Szparagi-uprawa,problemy
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szparagi
O jakich ozdobnych mówicie, te choinki które dawniej były- ale nawet i teraz ozdobą rabat i dodatkiem do bukietów to jak najbardziej szparagi jadalne. Ja znam jeszcze asparagus domowy uprawiany w doniczce w warunkach domowych.
Mówię właśnie o tych co dawnej rosły w ogrodach. Wyglądają zupełnie jak te jadalne. Tylko nie wiedziałam czy można je jeść. Obok mojej posesji jest rozwalony dom a tam jest mnóstwo szparag więc jeżeli są jadalne to by było dobrze bo sąsiad pozwolił mi brać te szparagi. Jak mąż wykopywał karpę żebym mogła u siebie posadzić to się chłopak napracował tak głęboko siedzą w ziemi a dodatkowo twardo jak w betonie.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Gosiu, no to chyba masz jadalne u sąsiadasylwana85 pisze:O jakich ozdobnych mówicie, te choinki które dawniej były- ale nawet i teraz ozdobą rabat i dodatkiem do bukietów to jak najbardziej szparagi jadalne. Ja znam jeszcze asparagus domowy uprawiany w doniczce w warunkach domowych.
- sylwana85
- 500p
Perdi, jeśli te karpy są stare będą mniej wydawały szparagów. Ale możesz je podzielić i na wiosnę albo ścinać zielone te które zobaczą słońce, albo okopcować i ucinać białe ukryte pod ziemią, wyłaniają tylko łebki. Karpy szparag mogą rosnąć do kilkunastu lat na jedny miejscu, należy je tylko od czasu do czasu nawieźć obornikiem. Proponowałabym wysiac tez młode na przyszłość, bo zanim dadzą jedzonko trwa to do 3-4 lat zanim urosną. Poszukam moze sa juz 3-5 letnie samosiejki gdzieś obok.
Ja mam założoną grządkę ze szparagami Wysiewałam nasiona i sama wyhodowałam karpy szparagów. Mam też sadzonki z tych od sąsiada tylko nie wiedziałam czy są jadalne.
u szparagi to tylko nasiona są trujące
To nie widziałam
- sylwana85
- 500p
Ale ptaki jedzą te nasionka i nic im nie jest ;)?
niema co patrzeć na przyrodę np sarna zje muchomora sromotnikowego i jej nic nie jest a człowiek tylko poliże i kaplica, zależy od układu pokarmowego, a nasiona szparagi są nie tylko trując lecz bardzo trujące, pisze tak by uprzedzić niema co panikować
-- 20 lut 2013, o 23:49 --
niema co patrzeć na przyrodę np sarna zje muchomora sromotnikowego i jej nic nie jest a człowiek tylko poliże i kaplica, zależy od układu pokarmowego, a nasiona szparagi są nie tylko trując lecz bardzo trujące, pisze tak by uprzedzić niema co panikować
-- 20 lut 2013, o 23:49 --
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znalazłem paczkę szparagów są ważne do 12.2012 r . Opłaca się je wysiewać? wzejdą jeszcze?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
A skąd mamy wiedzieć ?
Wysiej i napisz czy wzeszły.
Wysiej i napisz czy wzeszły.
Nic nie ryzykujesz. Jak je masz to wysiej.Ja bym tak zrobiła. Wysiałam szarłata z ważnością do 2011 roku i pięknie wschodzi
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Spróbować zawsze warto, z nasionami różnie bywa, niektóre zachowują zdolność kiełkowania dłużej, a inne krócej niż jest to napisane na opakowaniu. Osobiście bym posiał.