Glicynia - uprawa,problemy Cz.1

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Glicynia - uprawa i pielęgnacja

Post »

Tosiu wyrzucić zawsze zdążysz,może rzeczywiście potrzebuje ona trochę czasu.Moja prolific właśnie teraz wypuściła kilka pączków bezpośrednio z... pnia.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
pifnooki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2011, o 00:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Mam pytanie, zakupiłem Wisterie. I jest, że sie tak wyraze "oblepiona" pakami kwaitowymi aż 4 i widać już listki, Czy mogę ja już teraz wysadzic na miejsce stałe ?, Czy może lepiej poczekac jak przekwitnie ?. Z tej radości ze udało mi sie zakupić z pakami ( a podobno tylko wtedy ma sie pewność ze bedzie kwitla ) zapomniałem zapytać w ogrodniczym kiedy wysadzic do gruntu ?. :?
Z gory dziekuje
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Możesz ją wysadzić i teraz ,przecież jest w doniczce więc nie powinno jej zaszkodzić to przesadzenie.Ale jak masz obawy to poczekaj te dwa tygodnie....
Serdecznie pozdrawiam Danuta
krzysiek987
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2011, o 23:58

Post »

witam wszystkich zaglądających.
mam prośbę- mam ją już drugi rok, tak wygląda moja glicynia dzisiaj i pytanie czy mam ja przycinać już teraz i jak czy dac jej jeszcze czas i pozwolić rosnąć jak chce. z góry dziękuje za odpowiedzi Obrazek
elissa1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 kwie 2011, o 23:11

Post »

Moje też chyba przemarzły, niby pąki są i coś tam zyje, bo jak łamię pęd to widać coś tam zielonego, ale co to a życie.... ile czasu można miec suche badyle w ogrodzie... chyba je wywalę. Ani jednego listka pod koniec maja....
Awatar użytkownika
-Neo-
50p
50p
Od: 26 maja 2011, o 00:14

Post »

Drodzy forumowicze co myślicie o posadzeniu Glicynii przy średniej wielkości Orzechu włoskim tak aby Glicynia go w całości porosła? Mam w ogrodzie właśnie taki ok 5-6 metrowy okaz Orzecha, który nieszczególnie mi tam pasuje więc postanowiłem zasadzić przy nim pnącze.. Glicynia jest na tyle ekspansywna, że przyhamuje rozwój drzewa ( o to mi chodzi) i zmieni jego look dzięki kwiatom :wink: Oczywiście aby zapewnić miejsce na rozwój korzeni wykopię odpowiedznio wielki dołek w pewnym odstępie od drzewa i wypełnię go świeżą ziemią. Czy to dobre miejsce dla Glicynii?
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Jedna z moich glicynii zmarzła. Młodziutka. Ma suchy badylek, ale zaczęła wypuszczać pędy spod ziemi. Od podkładki? Ona raczej na pewno była szczepiona, bo to była ta pełna odmiana. I tu pytanie:
Czy ktoś wie na jakiej glicynii się szczepi odmiany?
Czy warto zostawić te odrosty, czy raczej wywalić?

A najśmieszniejsze jest to, że zauważyłam te odrosty w momencie, gdy zabrałam się za sadzenie w to miejsce nowokupionej odm. Domino. :roll: Normalnie, bestia jaka złośliwa :twisted:
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam problem z glicinią,nie kwitła ani raz choć ma już kilkanaście lat,nie pomogło przycinanie.Ostatnio pytałam o to jednego hodowcę,który powiedział mi,że czasem roślina może nigdy nie kwitnąć,sam wśród własnych 13 sadzonek ma 4 które nie kwitną.
Czy to możliwe,że moja glicynia nigdy nie zaszczyci mnie kwiatami :?: :(
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Kontakt:

Re: Glicynia nie kwitnie

Post »

Niekoniecznie, może to jeszcze nie jej czas? Siewki glicynii moga zakwitnąć dopiero po dwudziestu paru latach więc jeszcze masz trochę czasu:) Można ją trochę zmusić np.wprowadzając rośliną w stan stresu (susza, brak składników mineralnych) . Wtedy jest szansa, że roślina "broniąc się" wyda kwiaty.
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Witam,
Jeżeli przycinanie nie pomogło można spróbować w lutym lub marcu podciąć jej korzenie w odległości 30-60 cm od rośliny. Najwygodniej można to zrobić, wbijając dookoła niej w ziemię szpadel (pionowo). Być może ten radykalny sposób pobudzi ją do wydania kwiatów.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podsuszanie już wypróbowałam,bezskutecznie,teraz muszę spróbować z tym podcięciem korzeni.Może podziała,a jak nie to będzie grała rolę pnącza o ozdobnych liściach,bo nie mam serca jej wyrzucić.
Kwiaty to resztki Raju.
Lincia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2011, o 10:10

Post »

Witam serdecznie,

jestem początkującą ogrodniczką. W lipcu dostałam sadzonkę wisterii w doniczce (ok 50 cm) i zaplanowałam, żeby ją tam pozostawić na zimę (płot w budowie, a przeznaczeniem mojej wisterii jest właśnie płot przed domem :)).
Około dwa tygodnie temu (moja wisteria już sporo podrosła i puściła dużo nowych pędów) zmieniłam jej stanowisko na bardziej słoneczne (południowe - przedtem w miejscu, w którym stała miała więcej cienia - jednakże późnym latem i wczesną jesienią jest tam zbyt dużo wilgoci i ziemię zaczął porastać mech). Zauważyłam, że po tygodniu liście znajdujące się na samym dole (przy pniu) najpierw zmieniły barwę na jasnobrązową a potem odpadły :( Na górze wciąż puszcza nowe pędy, ze ślicznymi, zdrowymi listkami. Jednak niepokoi mnie ten dół :( Może mi ktoś podpowiedzieć, czy jest to normalne dla tej rośliny o tej porze roku czy dopadła ją jakaś choroba? Lub też może ma za dużo słońca ... ???
Z góry dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Post »

Witam :D kupiłem w Obi likwidacja ogrodu, wysokosc 2m z doniczka, kosztowała 135zł przecenili na 25,90zł ,wszystkie rosliny - 75%
nie wiem czy jest szczepiona ?? na etykietach tylko pisze po angielsku i nazwa floribunda Macrobotrys , nie wiem czy były kwiaty?? i czy za rok zakwitnie?? posadziłem do ziemi posłuchałem rad forumowiczów ,Jeszcze raz Dziekuje Bardzo :D ,Ma zielone jeszcze liscie na górze , czytałem na forum posty o cieciu ?? i teraz mam dylemat zaczekac do wiosny i potem ciecie zrobic ??albo zaczekac czy zakwitnie?? i potem przycinac??
Dziekuje Pozdrawiam
Obrazek
a tak wyglada po posadzeniu przy wycietej jabłonce

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”