie wylazły już naokoło 6-7 cm a Delniwa zaledwie ciut, ciut pokazała listki. Ale to było tydzień temu jak wyjeżdżałam z kraju. Teraz to nie wiem, chyba przez to zimno niewiele się zmieniło.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
https://www.youtube.com/watch?v=O-4wM5N_h1Esuzana pisze: ↑28 mar 2023, o 14:51 Oglądałam jak robią nawóz z trawy , skoszoną trawę dają do czarnego worka foliowego, worek stawiają na słońcu gdzieś pod budynkiem, w cieple, przynajmniej na tydzień, może więcej, trawa zakisza się w tym worku że jest taka pół zgnita. Potem to rozpuszczają w wodzie i tym podlewają oczywiście rozcieńczone. Dość szybki proces na produkcję nawozu naturalnego. Tylko jakie ma pH?
https://www.youtube.com/watch?v=grP56zWqYxQ
-
- 100p
- Od: 3 cze 2022, o 15:53
Witam będę dziś sądzić kilka malin czarnych i kilka malin letnich. Ziemia piaszczysta. Czy mogę dać pod korzeń obornik granulowany bydlecy? Pierwszy raz sądzę maliny proszę o rade
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!