Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
remixs
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2009, o 21:01

Post »

Drzewko zraszam wodą z kranu zmieszaną z nawozem w płynie w proporcjach 99 do 1. woda ustana conajmniej 12h.
Zaraz dam fotki ze wszystkich stron, niestety z tel bo aparatu nie posiadam ;(

O no i mam
Zdęcie robione z każdej strony (obracałem drzewko w lewo) na wprost i pod kątem, z góry.
Prosił bym o zaznaczenie miejsc i liści które mam przyciąć czy oberwać, najlepiej dwoma różnymi kolorami ;)
Będę baaardzo wdzięczny ;)

Tutaj coś w formie galerii tylko nie wiem czy link będzie działać więć daje foty osobno.>LINK<
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tu już nie ma wątpliwości - to na pewno sageretia. Drzewko jest młode i ma tylko stosunkowo za duże liście do całej sylwetki.
Nie będę każdego zdjęcia "obrabiał" osobno - na pewno dasz sobie spokojnie radę.
1/ Przede wszystkim i od tego zacznij: trzeba całkowicie wyciąć wszystkie pędy na gałązkach rosnące w kierunku środka (pnia) drzewka.
2/ Widać kilka pędów bez liści rosnących pionowo - usunąć lub zdecydowanie, do jednego węzła przyciąć.
3/ Wszystkie inne pędy (małe gałązki) należy delikatnie (o 1, góra 2 węzły) skrócić.
Wybrane zdjęcia: Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystkie gałązki wyrastające bezpośrednio z pnia na razie zostaw w spokoju i nic nie obcinaj.
Spryskuj drzewko oraz górną warstwę ziemi codziennie. Oczywiście (i słusznie) tak jak pisze Czarodziej - uwaga na słońce, by nie poparzyło liści.
Dokładnie podlewaj ziemię (aż będzie kapać dołem) jeżeli uznasz, że już należy (czyli, że ziemia jest sucha) - ja myślę że co 2 góra 3 dni.
Na razie tyle. Wielkości liści na razie nie będziemy korygować - drzewko musi się wzmocnić i wypuścić nowe pędy - co na pewno nastąpi.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
remixs
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki WIELKIE ;) Nie wiem czy jutro, ale obetne jak najszybciej wszystkie zaznaczone i dam fotki ;)
JESZCZE RAZ DZIĘKUJE ;)

PS: Co do podlewania aż będzie kapało dołem to właśnie nie wiedziałem czy ziemia nie zgnije, czy coś... no ale jeśli specjalista tak mówi to się robi ;)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytałeś czy miałem sageretię. Miałem, miałem - i to bardzo podobną do Twojej. Kupowałem wtedy (było to już kilkanaście lat temu) wszystko co tylko można było spotkać w kwiaciarniach (takich supermarketów jeszcze wtedy nie było). "Wycyganiła" ja później ode mnie młoda laska, która przyszła podpisywać umowę na telewizje kablową (bodajże UPC). Tak żartem dodam, że żony wówczas nie było w domu, a ta tak mnie "męczyła", że oddałem ją za darmo.

Wracając jeszcze do Twojej. Po przycięciu jej - nie dodawaj na razie żadnego nawozu - tylko samą wodą. Dopiero kiedy pojawią się nowe przyrosty, powiedzmy za jakiś miesiąc, nawet dwa - można ją delikatnie rozpocząć nawozić.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Napisałeś że drzewko zraszasz wodą z kranu odstaną 12h - podlewaj i zraszaj wodą przegotowaną i odstaną 12h z pewnością będzie korzystniejsze to dla rośliny niż tylko odstana kranówka. :wink:
Awatar użytkownika
remixs
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Okej to będe podlewał samą wodą przegotowaną ;)
Awatar użytkownika
Agula76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2007, o 10:36

Post »

Witam serdecznie !

Chciałabym przedstawić wam moje nieśmiałe próby tworzenia bonsai z rodzimy gatunków, które są ogólnodostępne w każdym ogrodniczym.

