Miedzian
Re: Miedzian i inne opryski profilaktyczne - dyskusja
Proszę powiedzcie mi, czy jest sens jeszcze pryskać miedzianem drzewka (jabłoń,śliwka)? Prawie wszystkie drzewa dopadła jakaś zaraza (dziurawe liście i kwiatostany).
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skąd wiesz, że to choroba? A może to szkodniki?
Pozdrawiam! Gienia.
Być może i szkodniki, tylko że musiałoby ich być mnóstwo, ponieważ chyba wszystkie liście na wszystkich drzewach są zaatakowane.
-
Jakbyś podrzucił fotkę to może by Ci ktoś podpowiedział. Pryskanie miedzianem nie ma sensu. To środek zapobiegawczy a nie interwencyjny, i to p-ko chorobom a nie na szkodniki.
Pozdrawiam! Gienia.
Dziś już nie będę na działce, ale kolejnym razem zrobię zdjęcie.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Zaocznie" można podejrzewać dziurkowatość liści, ale czyżby już?
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
Dziurkowatość kojarzy mi się raczej z drzewami pestkowymi, Del pisze, że dziurki ma również na jabłoniach.
Przy dziurkowatości występują najpierw brunatne plamki a potem powstają dziurki, no i troszkę za wcześnie- jak zauważyłeś na tę chorobę.
Przy dziurkowatości występują najpierw brunatne plamki a potem powstają dziurki, no i troszkę za wcześnie- jak zauważyłeś na tę chorobę.
Pozdrawiam! Gienia.
Najlepiej będzie jeśli wrzucę zdjęcie, bo muszę się skutecznie uporać z tym czymś co dopadło drzewka 

-
To przy okazji popatrz czy młodziutkie przyrosty też są podziurkowane, czy jest gorzej czy nie. 
Być może mógł być to tylko nalot jakichś żuczków i sobie poleciały dalej. Ja ich mam tutaj mnóstwo, dziurkują co popadnie, najgorzej na warzywach, no bo niczym nie mogę opryskać.

Być może mógł być to tylko nalot jakichś żuczków i sobie poleciały dalej. Ja ich mam tutaj mnóstwo, dziurkują co popadnie, najgorzej na warzywach, no bo niczym nie mogę opryskać.
Pozdrawiam! Gienia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiście, liście cóś zezarło! Jakiś chrząszcz lub gąsienica. Ale pewnie już poleciało dalej...
Nie bardzo wiem co na pierwszym u jabłonki, co to są te brązowe plamy. Obserwowałbym i jeśli nie przybywa, nowe liście są zdrowe- to tylko profilaktyka p.parchowa, mszyce(jak u mnie), niedługo owocówka... i tyle.
Nie bardzo wiem co na pierwszym u jabłonki, co to są te brązowe plamy. Obserwowałbym i jeśli nie przybywa, nowe liście są zdrowe- to tylko profilaktyka p.parchowa, mszyce(jak u mnie), niedługo owocówka... i tyle.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Prosze o odpowiedz czy moge profilaktycznie prysnąc pomidorki miedzianem gdyż wyjeżdzam.
-
Nie, kwitną zapewne i jest za gorąco na ten preparat a poza tym co chciałabyś tym osiągnąć? Miedzian nie zapobiegnie zarazie. Jeśli już koniecznie chcesz zapobiec, proponuję coś o działaniu systemicznym np MILDEX.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
A pani w sklepie właśnie mi to dala,ktoś pisał ze to jest do 20 stopni,wiec pytam bo tyle jest,chce w razie czego zapobiec,nic niema moim pomidorkom,ale co sie wydarzy w ciągu tych 7 dni nie wiem.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Czy mogę podać dziecku antybiotyk, gdyż w przedszkolu panuje angina, to takie same zapytanie. Lepiej dać środki wzmacniające, jak dzieciom i pomidorom.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny