Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
ninad
200p
200p
Od: 10 mar 2010, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Strelicja - tajniki uprawy

Post »

Moja strelicja kończy kwitnienie , miała 12 pędów kwiatowych ,kwitnie jesze 5 .
Wypuszcza nowe liście .
Pozdrawiam milutko . Nina :D
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

woow ninad gratuluje!! jak dbasz o swoją strelicję? może ja coś źle robię;/
KwiatowyJack
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lip 2011, o 16:24

Post »

teresat ale okaz!. Ile letnia?

mam pytanie gdzie zakupiliście swoje roślinki, przymierzam się do zakupu, jakieś porady na co zwracać uwagę przy kupnie i co sądzicie na temat sprzedawanych sadzonek na allegro?
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

hej , ja zakupiłam moją roślinkę właśnie na alle.. Miałam na nią chrapkę i nie zwracałam uwagi jaka ona będzie, byle była:D dostałam zdrową, ładną, dobrze ukorzenioną sadzonkę i mam ją do dzisiaj:)
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja tez mam z allegro i nie kaprysiłam bo cieszyłam się że znalazłam roślinę bo wszędzie sprzedawano tylko nasiona.
Ja miałam sadzonki które miały po dwa liście- czyli malutkie kupiłam dwie sztuki a okazało się że w każdej doniczce były dwie sztuki czyli otrzymałam 4 rośliny. Najmniejsza w krótkim czasie padła. Jedna dałam koleżance i rosła, ale nie wiem czy do dzisiaj żyje, jedną ma brat i rośnie bardzo dobrze choć jest niska- 40 cm, a moja ma mało liści ale za to wysokich- 150cm.
Asia
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Moja też jest z alle... :)
W sumie nie taka droga była, o ile pamiętam w okolicach 30 zł. Zdecydowałam się na sadzonkę, bo dwa razy zakupione nasiona nie kiełkowały.
Jak już wcześniej pisałam, oceniłam ją na min. 2 lata, u mnie jest też 2 czyli ma nie mniej niż 4.
Stoi w południowym oknie, latem kiedy słońce jest wysoko zasłania ją balkon piętro wyżej.
Sosek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2012, o 19:10

Post »

Ja swoją Strelicję przywiozłem w postaci około 10 cm sadzonki (chyba dwa listki), jako pamiątkę, z Wysp Kanaryjskich - było to około 3 lat temu. Aktualnie jest po 4tym przesadzeniu - tym razem myślę że już przynajmniej na 2 lata starczy. Dotychczas doniczka żadna nie pękła, ale przy przesadzaniu było widać, że miejsca zbyt wiele dla korzenia nie było. W każdym razie zakwitła po dwóch latach obecności we wschodnim oknie (i tylko tam, żadnego przenoszenia czy wynoszenia). Żyje na czarnej ziemi dla roślin (chyba od Substrala, ziemia dla kwiatów, aktualnie głównie dosypuję brakującą w większej doniczce ziemię, starej spomiędzy korzenia nie daje się usunąć), raz nawieziona wiosną 2011 nawozem od Substrala w postaci szyszeczek (dostała cztery na doniczkę, bardzo długo działający). We wrześniu zakwitła - wypuściła z pąka conajmniej 8 kwiatów, 3 kwiaty z pąka nie wyszły.
Obrazek Obrazek

Jeszcze w starej doniczce, brązowe plany to "pamiątka z zimy 2010/2011, kiedy coś ją zaatakowało i musiałem zastosować oprysk w spray'u. Drugie zdjęcie wykonane 18 dni i 4 kwiaty później.
Poza okresami "przestojów", zwykle wypuszcza jeden nowy liść na miesiąc. Podlewam co drugi, trzeci dzień i póki co jestem dumny z efektów mojej uprawy, w żaden sposób nie pokrywający się z wszelakimi zaleceniami, które ostatnio czytałem w internecie :) Aktualnie nie mam koncepcji co zrobić z uschniętym do połowy pędem kwiatowym, no i czekam na uschnięcie żółkniejących, najstarszych listków przy podstawie.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Sosek serdecznie gratuluję sukcesów w jej uprawie. ;:138
Ja nie mogę byc zadowolona z moich metod,ale po przeczytaniu Twojego postu naszła mnie refleksja - ja uprawiam ja w zbyt wielkiej donicy - zdecydowanie tak i to będzie chyba przyczyna moich niepowodzeń.
Musze zweryfikowac to,czyli zajrzeć do korzeni mojej strelicji.... :wink:
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sosek gratuluję, cudowny okaz!!! ;:63 :) Uwielbiam strelicje, jednak nigdy nie udało mi się jeszcze żadnej wyhodować niestety, ani jedno nasionko u mnie nie wykiełkowało :( Moja mama ma u siebie kilkuletnią, ale jakaś taka mizerna jest i co ją widzę, to wydaje mi się coraz mizerniejsza :( Mnie również udało się odwiedzić Wyspy Kanaryjskie kilka razy i tam widziałam strelicje właśnie jako rośliny ogrodowe - piękne, dorodne okazy i żałuję bardzo, że żadnej sadzonki sobie nie przywiozłam :( Ale tak to jest, jak się jedzie tylko z podręcznym i pół bagażu zajmują ciuchy, a drugie pół pamiątki... Więcej tego błędu nie popełnię już, bo taka roślinka nie dość, że jest miłym wspomnieniem wakacji, to z pewnością bardziej cieszy oko niż taka z marketu, czy sklepu ogrodniczego... Przynajmniej tak mi się wydaje :)
Tak czy siak Twój okaz prezentuje się naprawdę wspaniale ;:108 :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ninad
200p
200p
Od: 10 mar 2010, o 11:49

Post »

Sosek , Twoja strelicja jest śliczna , gratlacje ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

Ja też się przyłączam do gratulacji! :wit mam nadzieje, że kiedyś moja też zakwitnie - na razie wypuszcza nowego lista:)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne kwitnienie:).
mariusz605
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sie 2010, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poradźcie mi, do czego mam wsadzić nasionko ze sterlicją:
- keramzyt
- podłoże w którego skład wchodzi: torf wysoki sfagnowy, piasek, azot organiczny, potas organiczny i fosfor
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p

Post »

Ja niestety nie pomogę, bo moją strelicję zakupiłam jako małą roślinkę - z nasionkiem mi nie wyszło - mam ją w ziemi uniwersalnej i wypuszcza nowe liście, więc chyba jej dobrze;)
Anqe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 cze 2012, o 14:43

Re: problem ze strelicją

Post »

Witajcie właśnie się zalogowałam na tym forum a skłoniła mnie do tego właśnie moja strelicja ma jakieś 3 lata i około metra wzrostu niestety ostatnio zaczęły jej się zwieszać liście i nie mam pojęcia czym to może być spowodowane. Jeśli macie jakieś pomysły proszę o pomoc
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”