Suchodrzew ( Lonicera pileata)
Obrazek

Bukszapan ( buxus sempervirens)
Obrazek

Irga ( cotoneaster)
Obrazek

Berberys (Berberis thunbergii)
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich :)
Aga
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Bardzo mi się podoba numer 1 :) Teraz zająć się ramifikacją, posadzić w kilka lat do o wiele płytszej donicy i bedzie super. Numer 2 i3 ciekawe, może z tego coś fajnego wyjść, no a u berberysa jeszcze troche pracy i ten odstający korzeń do wywalenia raczej. Fajnie założony drut, są miejsca w których przydałaby się poprawa ale jest ogólnie ok. Takie jest moje zdanie
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agula76 - przede wszystkim gratuluję wyczucia formy - wydaje mi się, że w tworzeniu bonsai to jest właściwie najważniejsze.
Można sobie tylko wyobrazić ile jeszcze dodatkowo zyskały by te drzewka gdyby były posadzone w o połowę niższych (na wysokość) doniczkach.
Właściwie - nie ma do czego się "przyczepić". Jeżeli chodzi o 4 zdjęcie - berberysa, tego korzenia ja bym absolutnie nie obcinał. Uważam, że dodaje on trochę "dramaturgii" całemu drzewku. Obciąłbym natomiast dwa najniżej leżące krótkie pędy (gałęzie) po lewej i prawej stronie. Uważam, że drzewko nabrało by wyrazistości.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Formowanie sosny

Post »

W południe "pastwiłem" się nad swoim drzewkiem i ponieważ Agula76 pokazała nam tutaj swoje pięknie uformowane krzewy ogrodowe to nie ma sensu zakładać nowego wątku - i ciągniemy to dalej. Chociaż to sosna i to ani "domowa" ani "doniczkowiec" - wiec trochę nie pasuje, ale niech tam...
Tak wygląda(ł) ten mój "krzaczor:
Obrazek Obrazek
Typowa kosodrzewina zakupiona w szkółce około 10 lat temu, w doniczce. Oczywiście miała już kilka razy obcinane korzenie, była wstępnie formowana, co roku były uszczykiwane świeczki. Tylko najniżej leżące załamanie i gałęzie - "już były". Dotychczas zimowała dobrze bez jakichkolwiek zabezpieczeń na balkonie.
Tej wiosny widać jednak, że 2 najniżej leżące gałęzie uschły a i całe drzewo nie wygląda zdrowo.
Te 2 gałęzie zostały obcięte. Robię to w ten sposób, że nacinam od góry gałąź (brzeszczotem do metalu przy samym pniu) do połowy czy 2/3 i następnie ruchem w dół odrywam gałąź z częścią kory. Zostają wtedy takie "białe strzępy" a lekkie żywicowanie absolutnie nie szkodzi roślinie:
Obrazek
Teraz drzewko trzeba odrutować: cały pień, gałęzie i niektóre gałązki. Wierzchołek zostanie wygięty w prawą stronę a nowy wierzchołek utworzyłem z gałązki leżącej niżej. Po odrutowaniu i powyginaniu wyszło "coś takiego":
Obrazek Obrazek
Widok z boku:
Obrazek Obrazek

Jutro zostaną obcięte korzenie i dostanie nową ziemię (syn zabrał klucze z piwnicy a tam mam potrzebne rzeczy).
Czekam na ewentualne opinie, pytania i sugestie.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Agula76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2007, o 10:36

Post »

Dziękuję za miłe słowa :)
Wczoraj uporządkowałam po zimie niektóre rośliny.
Trzeba było powycinać stare przyrosty. Obecnie mam dwie rośliny co do których nie mam pomysłu co dalej...
Zrobię kilka zdjęć to może będziecie mogli mi doradzić.
Karpek Twoja kolekcja jest też imponująca.
Niestety, ja osobiście nie mialam do czynienia z sosnami i nie wiem jak się je kształtuje ;/ Najwięcej uwagi poświęcam "liściakom"
Ale wydaje mi się że zieleń jest za bardzo oddalona od pnia ( zważywszy na jego grubość i wysokość rośliny).
Mam wrażenie, że gałęzie są na tej samej wysokości ?

Pozdrawiam
Aga
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

No a ja chciałbym wiedzieć do czego dążysz? Masz ją od 10 lat?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym to widział jako drzewo targane wiatrem, szczególnie że już ładnie masz ukształtowany system korzeniowy na wierzch ziemi dałbym kawałki skałek jakichś, gałązki dał w jedną stronę tak jak zaznaczyłem na zdjęciu a igły poobcinałbym o połowę w takie kuleczki na gałęziach.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”