Szparagi-uprawa,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szparagi

Post »

O jakich ozdobnych mówicie, te choinki które dawniej były- ale nawet i teraz ozdobą rabat i dodatkiem do bukietów to jak najbardziej szparagi jadalne. Ja znam jeszcze asparagus domowy uprawiany w doniczce w warunkach domowych.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Mówię właśnie o tych co dawnej rosły w ogrodach. Wyglądają zupełnie jak te jadalne. Tylko nie wiedziałam czy można je jeść. Obok mojej posesji jest rozwalony dom a tam jest mnóstwo szparag więc jeżeli są jadalne to by było dobrze bo sąsiad pozwolił mi brać te szparagi. Jak mąż wykopywał karpę żebym mogła u siebie posadzić to się chłopak napracował tak głęboko siedzą w ziemi a dodatkowo twardo jak w betonie.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

sylwana85 pisze:O jakich ozdobnych mówicie, te choinki które dawniej były- ale nawet i teraz ozdobą rabat i dodatkiem do bukietów to jak najbardziej szparagi jadalne. Ja znam jeszcze asparagus domowy uprawiany w doniczce w warunkach domowych.
Gosiu, no to chyba masz jadalne u sąsiada ;:oj
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Perdi, jeśli te karpy są stare będą mniej wydawały szparagów. Ale możesz je podzielić i na wiosnę albo ścinać zielone te które zobaczą słońce, albo okopcować i ucinać białe ukryte pod ziemią, wyłaniają tylko łebki. Karpy szparag mogą rosnąć do kilkunastu lat na jedny miejscu, należy je tylko od czasu do czasu nawieźć obornikiem. Proponowałabym wysiac tez młode na przyszłość, bo zanim dadzą jedzonko trwa to do 3-4 lat zanim urosną. Poszukam moze sa juz 3-5 letnie samosiejki gdzieś obok.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam założoną grządkę ze szparagami :D Wysiewałam nasiona i sama wyhodowałam karpy szparagów. Mam też sadzonki z tych od sąsiada tylko nie wiedziałam czy są jadalne.
wiaro
100p
100p
Od: 19 cze 2011, o 12:11

Post »

u szparagi to tylko nasiona są trujące
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie widziałam
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Ale ptaki jedzą te nasionka i nic im nie jest ;)?
wiaro
100p
100p
Od: 19 cze 2011, o 12:11

Post »

niema co patrzeć na przyrodę np sarna zje muchomora sromotnikowego i jej nic nie jest a człowiek tylko poliże i kaplica, zależy od układu pokarmowego, a nasiona szparagi są nie tylko trując lecz bardzo trujące, pisze tak by uprzedzić niema co panikować 8-) :shock:

-- 20 lut 2013, o 23:49 --

niema co patrzeć na przyrodę np sarna zje muchomora sromotnikowego i jej nic nie jest a człowiek tylko poliże i kaplica, zależy od układu pokarmowego, a nasiona szparagi są nie tylko trując lecz bardzo trujące, pisze tak by uprzedzić niema co panikować 8-) :shock:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znalazłem paczkę szparagów są ważne do 12.2012 r . Opłaca się je wysiewać? wzejdą jeszcze?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A skąd mamy wiedzieć ?
Wysiej i napisz czy wzeszły.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic nie ryzykujesz. Jak je masz to wysiej.Ja bym tak zrobiła. Wysiałam szarłata z ważnością do 2011 roku i pięknie wschodzi
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Spróbować zawsze warto, z nasionami różnie bywa, niektóre zachowują zdolność kiełkowania dłużej, a inne krócej niż jest to napisane na opakowaniu. Osobiście bym posiał.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”