Kapusta pekińska- uprawa, choroby, szkodniki.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kapusta pekińska, kiedy do gruntu?

Post »

Za daleko myślisz Moniko. Te butelki owszem są napełnione wodą, ale tylko po to, by były sztywne przy wbijaniu ich w ziemię. Stanowią one element podtrzymujący flizelinę ,by nie leżała na roślinach szczególnie wtedy, gdy jest mokra.
Innowacja w nawożeniu polega na czymś innym a kierunek nasunęła mi analiza różnych form nawożenia rzędowego zawarta w tej książce

http://www.mksiazek.home.pl/bookstore/1 ... 9036_0.jpg
Awatar użytkownika
Ganesh
200p
200p
Od: 25 kwie 2012, o 19:09

Post »

forumowicz chyba i ja przykryję swoją pekińską.... może jej to pomoże.
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przekonałem się już w kwietniu, kiedy nakryłem swoja rozsadę pomidorów na balkonie flizeliną, że rośliny nie wymagają tak częstego podlewania pod przykryciem, lepiej znoszą upał i niskie temperatury.
Awatar użytkownika
Ganesh
200p
200p

Post »

Zgadzam się z Tobą. Miałam dłuższy czas przykryty inspekt z bratkami wółkniną i mimo gorąca nie wymagał częstego podlewania.
Sylwia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czysta fizyka- Sylwio

Mniejsza transpiracja i wyższa wilgotność względna powietrza.
Awatar użytkownika
Ganesh
200p
200p

Post »

Na fizyce się nie znam ;:223 Radzę sobie jakoś... jak to mówią "głowka pracuje i obserwuje". Dziękuje forumowicz
Sylwia
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

forumowicz a przez jaki okres czasu będzie jeszcze pod przykryciem? Jeśli w pochmurny dzień odkryjesz i nagle wyjdzie słońce to nie poparzy?
Widzę, że nic nie nadgryziona. A moją pożywiają się różne stworki. Natomiast chińska była piękna ale zakwitła.
Możesz zdradzić cóż to za nawożenie dwupoziomowe, bo kapusta ma krótki korzeń i nie sięga zbyt głęboko.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na gruntach I i II klasy kapusta będzie rosła beż żadnych makagigi. Ja posłużyłem się wynikami badania wysokości plonu ziemniaków nawożonych rzędowo obornikiem na trzy różne sposoby. Taka analiza jest w książce, którą linkowałem a te trzy sposobu to :
- obornik pod bulwami
- nad bulwami
- pod i nad bulwami

Ten ostatni sposób okazuje się najbardziej skuteczny z tym, że u mnie rolę bulwy spełnia bryła korzeniowa pekinki, która, jak wiadomo ma nędzny system korzeniowy. Część kurzeńca jest umieszczona na głębokości ok 15 cm a część została wysypana po wierzchu redliny i wymieszana z ziemią przy pomocy kopaczki.
GRANIA pisze:forumowicz a przez jaki okres czasu będzie jeszcze pod przykryciem?
Kapusta została odkryta wczoraj do oprysku saletrą wapniową. Jak długo będzie przykryta to zależy od warunków atmosferycznych i szybkości wzrostu. Nie mogę zbyt długo trzymać ja przykrytą, bo główki mogą być za luźne. Następne opryski planuję już mleczanem przed tipburnem
Awatar użytkownika
Ganesh
200p
200p

Post »

oprysk saletrą wapniową w jakim celu? Może ja coś źle robię i mi słabo rośnie :?
Sylwia
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

O tym tipburnie pierwszy raz dowiedziałam się tu http://www.youtube.com/watch?v=MBZ9t5Gp8zc
Nie dam już rady podłożyć obornika ze względu na zbyt kruche liście. Dostała tylko pod stopy.
Saletra wapniowa 0,5 % czy większe stężenie?
Sylwia, właśnie z braku wody i wapnia powstaje tipburn czyli zasuszanie i brunatnienie blaszek liściowych, coś jak sucha zgnilizna wierzchołkowa u pomidorów.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Mam przygotowany roztwór saletry wapniowej 10 % do wszelakich oprysków i ew. podlewania. Daje go 0,2 l na 1,5 l oprysku to jest stężenie ok 1,3 %.
Awatar użytkownika
Ganesh
200p
200p

Post »

Dziękuje GRANIA za odpowiedź.
Sylwia
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie. Ja też zdecydowałam się na posadzenie kapusty pekińskiej...po raz pierwszy :) Mam już gotową rozsadę. Zaznaczam wątek- dobre rady mile widziane :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”