Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
graczmona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2012, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

;:145 no i niestety w dniu dzisiejszym cały pęk liści od storczyka odpadły...
czyli co nic juz nie da się z nim zrobić?? Jest do wyrzucenia??
POMOCY!!!!
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żal mi i Ciebie, i storczyka. Pamiętam moje pierwsze egzekucje, też beczałam. Ale trzeba czytać i się uczyć. Storczyk "odpadł" - to co odpadło możesz spróbować reanimować - previcur, keramzyt, mech, kamyki - znajdziesz swoją drogę. Wyszukiwarka Ci pomoże. Czy się uda, nie wiem. Z biegiem czasu nauczysz się rozróżniać czy warto. Ale najważniejsze: trzeba się zastanowić czemu odpadł? Myślę, że po prostu zgnił od nadmiaru wody i braku wentylacji w tej ładnej osłonce. Ja uprawiam swoje tylko w przezroczystych, plastikowych, podziurkowanych doniczkach - wtedy widzę co się dzieje z korzeniami, a to podstawa, aby rośliny dobrze rosły i kwitły. Jak kwitną i je eksponuję, to stawiam na stole w osłonce: ale na tydzień, dwa - nie dłużej. Nie wyrzucaj tego, co zostało w doniczce - ze starej "brody" czasem pojawia się basal keiki. Głowa do góry :wit Pozdrawiam
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
graczmona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:( ale przecież to specjalna osłonka do storczyka... i podlewałam go tylko raz w tygodniu i to minimalna ilością około małego kieliszka + spryskiwałam liście specjalną odżywką ale dzięki a powiedz co z drugim storczykiem? tym na dwóch pierwszych zdjęciach - wczoraj delikatnie wyjęłam go z kory i okazało się, że jego korzenie są PUSTE!!! :( mam nadzieję że da sie go uratować
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Liście tego pierwszego nie wyglądają źle, myślę że powinnaś usunąć te zbędne, puste korzonki oraz zgniłe jeśli takie też są. Rany posyp cynamonem lub węglem drzewnym. Odłóż go potem na 2,3 dni żeby rany się zasklepiły. Potem ponownie wsadź go w podłoże.
Z tą osłonką po prostu wychodzi na to, że nie korzenie nie mały wystarczającej wentylacji, a one tego potrzebują.
Możesz go też dla zwiększenia wilgotności oprócz zraszania liści dać go na podstawkę z keramzytem i wodą. Tylko tak żeby korzenie storczyka nie dotykały wody - to bardzo ważne.
Życzę Ci powodzenia ;:168 , uszy do góry :uszy
graczmona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

OK, zaraz tak zrobię :) Może chociaż tego pierwszego da się uratować. A co z łodyżką, która żółknie? Mam ją zostawić? I co z zielonymi korzonkami, które są na wierzchu? Wsadzić je później do kory? Bo o różnych wersjach czytałam
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

W moim przypadku wszystkie korzonki musiały być schowane w podłoże bo po prostu niewiele ich zostało, nie wiem jak jest u Ciebie. A co do łodygi to nie wiem, ja swoje zostawiłam, chociaż też usychają.
graczmona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

demeter1 pisze:Żal mi i Ciebie, i storczyka. Pamiętam moje pierwsze egzekucje, też beczałam. Ale trzeba czytać i się uczyć. Storczyk "odpadł" - to co odpadło możesz spróbować reanimować - previcur, keramzyt, mech, kamyki - znajdziesz swoją drogę. Wyszukiwarka Ci pomoże. Czy się uda, nie wiem. Z biegiem czasu nauczysz się rozróżniać czy warto.
Jeżeli reanimacja liści ma wyglądać jak tu: zmoderowano to niestety, ale sie nie da ;:174 ;:223 ;:145 bo to tylko liście i to zgniłe u podstawy. Jestem załamana, bardzo zależało mi na tym storczyku.
demeter1 pisze: Nie wyrzucaj tego, co zostało w doniczce - ze starej "brody" czasem pojawia się basal keiki. Głowa do góry :wit Pozdrawiam
Ale może jeszcze z tego co zostało w doniczce, da się go uratować, tylko poradźcie bo korzenie są puste. Czy mam je wyciąć? A co z ta "brodą" - w tym pierwszym jej nie ma. Dołączam zdjęcia brody od drugiego storczyka Obrazek

A tu jest zdjęcie pierwszego storczyka, tego z którego nie wiem, czy odciąć gałązkę-pęd:

Obrazek

Obrazek
demeter1
200p
200p

Post »

Witaj, zazwyczaj wycinam to, co jest martwe: jeśli korzenie są puste to obcinam, zasypuję cynamonem i nie moczę przez 10-14 dni żeby rany zaschły, jeśli pęd zżółknie obcinam dotąd, dokąd zżółkł (o jakie trudne słowo!) zasypuję ranę cynamonem nie moczę, obserwuję i tyle. cokolwiek jest żywe, zielone, pełne nie obcinam - zawsze jest szansa, że coś się wykluje. Jutro pokażę Ci zdjęcia moich starych "bród", które coś puszczają, ale ja ich nawet nie wyjmowałam z podłoża, po prostu obcięłam górę, a "broda" została ;:196
Wymienię
demeter1
200p
200p

Post »

Witam, tak jak obiecałam: Obrazek
Tak wygląda obcięta na początku lutego "góra", była króciutka i bez korzeni.
A tak pozostawione bez ruszania jej korzenie, czyli "broda" Obrazek
A to jeszcze inna, której góra ma się gorzej - ma tylko 1 korzeń, ale długi :D Obrazek
Wymienię
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Cieszę sie,że tak świetnie idzie reanimacja, zawsze przy takich okazjach podziwiam ogromną wolę przetrwania tych delikatnych roślin. U mnie podobna broda )pozostała po odmłodzeniu storczyka) również wypuściła basal keiki choć macierzysta roślina ma się dobrze i aktualnie kwitnie.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Czy zmiany które pojawiły się na mojej Brassi są szkodliwe?
Np. na młodych psb
Obrazek Obrazek Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Łukaszu ,
pytasz jakbyś pierwszy raz był w sekcji :;230...
Plamy nie zawsze są przeszkoda dla zdrowotności ogólnej.Ale trzeba je mieć "na uwadze" i zabezpieczyć przed
ich powiększaniem.
O dezynfekcji pewnie wiesz i przeczytałeś.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Ostatnio mam mało chwil na obserwację kwiatów, a ten storczyk póki co ładnie rośnie, mam nadzieję na kwitnienie, więc wolę się spytać.
Wcale że moje dotychczas ładne łosie rogi zaatakowało tez coś (muszę coś na to poradzić), więc lepiej poradzić się "za wczasu" niż później cierpieć z powodu wyrzuconych roślin.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”